Cum sa vopsesti natural oua de Paste

Sarbatorile pascale sunt aproape, foarte aproape, la doar cateva zile distanta. Prilej de bucurie pentru copii, mari amatori sa ciocneasca oua rosii (generic spus) sau sa le descopere in cadrul ”vanatorii de oua”, joc importat dar care are succes si la noi. Dar pana la descoperit si ciocnit, ar fi cate ceva de zis despre… vopsit. Si daca te invrednicesti sa vopsesti oua de Paste, afla cum sa le vopsesti natural.

Vopselurile din comert, indiferent de forma de prezentare – lichide sau pulbere –  sunt considerate sigure. Si nu punem la indoiala aceasta afirmatie. Insa un parinte foarte preocupat de sanatatea copilului sau va prefera intotdeauna o modalitate naturala de a vopsi ouale. Nu de alta, dar ouale din comert au coaja subtire, extrem de fragila, care in procesul de fierbere se poate sparge foarte usor, vopseaua ajungand lesne la albus. Iar albusul in gurita si stomacelul micului mancacios. Sau doar… pofticios.

Pentru vopsirea naturala a oualor in culori nu neaparat intense, dar cu siguranta lipsite de orice risc, se pot folosi diferite vegetale, dupa cum urmeaza:

Rosu: sfecla, paprika.

Rosu caramiziu:  boia de ardei iute.

Portocaliu: frunze de ceapa uscata.

Maro: cafea, frunze de nuc, ceai negru.

Galben: morcovi, flori de galbenele, coji de lamaie sau de portocale, turmeric, curry, sofran, patrunjel, urzica.

Verde: spanac, menta, rozmarin.

Albastru: varza rosie.

Mov: afine

Culorile vor prinde mai bine daca se vor folosi oua cu coaja alba. Pentru ca pigmentul vegetalelor sa se transfere cu succes pe oua, este neaparat nevoie ca ele sa fie bine degresate anterior vopsirii, cu apa si un detergent de vase, apoi clatite temeinic. In apa in care ouale urmeaza sa fie fierte impreuna cu vegetalele, obligatoriu se pune sare si otet alimentar, altfel fie nu se vor colora, fie culorile vor fi foarte palide. Este recomandat ca dupa fierberea oualor impreuna cu vegetalele, sa fie lasate sa se raceasca in vas, chiar si pana a doua zi.

ATENTIE! Chiar daca ouale vopsite cu cerneala tipografica (acea pasta groasa pe care comerciantii ilegali o vand in proximitatea pietelor, ambalata rudimentar in bucati de celofan sau pungute din plastic) sunt cele mai aspectuoase, nu o folositi pentru ca este extrem de toxica!

 Cei  mici sunt fascinati de colorarea oualor. Si, asa cum spuneam, si de ciocnirea lor. Pentru ei ar fi o mare bucurie sa participe la cea dintai activitate, si sa iasa mereu invingatori din a doua. Iar ocazia pentru ambele este sa ii asistam (si ajutam daca este nevoie, de ce nu?!) in decorarea unui ou… din lemn. Care, bineinteles, va fi castigator, spre amuzamentul si mandria lor.

Oua pictate

Ai nevoie de:  oua din lemn, vopsea acrilica, pensule, creion, lac incolor (optional).

Cum se procedeaza: desenezi pe oul de lemn, cu creionul, un model simplu, pe care cel mic doar sa il coloreze. Sau il lasi mai intai sa coloreze oul complet in culoarea aleasa, iar dupa uscare ii vei contura modelul. Acrilicele se usuca foarte repede, deci nu se va pierde mult timp. La final, poti lacui oul pentru a-i da stralucire.

Oua decorate

Ai nevoie de: oua din lemn sau polistiren, papiota din fir de matase in culoarea dorita, aracet.

Cum se procedeaza: porneste de la baza oului, unde ai o suprafata mai mare. Unge oul cu aracet, dar numai pe o mica portiune, acolo de unde incepi asezarea firului. Unge cu aracet pe masura ce lucrezi, altfel fie acesta se va usca si nu va mai face priza cu firul. Lipeste capatul firului in centrul bazei oului si incepe sa infasori, circular, pana ajungi la varful oului, unde vei lipi capatul.

Daca piciul este destul de indemanatic si se descurca, ii poti oferi fire de matase de mai multe culori, pentru a realiza dungi multicolore. Insa, daca astfel de activitati nu sunt chiar cele mai potrivite pentru el, rezuma-te la a-i vopsi oul in acrilica, lasandu-l apoi pe el sa lipeasca pe el abtibilduri. Mai simplu de atat nici ca se poate!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here