Ioana C.,Brasov: Baietelul meu de 2 ani si 4 luni strica aproape toate jucariile pe care le primeste. Este un comportament normal?
Citeste si: Acestea sunt jucariile perfecte pentru un toddler!
In jurul a 2 ani de viata, copilul incepe sa descopere lumea din jur si este capabil sa ia obiecte care ii atrag atentia si sa le manipuleze. Dezvoltarea motorie este foarte rapida, copilul se simte autonom si independent.
In acelasi timp, se dezvolta si intelectul: copilul este curios si ii place mult sa exploreze, este interesat de modul de functionare al obiectelor din jur si vrea sa vada ce se intampla cand le manipuleaza, insa nu poate evalua consecintele actiunilor lui si din acest motiv apar efectele distructive.
Sunt copii mai activi si mai curiosi decat altii, insa acesta este un comportament caracteristic la aceasta varsta.
Micutul vrea, de exemplu, sa afle ce se ascunde in masinuta care merge singura. Asadar, trebuie sa tii cont ca efectele distructive sunt cauzate de explozia de curiozitate, iar modul corect in care trebuie sa reactionezi este unul educativ si nu represiv.
Pentru a evita incidentele: alege jucarii si jocuri potrivite pentru varsta lui (de regula jucariile din comert au inscrise pe ambalaj categoria de varsta), joaca-te cu el cu plastilina, culori sau puzzle si jocuri simple de constructii (ai grija insa sa nu ingereze substante sau piese mici). Obisnuieste-l sa se joace cu alti copii, pentru a invata sa isi controleze agresivitatea si lasa-l sa te ajute la activitati simple.
Daca ii vei acorda incredere, va fi mandru sa te ajute sa faci o activitate de „om mare“ si va deveni mai constiincios. Trebuie sa fii atenta ca, prin comportamentul tau, sa nu il descurajezi.
Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?