Studiu: Gătitul la aragaz poate fi la fel de sau chiar mai periculos pentru sănătatea copilului decât poluarea din mediul înconjurător

Foto: www.kitchenaid.com

Gătitul la aragaz poate fi la fel de sau chiar mai periculos pentru sănătatea copilului decât poluarea din mediul înconjurător. Un studiu a arătat că aragazele cu gaz din locuințe sunt legate de cazurile de astm bronșic în copilărie, potrivit New Scientist.

Pe scurt, aragazele produc dioxid de azot și particule nocive pentru sănătatea noastră, exact ca cele regăsite în fumul lăsat de mașinile de pe străzi, susțin cercetătorii, iar cele mai vulnerabile persoane sunt copiii și cei în vârstă. Aceste toxine irită plămânii, pot ajunge în sânge și cresc riscul de avea afecțiuni cardiace, respiratorii, chiar și cancer sau Alzheimer.

În 2013, cercetătorii au analizat peste 40 de studii (Adevărul este că oamenii de știință din domeniul calității aerului au documentat pericolele aragazelor cu gaz încă din anii 1970) și au ajuns la următoarea concluzie: copiii care locuiesc în gospodării unde se gătește la aragaz cu gaz au cu 42% mai multe șanse de a prezenta simptome de astm și cu 24% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu astm sau boli respiratorii.

Alte studii sugerează că și gradul de expunere contează, fiind asociată cu o creștere semnificativă a severității astmului, respirația șuierătoare și utilizarea medicamentelor.

O cercetare la care au participat copiii (pe parcursul studiului au purtat ghiozdane echipate cu monitoare de poluare a aerului care le arătau ulterior cercetătorilor în ce momente ale zilei era gradul de poluare mai mare pentru ei) a arătat că mulți dintre copii erau mai expuși poluării seara, acasă, atunci când se gătea, decât atunci când mergeau spre sau dinspre școală.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here