In legatura cu ingrijirea nou-nascutului la domiciliu s-au scris si probabil ca se vor mai scrie carti care sa initieze proaspetele sau viitoarele mame, care trebuie sa se pregateasca inca dinainte de a naste, cautand sa afle cat mai multe informatii. Citeste aici despre primele zile acasa cu bebelusul tau.
Citeste si: Felicitări! Ai un bebelus! Si…acum ce urmeaza?
Sosirea acasa
Dupa 9 luni de asteptari, a sosit si clipa mult dorita a venirii pe lume a celui/celei, care va aduce bucurie in ochii parintilor si ai bunicilor. Insa noua responsabilitate poate fi coplesitoare pentru majoritatea mamelor.
Citeste si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc
Cele 2-3 zile petrecute in maternitate sunt doar de acomodare pentru proaspata mama, adevaratele incercari insa incep din clipa in care copilul este adus acasa. Iar pentru ca nou-nascutul sa se poata adapta cat mai usor la noua viata, are nevoie de cateva conditii obligatorii.
Patutul trebuie asezat intr-un loc ferit de curenti de aer, in care lumina naturala sa patrunda cat mai mult, iar temperatura sa fie in jur de 20-22 de grade C.
Citeste si: Infasam sau nu bebelusul? Asta-i intrebarea!
Copilul trebuie imbracat corespunzator anotimpului si temperaturii mediului ambiant, deoarece supraincalzirea lui poate duce la cresterea temperaturii corpului si, foarte posibil, la deshidratare.
In primele zile nu sunt recomandate vizitele rudelor sau ale prietenilor, deoarece atat mama, cat si copilul au nevoie de o perioada de liniste, cu o atmosfera de calm.
Citeste si: In vizita in casa in care tocmai s-a nascut un copil. Cum te porti la prima intalnire cu un nou nascut
Ingrijirea zilnica
In fiecare casa in care exista un nou-nascut, trebuie sa existe o trusa de minima ingrijire a bebelusului, care ar trebui sa contina: un termometru, un sirop care sa calmeze colicile, picaturi cu vitamina D3, care se pot administra inca din a 7-8-a zi de viata, in functie de recomandarea medicului.
In primele zile de viata bebelusul va fi schimbat de minimum 7-8 ori pe zi. Citeste aici Cum alegi scutecele pentru bebelus?
De asemenea, nu trebuie sa lipseasca vata si compresele sterile, care sunt necesare ingrijirii ombilicului, care in timp se usuca si se detaseaza – cat timp ombilicul nu a cazut, spalarea bebelusului se face doar partial, iar dupa vindecarea plagii, se va face baia generala.
Toaleta urechilor se face cu betisoare speciale cu opritor, pentru a nu risca sa se raneasca timpanul.
Citeste si: Nou nascutul si simturile: el vede, aude, miroase, simte gustul si adora atingerile!
La masa!
Daca mama poate alapta, copilul trebuie hranit la san cat mai mult timp, citeste aici care sunt Beneficiile alaptarii la san. Trebuie sa iei in calcul si faptul ca Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.
Primul semn care arata daca lactatia este suficienta si il satura pe copil, este dat de faptul ca sugarul nu se trezeste inainte de 2-3 ore, in primele luni de viata, dupa ce a supt 15-20 de minute la san, sustine Dr. Nina Jianu, medic pediatru,
Citeste si: Cum iti dai seama ca bebelusului ii este foame?
Daca nou-nascutul creste cu aproximativ 200 g pe saptamana, inseamna ca laptele de mama este calitativ si intr-o cantitate suficienta.
Aer curat!
Dr. Nina Jianu recomanda ca nou-nascutul sa fie scos afara incepand cu varsta de 2-3 saptamani. La inceput pentru 10-15 minute, crescand apoi treptat perioada de timp. In zilele foarte calduroase de vara, nou-nascutii trebuie scosi la plimbare intotdeauna cu capul acoperit, insa doar dimineata si seara. Daca afara sunt temperaturi scazute, nu se recomanda scoaterea afara a unui bebelus mult prea mic.
Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?