In vizita in casa in care tocmai s-a nascut un copil. Cum te porti la prima intalnire cu un nou nascut

vizita nou nascut

Cand in viata prietenilor tai isi face aparitia un nou omulet, asteptat cu nerabdare de tot grupul, emotiile sunt la cote maxime. Cei mai emotionati sunt, fara doar si poate, proaspetii parinti, asa ca este foarte important cum te vei comporta la prima intalnire cu bebelusul.

Prima intalnire cu nou-nascutul este un moment delicat pentru parinti, motiv pentru care atentia si intelegerea pe care le-o acorzi parintilor plini de emotii, dar si de noi griji si framantari venite la pachet cu noul membru al familiei, sunt deosebit de importante.

Iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont la prima intalnire cu un nou nascut:

Asteapta sa fii invitat

Psihopedagog Scarlett Onica Sursa FOTO: www.scarlettonica.ro

Oricat de nerabdator ai fi sa cunosti bebelusul, nu da buzna peste proaspetii parinti. Trimite un mesaj, un e-mail sau suna-i si anunta-ti dorinta de a le fi alaturi. Apoi asteapta o invitatie din partea acestora. Primele zile de dupa nastere reprezinta o perioada delicata, in care mama si nou nascutul au nevoie de intimitate, caldura si liniste, astfel ca o vizita neanuntata ar putea fi simtita ca o invazie. Daca ai primit invitatia asteptata, asigura-te ca vei fi punctual, pentru ca timpul trece calculat pentru noii parinti, care stiu exact cand micutul trebuie sa manance, sa doarma sau sa faca baie. Daca simti ca ai intarziat prea mult, verifica daca vizita mai poate fi facuta sau daca ar fi mai bine sa reprogramati. Poti intreba, de asemenea, daca poti cumpara ceva in drum spre casa noilor parinti – lapte, apa, scutece. Cu siguranta le-ai face un serviciu daca i-ai ajuta cu cumparaturile pe care au uitat sa le faca.

Asigura-te ca esti sanatos

Sistemul imunitar la nou-nascutilor este deosebit de fragil, fiind foarte vulnerabili in primele zile sau chiar saptamani de viata. Spala-te foarte bine pe maini si evita sa atingi fata si mainile copilului pentru a fi sigur ca posibilii germeni sau virusi pe care ii porti cu tine nu ajung la el. Daca esti racit sau daca pur si simplu nu te afli in cea mai buna forma a ta, reprogrameaza vizita.

Vino incarcat cu merinde

A avea un nou nascut este o slujba cu norma intreaga. Micutul trebuie hranit des, adormit, schimbat, spalat s.a. De aceea, este foarte usor pentru proaspata mamica sa uite de ea insasi. O supa sanatoasa de pui, piept de pasare preparat la cuptor, o budinca sau fructe si legume proaspete – toate acestea sunt optiuni bune. Ii poti darui proaspetei mamici si un ceai de chimen cu anason, plante cu efect linistitor, ce stimuleaza lactatia.

Fa-te util

Ajuta-i pe noii parinti cum poti. Nu astepta sa fii servit, ci incearca sa ii ajuti cu orice au nevoie. Mergi singur in bucatarie pentru un pahar cu apa, ofera-te sa speli vasele si paharele din chiuveta sau sa incalzesti mancarea. Daca relatiile sunt foarte stranse si esti „de-al casei”, intreaba-i daca ii poti ajuta la treburile casnice. Asigura-te, insa, ca nu ii faci sa se simta vinovati sau neglijenti. Poti spune, de pilda, ca ti-ar face placere sa aranjezi lucrurile in bucatarie pentru ca mama sa petreaca timp cu bebelusul. Daca exista un alt copil in familie, te poti oferi sa il iei la o plimbare in parc sau la cumparaturi.

Asteapta sa ti se dea voie sa il iei in brate pe mezin

Pentru o noua mamica, momentul in care isi incredinteaza nou nascutul in bratele altcuiva poate trezi sentimente contradictorii. Asteapta sa fii intrebat, asadar, daca iti doresti sa tii bebelusul in brate sau formuleaza cererile astfel incat sa nu o presezi: „As putea sa tin eu bebelusul in brate cat timp iti bei ceaiul linistita”. Asigura-te ca mama a vazut cand ti-ai spalat mainile inainte de a-l atinge pe cel mic. De asemenea, este important sa respecti programul de odihna al copilului, asa ca nu sugera, sub nicio forma, ca micutul sa fie trezit in timpul vizitei sale si nu intra fara voia parintilor in camera in care acesta se odihneste.

Inapoiaza bebelusul la timp parintilor

Nu acapara nou nascutul. Bucura-te de momentele in care il atingi si il privesti indeaproape, insa daca observi orice semn de neliniste sau disconfort pe chipul micutului, inapoiaza-l mamei sale, afirmand ca ea il poate linisti, cu siguranta, cel mai bine.

Spune lucruri frumoase

Nu ezita sa complimentezi bebelusul, dar nici calitatile noilor parinti. Straduieste-te sa expui lucrurile bune si evita sa le mentionezi pe cele mai putin imbucuratoare, cum ar fi starea mamei sau a casei neoranduite. Parintii au nevoie de incurajari si sustinere in aceasta perioada atat de speciala din viata lor. Ofera sfaturi doar daca acestea iti sunt cerute si rezuma-te la subiectul abordat.

Nu porni la drum cu asteptari ridicate

Fixeaza-ti asteptari decente: vei vedea nou-nascutul, iti vei ajuta prietenii si le vei respecta spatiul personal si linistea. Prima intalnire cu bebelusul nu este momentul potrivit pentru discutii filosofice, intrucat proaspetii parinti sunt, probabil, absorbiti de noua prezenta fascinanta din casa lor.

Nu lungi vizita

Chiar daca te simti confortabil, iar prietenii tai iti spun ca poti sta cat iti doresti, o ora de vizita este maximum recomandat. In aceasta perioada, nevoia de intimitate si respectarea unei rutine sunt deosebit de importante pentru noii parinti.

Nu neglija sentimentele proaspetei mamici

Imediat dupa nasterea copilului, mamele sunt foarte vulnerabile si au nevoie de timp pentru a se obisnui cu noul rol. Prietena ta va fi, probabil, nedormita, tematoare, uneori neingrijita si nesigura pe ea si pe actiunile ei. Nu uita sa ii subliniezi faptul ca face o treaba grozava, ca lucrurile se cladesc pas cu pas, dar si ca exista oameni in jurul ei care o vor sprijini si ajuta.

Autor: Scarlett Onica, specialist în psihologia vârstelor și sociologia familiei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here