World Vision Romania a facut un bilant de final de an scolar referitor la rezultatele initiativelor sale derulate in domeniul educatiei in 2018 si anii precedenti. 230.000 de mese calde oferite copiilor si introducerea educatiei digitale la sate sunt doar cateva din cifrele organizatiei.
Citeste si World Vision Romania: 6,2% dintre femeile insarcinate nu au fost consultate
Fundatia considera ca educatia reprezinta principalul motor de dezvoltare a societatii. Astfel, in anul 2018 Fundatia a investit peste 6,4 milioane USD in proiectele sale desfasurate la nivel local, ponderea cea mai mare (peste 2,3 milioane USD) apartinand initiativelor din domeniul educatiei.
Realizari principale, 2018:
- 6,4 milioane USD investiti in actiuni caritabile, dintre care 2,3 milioane in initiative din domeniul educatiei
- 692 de bursieri World Vision au primit sprijin pentru a-si continua studiile la liceu
- Mese calde zilnice oferite pentru mai mult de 1.400 de copii – un total de aproximativ 230.000 de mese calde in acest an
- 000 de beneficiari ai programelor de educatie digitala la sate
Organizatia isi propune sa lucreze impreuna cu parteneri din sectorul public, privat, din societatea civila si din media, pentru ca educatia sa fie o prioritate asumata public si politic. World Vision Romania deruleaza proiecte care se inscriu intr-o viziune de ansamblu privind interventia la nivel de sistem: reducerea abandonului scolar si cresterea calitatii educatiei (educatie formala, nonformala si remediala, „Scoala dupa scoala”, educatie digitala, burse scolare, activitati extrascolare, tabere, „Scoala parintilor”); sprijin pentru dezvoltarea invatamantului profesional si agricol, cu preponderenta in mediul rural; programe de formare si mentorat pentru profesori; formare si consultanta pentru managerii scolari; dezvoltarea de resurse educationale; initiative de advocacy etc.
Proiecte si programe ale World Vision Romania
- Paine si Maine
Initiat in 2016, acest proiect vizeaza reducerea abandonului scolar in randul elevilor de scoala primara din 30 de comunitaţi defavorizate din judetele Dolj, Valcea, Vaslui si Cluj. In acest moment, in program sunt inclusi 1.281 de copii.
„Paine si Maine” le ofera copiilor din program o masa calda pe zi (cu doua feluri si un desert) si posibilitatea de a se pregati in fiecare zi, timp de doua ore, intr-un program de tip „Scoala dupa scoala”, sub coordonarea unui profesor angajat special pentru acest proiect. Astfel, proiectul reduce abandonul scolar eliberand familiile nevoiase de grija hranei zilnice pentru copii si oferindu-le acestora din urma sansa de a-si face temele intr-un mediu sigur si linistit. Costul lunar per copil este de 230 de lei, iar proiectul poate fi sustinut donand cate 2 euro prin SMS, la numarul 8844, cu textul PAINE.
De ce a fost nevoie de acest program?
La tara, 1 din 11 copii merge la culcare flamand.
34% dintre copiii de la tara traiesc in saracie extrema.
1 din 4 copii din mediul rural sufera de deficit de fier (anemie feripriva).
1 din 8 copii mananca cel putin o paine pe zi.
2 din 3 familii au fost nevoite sa cumpere in ultimul an alimente ieftine (71%) sau in cantitati mai mici (61%).
La nivel national, rata abandonului scolar este de 18,1%, media UE fiind 10,1%.
Rezultate dupa un an (2017)
Rezultatele scolare ale copiilor inscrisi in proiect s-au imbunatatit la Limba si literatura romana pentru 61,7% din beneficiari si la Matematica pentru 62,6%.
- Vreau in clasa a 9-a
Este unul dintre cele mai longevive programe ale World Vision Romania, vizand sprijinirea copiilor cu rezultate scolare bune, dar fara posibilitati materiale, pentru a frecventa cursurile liceale. Programul ofera burse scolare care acopera costurile cazarii la camin si al transportului, workshopuri lunare de dezvoltare personala si profesionala, tabere de vara anuale (pentru multi copii, singurele sanse de a iesi din comunitate), stagii de pregatire practica etc. Costul lunar per elev este de 250 de lei.
De ce a fost nevoie de acest program?
80% dintre familiile in care copiii au abandonat scoala au declarat ca nu si-au mai permis sa ii intretina.
Rata abandonului scolar este aproape dubla fata de media UE.
Aproape 40% dintre copiii cu varsta de 15 ani sunt analfabeti functionali.
Peste 20% dintre copiii de la sat absolva doar 8 clase.
Rezultate
692 de bursieri in anul scolar 2018-2019
1.513 absolventi in total (2008-2019)
Rata de promovare a bacalaureatului in randul bursierilor: 100% (2014 si 2015), 76% (2017, peste media de 24,3% din mediul rural).
260 de absolventi de facultate
- Alege scoala
„Alege Scoala” reprezinta una dintre directiile principale de actiune ale fundatiei World Vision Romania in domeniul educatiei, un concept de interventie sociala care subsumeaza o serie de proiecte independente, insa orientate de prioritati similare. Exista trei astfel de proiecte, toate derulate in parteneriat cu Patriarhia Romana:
- „Alege Scoala – o sansa pentru viitor!” (2018-2020). Obiectivul principal este prevenirea abandonului scolar timpuriu in randul a 1.010 elevi prescolari, scolari si adulţi din cinci comunitati din judetul Valcea.
- „Alege Scoala – educatie de calitate, viitor in comunitate!” (2018-2020): gradinita prietenoasa, program de tip „scoala dupa scoala”, servicii integrate de consiliere (sociala, dezvoltare personala) si crearea unor centre de resurse educationale complementare, pentru 691 de prescolari si scolari din patru scoli din judetele Dolj si Vaslui.
- „Alege Scoala 106976” (2018-2021), program ce va ajuta 1.036 de copii, tineri si adulti din sapte comunitati din Ialomita, Prahova si Constanta sa se reintegreze in sistemul de invatamant.
Citeste si Ghete noi pentru copiii nevoiasi
- Educatie digitala
Cel mai important proiect de educatie digitala al Fundatiei World Vision este „Scoala din valiza”, finantat de Fundatia Vodafone Romania. Scopul proiectului este incurajarea elevilor din opt scoli din mediul rural din judetele Cluj, Ialomita, Ilfov, Vaslui si Valcea sa invete cu ajutorul echipamentelor digitale si al unei platforme interactive de e-learning (https://www.scoaladinvaliza.ro/). Profesorii participanti la program au primit cate o valiza (dintr-un total de 10) ce contine cate 25 de tablete, un laptop, un videoproiector, un sistem audio, un sistem de incarcare a echipamentelor, un router wi-fi si un modem 4G. La ora de curs, tabletele se conecteaza la o retea wi-fi ad-hoc si sunt folosite ca material didactic, pentru lectii si teste interactive, prezentari, demonstratii etc. Platforma www.scoaladinvaliza.ro ofera acces la resurse educationale si gazduieste de asemenea lectiile create de profesori, care pot fi utilizate de oricine se inregistreaza pe site.
Proiectul a avut un total de 3.289 de beneficiari – copii, cadre didactice, parinti si voluntari.
Un alt proiect major de educatie digitala este “Investitie in mediul rural”, de asemenea finantat de Fundatia Vodafone Romania si implementat de Fundatia World Vision Romania. Este un program-pilot de tip „Scoala dupa scoala” ce foloseste tehnologia (tablete, calculatoare si table interactive) pentru a le oferi copiilor oportunitati de invatare formala si nonformala, invatare remediala si invatare prin intermediul jocului. Proiectul a avut peste 1.400 de beneficiari din judetele Valcea, Dolj, Ialomita si Cluj.
In cele aproape trei decenii de cand contribuie la o viata mai buna pentru copiii saraci din Romania, World Vision Romania a oferit asistenta pentru mai mult de 500.000 de persoane, copii si adulti. Pana in prezent, organizatia a oferit peste 1.500 de burse, ca sprijin pentru copiii care doresc sa isi continue studiile liceale, dar se confrunta cu lipsuri materiale. Aceste eforturi sustinute au condus la rezultate notabile. In total, 84% dintre cei peste 1.500 de bursieri au promovat examenul de bacalaureat in cursul deceniului 2008-2018 – o rata de promovare care o depaseste pe cea inregistrata la nivel national si este mult superioara celei din mediul rural.
Citeste si Un sfert dintre copiii de la sate nu merg la scoala