Tu ce stii despre igiena orala in timpul perioadei de sarcina?

Poate fi o adevarata provocare sa-ti mentii o igiena orala sanatoasa in timpul sarcinii, perioada schimbarilor hormonale si a starilor de greata. Bebelusul din burtica va fi bine daca si viitoarea mamica isi va acorda atentia si ingrijirea necesare.

Medicul stomatolog, Tsolair Hovsepian, si mama la randul sau (Los Angeles) explica faptul ca starile de greata in timpul perioadei de sarcina pot contribui la aparitia placii si tartrului din cavitatea bucala. Daca starea de greata este suficient de puternica pentru a declansa ulterior starea de voma, atunci expunerea acidului din cavitatea bucala poate duce la aparitia cariilor. Acelasi lucru se intampla si in cazul aparitiei refluxului gastroesofagian, potrivit Momtastic.

In plus, schimbarile hormonale din timpul sarcinii, pe langa placa bacteriana, pot contribui la dezvoltarea unei afectiuni, denumite astfel si „gingivita de sarcina”, care presupune inflamarea si sangerarea gingiilor. De altfel, unele dintre gravide pot observa fie culoarea impregnanta de rosu asupra gingiilor, fie cresterea in volum a acestora.

Citeste si Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

„Cea mai buna varianta de a preveni gingivita de sarcina este ca gravida sa-si mentina o igiena orala sanatoasa prin perierea dintilor de doua ori pe zi si prin folosirea atei dentare, zilnic. Femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza ar trebui sa evite produsele de albire a dintilor”, precizeaza medicul stomatolog.

In afara de periajul zilnic si utilizarea atei dentare, este necesar ca fiecare dintre gravide sa viziteze cabinetul unui dentist. De asemenea, medicul stomatolog trebuie sa afle in ce stadiu de sarcina se afla viitoarea mamica, daca a avut complicatii in privinta sarcinii, dar si ce tratament medicamentos urmeaza in aceasta perioada.

„Ca mama, acord o mare atentie tuturor produselor care vin in contact cu organismul si cu corpul meu. Nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a avea grija de tine. Corpul unei mame va fi intotdeauna conectat la corpul micutului din pantec”, povesteste dr. Hovsepian.

Citeste si Expunerea copilului la animalele din curte aduce beneficii sistemului sau imunitar

Potrivit unei Asociatii privind sarcina si nasterea bebelusului, iata cum iti poti mentine igiena orala corespunzatoare dupa ce ai experimentat stari de voma:

  • Nu-ti peria dintii cel putin 30 de minute dupa ce ai varsat. Smaltul va avea, astfel, timp sa-si „revina” dupa „atacul acid”;
  • Clateste-ti gura cu apa (normala) dupa ce ai varsat pentru a ajuta la „spalarea” acidului din cavitatea bucala si foloseste o pasta de dinti fluorurata pentru a-ti reimprospata respiratia si pentru a-ti mentine un smalt sanatos.

In cazul alimentatiei, sunt recomandate gustarile cu continut scazut de zahar, grasimi si sare, dar bogate in fibre; bea multa apa si clateste-ti gura cu apa normala intre mese.

Te poti folosi de pasta de dinti cu fluor, chiar si in timpul sarcinii, evitand inghitirea ei in timpul periajului, potrivit Centrului National de Ingrijire Dentare (Australia).

„Estetica dentara se poate rezolva dupa nastere si ideal dupa perioada de alaptare cand exista mai mult timp si disponibilitate pentru vizitele la dentist. Este indicata schimbarea tuturor obturatiilor vechi de amalgam datorita riscului de intoxicare cu mercur. Ele se pot inlocui cu obturatii din compozit sau cu incrustatii ceramice, variante moderne si foarte estetice”, explica medicul stomatolog Anca Vereanu.

Citeste si Igiena gravidei

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here