Inteligenta verbala: de la ce varsta se poate stimula si cum

Inteligenta vizuala_atelier senzorial Firts7_1

Stiai ca succesul la scoala al copilului tau tine inclusiv de volumul de cuvinte pe care il va auzi pe ora pana la varsta de 3 ani? Mai mult, stiai ca prin stapanirea limbajului isi va putea exprima sentimentele, nevoile si dorintele, ceea ce va reduce din frustrarile cauzate de neintelegeri, frustrari care duc la tantrumuri? Ai, iata, doua motive importante pentru a stimula inteligenta verbala a micutului tau.

Dar cum faci acest proces mai usor pentru toti membrii familiei? Pentru a afla cele mai bune tactici de dezvoltarea vorbirii in primii ani de viata am stat de vorba cu Valentina Secara, specialist in educatie timpurie si fondatoarea centrului de training pentru parinti si educatori FIRST7.

Cum iti incurajezi copilul sa vorbeasca?

Primul pas este sa ii vorbesti cat mai mult.

”Limbajul trebuie sa fie pozitiv, articulat, directionat catre copil sub forma de conversatie, cu adresarea de intrebari copilului si oferirea posibilitatii de a raspunde sau de a avea o reactie. Pentru dezvoltarea armonioasa a vorbirii, copiii au nevoie sa  beneficieze de o abundenta in limbaj, fie sub forma de conversatie, citit cu voce tare etc.”, explica Valentina Secara.

Gradul de dezvoltare a limbajului la 2 ani este un indicator al performantelor copilului la inceputul scolii. Valentina Secara, specialistul centrului de training First7, precizeaza ca intelegerea si folosirea vocabularului in propozitii de 2-3 cuvinte de catre copilul de pana la 2 ani sunt asociate cu adaptarea mai usoara a acestuia in scoala primara.

Citeste si Cum dezvolti inteligenta copilului tau

Mediul in care se desfasoara comunicarea cu cel mic conteaza si el: modul in care parintii interactioneaza cu bebelusul, numarul de activitati variate pe care il fac impreuna, numarul de carti si de jucarii aflate la indemana copilului, toate influenteaza expresivitatea vocabularului la 2 ani. De asemenea, timpul petrecut in fata unui ecran are si el un impact asupra modului in care cel mic face achizitiile de limbaj, performantele copilului scazand pe masura cresterii timpului petrecut pe telefon, cu tableta sau in fata televizorului.

Lectura de la varste fragede dezvolta vocabularul

Conversatia directa cu copilul este completata firesc de lectura. Bebelusii carora li s-a citit regulat, de la varsta de 6 luni au avut o capacitate cu 40% mai mare in a asimila cu usurinta vocabular in jurul varstei de 18 luni. Bebelusii carora nu li s-a citit au avut o crestere doar de 16% in asimilarea vocabularului. Statistica provine dintr-un studiu realizat de catre medicul Pamela C. High si asociatii sai de la Child Development Center, in cadrul Spitalului Rhode Island.

Ce trebuie sa retii? ”Copiii care beneficiaza de un vocabular bogat ca informatie, conversatie si limba in general, pana la varsta de 3 ani, au inregistrat progrese insemnate la scoala. Lectura le asigura accesul la o varietate de cuvinte, asa ca e bine sa citesti cat mai mult impreuna cu cel mic. Conform unui studiu american, cartile copiilor contin de 3 ori mai multe cuvinte neobisnuite sau rare decat conversatiile zilnice dintre parinte si copil”, spune Valentina Secara. 

Limbajul semnelor, tranzitie mai usoara spre vorbire

Capacitatea de a te face inteles nu se rezuma strict la vocabular, ci si la comunicarea non-verbala, sociala, de aceea, Valentina Secara recomanda pentru copiii pana in 2 ani deprinderea limbajului semnelor. Acest tip special de a comunica cu copiii foarte mici este tot mai folosit in ultimii ani pretutindeni in lume, iar centrul de formare pentru parinti si educatori pe care il conduce organizeaza astfel de cursuri de limbaj al semnelor.

Prin deprinderea semnelor – mai usoara decat deprinderea vocabularului, copiii reusesc sa comunice mai rapid cu adultii, deci sa evite situatiile frustrante, si realizeaza importanta limbajului ceea ce le faciliteaza achizitiile ulterioare de vocabular, pronuntie si scriere. De asemenea, copiii care invata acest tip de comunicare sunt mai siguri pe ei, mai increzatori. Iar relationarea directa, atat prin contact vizual, dar si prin atingeri, intareste relatia dintre copii si parinti.

Cum sa inveti limbajul semnelor pentru bebelusi:

Iata cateva sugestii despre cum sa inveti impreuna cu bebelusul tau limbajul semnelor.

  • Incepe cu demonstratii usoare inca de cand bebelusul are 6 – 8 luni, asigurandu-te ca te bucuri de atentia copilului pentru cateva secunde
  • Incepe cu 3 – 5 semne, pastrand contactul vizual si spunand cuvantul pe care il reprezinta fiecare semn cu voce tare. Incepe cu semne care pot fi asociate usor cu obiecte – de exemplu, mingea.
  • Repeta semnele constant si roaga si celelalte persoane care se ocupa de bebelus sa le foloseasca.
  • Observa cand bebelusul tau foloseste corect un semn, ii va lua cam 2 luni, si adauga un semn nou.
  • E posibil ca micutii sa preia initiativa si sa inventeze propriile semne. Foloseste-le pe acestea, cu conditia sa cadeti de acord asupra semnificatiei lor.
  • E posibil ca bebelusul sa fie reticent la inceput sau sa nu manifeste interes in acest tip de exprimare. Copiii sunt diferiti, iar acest lucru nu semnaleaza vreo problema de dezvoltare. Ocazional, e posibil sa raspunda la semne, dar sa nu le foloseasca niciodata.
  • Nu uita sa faci din asta o activitate amuzanta si sa nu inlocuiesti vorbirea cu limbajul semnelor, ci doar sa adaugi semne la conversatiile voastre zilnice.

Citeste si Inteligenta vizuala de la ce varsta se poate stimula si cum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here