Multor parinti le este frica de faptul ca setarea unui anumit timp pentru luarea cinei (de exemplu, in fiecare seara la ora 7), ar putea influenta modul in care va interactiona copilul cu mancarea: Daca nu va manca suficient? Daca va manca pe fuga? Dar ce se intampla atunci cand sta copilul prea mult la masa?
Citeste si: Abia astept sa mananc broccoli, mami!
Pentru a gasi care este cauza reala din spatele acestui fenomen, specialistii te indeamna sa te intreb urmatoarele lucrurii:
- Ai un anumit pattern atunci cand este vorba despre mancarea copilului? Pe scurt: astepti sa manance “toata ciorbita” inainte de a-i oferi un alt fel de mancare?
- Este cumva momentul din zi in care ii acorzi copilului timp si atentie, nedivizate? Este perioada in care simte ca poate avea acel timp “unu la unu” de care are nevoie?
- Poate ii spui lucruri de genul “grabeste-te, ca intarzii la ore” sau “trebuie sa-ti termini si temele” si atunci s-ar putea sa fie cumva de la sine inteles de ce tot sta o ora sa manance un bol mic de orice?
- Poate sunt prea multe lucruri care sa-i distraga atentia: jucarii pe masa, un telefon cu diverse melodii, desene animate la televizor etc?
- Poate stie ca esti stricta in ceea ce priveste mancarea inainte de somn, iar daca i se va face foame dupa cina, sigur nu o sa mai primeasca nicio gustare?
Citeste si: Cum inveti copilul sa manance sanatos?
Ce poti sa faci atunci cand observi ca puiul tau sta mult prea mult timp la masa?
- Urmeaza strategia: parintii decid ce, cand si unde va manca un copil, iar copilul decide daca si cat va manca (n.a: strategie sustinuta de Institutul Ellyn Satter). Ai incredere in copil si in semnalele pe care le va arata corpul lui: daca ii este foame sau daca este deja satul.
- Poate pattern-ul tau legat de alimentatia lui ar trebui modificat? Nu cumva ii oferi produse alimentare pe care nu le agreeaza si de aici apare acest “fenomen”? Poate nu este totusi obligatoriu sa termine “toata ciorbita”?
- Incearca sa-i oferi momente de “unu la unu” inainte de mese, astfel nu va mai asocia timpul petrecut cu tine cu statul la masa pentru a manca.
- Spune-i “pentru cina avem 30-45 de minute” (astfel il vei ajuta sa-si “seteze” timpul petrecut la masa).
- Asigura-l ca, daca totusi i se va face foame dupa cina, va putea primi o mica gustare (cea din urma nu inseamna insa desert!).
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Cum invatam toddlerii si prescolarii sa manance sanatos?