Abia astept sa mananc broccoli, mami!

,,Abia astept sa mananc broccoli, mami!” a exclamat entuzmiasmatul mic. Mi-a zambit sufletul cand l-am auzit. Aveam impresia ca am atins cel mai inalt, cel mai alb si mai pufos norisor din acest univers minunat. In timp ce ma bucuram in gand, a continuat: ,,Dar mancam dupa aceea o pizza?” Am zambit. Iata si adevarul cum iese la suprafata.

“E o idee grozava si ce zici daca am face acasa impreuna o pizza gustoasa si mai sanatoasa, una care sa te faca mai puternic, exact cum este Super Eroul tau preferat?”

“Da, vreau sa fiu puternic!” a topait copilul.

Citeste si: Cum inveti copilul sa manance sanatos?

Sa ne intelegem, nu este vorba nici despre broccoli, nici despre pizza, ci despre cat de important este sa-i cream copilului acel mediu sanatos in care sa aiba posibilitatea sa aleaga si sa combine corect produsele alimentare. Iata cum poti face acest lucru.

Lasa-l sa se implice!

Din clipa in care fac lista de cumparaturi, il intreb:  De data aceasta, ce fructe alegem sa trecem pe lista? O sa facem o supa, de ce avem nevoie? Dar ce produse lactate punem in cos? Si tot asa.

Este o strategie buna pentru a-i reaminti despre importanta fructelor si legumelor, recapitulam ce legume sau produse alimentare avem nevoie pentru a pregati un anumit fel de mancare, in plus, ii ofer posibilitatea sa aleaga, il ghidez cum poate sa prioritizeze sau de ce sa tina cont atunci cand ia mici decizii alimentare.

Citeste si: Cum poti convinge un toddler sa manance sanatos?

Copy-paste

La piata sau la magazin puiul ma urmareste, chiar si atunci cand am impresia ca nu ma urmareste. Ma vede ca ma uit pe eticheta, citesc ce contine, unele produse le ia si el si se chinuie sa descifreze cele scrise, in plus verificam valabilitatea, ii explic de ce este important acest lucru, alegem fructele si legumele impreuna, le punem in pungi si e fascinat sa apese el pe butoane atunci cand le cantarim, avem posibilitatea sa mai vorbim si despre alte produse alimentare: cum pregatim ciupercile, ce branza alegem, ce cantitate, ma ajuta sa aleg maslinele si de obicei, se ofera sa le deguste pe toate. Da, dureaza mai mult atunci cand am “ajutor” la cumparaturi, dar astfel petrecem timpul impreuna, iar copilul invata multe alte abilitati si acumuleaza informatii utile.

Nu renunta!

Studiile au demonstrat ca uneori e nevoie sa-l expui pe copil in mod repetat la un anumit fel de mancare (intre 5-10 ori minim), pana cand acesta va gusta sau va accepta un nou gust!

Continua sa-i pui spanac in fata, mami, dar mananca si tu! Tot mai multe studii au aratat ca un copil preia sau imita, in mare parte, preferintele alimentare ale parintilor! Degeaba ii pui spanac in fata, daca vede ca mami nu mananca spanac, ba chiar mai stramba din nas atunci cand il pune in farfurie.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cum invatam toddlerii si prescolarii sa manance sanatos?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here