Copiii cu pielea deschisa, pistrui si cu ochii verzi sau albastri sunt cei mai expusi riscului de afectare a pielii, dar radiatiile ultraviolete sunt periculoase pentru toata lumea. Cum protejam copilul de peste 1 an de razele solare, ne sfatuieste dr. Stefana Bucur, medic rezident la Spitalul Clinic Colentina, Dermatologie II.
- Cat timp intr-o zi poate sta copilul la soare?
Copiii pot suferi din cauza arsurilor solare, astfel ca mentinerea copilului in siguranta la soare este foarte importanta. Este de evitat expunerea prelungita la soare inainte de varsta de 6 luni. Cand iesiti in aer liber, fiti foarte atenti ca in primele luni sa luati toate masurile de precautie. Cu toate acestea, copilul dumneavoastra poate fi ars si in alte momente ale zilei, precum si in zilele innorate. De ce? Pentru ca nu caldura soarelui arde pielea, ci razele ultraviolete (UV). Radiatiile UV pot deteriora pielea in orice moment al zilei, pe tot parcursul anului, chiar si in mijlocul iernii. Sunt recomandate 10 -15 minute pe zi de expunere solara fara creme de protectie.
Vezi si Cum protejam bebelusul de razele solare?
Cei mici sunt foarte activi, mai ales cand incep sa mearga: intre ce ore este recomandat sa ii scoatem afara la joaca?
Soarele este periculos intre orele 10.00 si 16.00, asa ca este bine sa va plimbati sau sa va jucati cu copilul inainte de ora 10.00 sau dupa ora 16.00. Evitati soarele intre aceste repere orare. E bine sa tineti cont si de faptul ca razele soarelui se reflecta de pe suprafete cum ar fi apa, zapada, cimentul si nisipul.
Cum procedam cu copiii care nu tin pe cap palariuta de soare pentru protectie? Ce alte metode de a-i proteja de razele solare avem?
Intr-adevar, o palarie de soare este foarte importanta, protectia textila fiind cea mai sigura, dar mai sunt si alte metode de protectie solara. Puteti sa utilizati umbrele de soare pentru caruciorul copilului ori de cate ori va aflati afara, iar daca doriti sa va petreceti ziua pe o plaja sau intr-un parc, un cort de soare in aer liber cu protectie incorporata UV va poate mentine copilul racoros si protejat. Imbracati copilul in haine usoare si deschise, acoperindu-le bratele si picioarele. Culorile luminoase reflecta caldura si mentin pielea mai rece decat culorile intunecate, care absorb caldura. Puteti gasi imbracaminte cum ar fi costumele de baie si tricouri din tesaturi cu protectie impotriva soarelui incorporate in acestea. Aceste produse pot fi putin mai scumpe, dar ar putea fi o investitie buna, daca va aflati adesea in aer liber impreuna cu copilul. Puteti incerca o pereche de ochelari de soare cu protectie impotriva radiatiilor UV, daca cel mic ii va purta.
De la ce varsta este recomandat sa ducem copilul la mare si cat poate sta pe plaja?
Inainte de varsta de 6-12 luni, copilul nu ar trebui sa stea la soare, deoarece pielea este mult prea delicata, chiar si cu creme de protectie solara. Dupa varsta de 6 luni, puteti aplica creme cu SPF 30+, dar sa nu uitati si de celelalte masuri de protectie. Soarele este cel mai puternic intre orele 10.00 si 16.00, asa ca este indicat sa nu mergeti pe plaja in acest interval orar.
Ce creme de protectie solara sunt recomandate copiilor de peste 1 an? Uleiurile de plaja de la ce varsta sunt recomandate copiilor?
Alegeti un produs de protectie solara fara substante chimice, care sa contina oxid de zinc sau dioxid de titan pentru a nu provoca iritatii sau reactii alergice. Cautati un produs cu spectru larg, ceea ce inseamna ca acesta protejeaza atat impotriva radiatiilor UVA, cat si a razelor UVB. Alegeti un produs cu un factor de protectie solara (SPF) de 30 sau mai mare; alegeti un produs rezistent la apa, care ofera protectie chiar si in timpul inotului sau transpiratiei. Aplicati crema de protectie solara cu aproximativ 30 de minute inainte de a iesi in aer liber si reaplicati-o la fiecare doua ore, asigurandu-va ca acoperiti toate zonele expuse ale pielii copilului. De asemenea, exista o variata gama de uleiuri cu SPF pentru copii, acestea fiind indicate dupa varsta de 6 luni, dar aveti grija sa o aplicati pe toate zonele expuse la soare.
La ce semne trebuie sa fie atenti parintii atunci cand copiii stau mult in apa la joaca, pe nisip sau la strand?
Parintii ar trebui sa fie atenti la arsurile solare, deoarece pielea copilului este subtire si foarte sensibila, astfel incat poate sa se arda rapid. Copiii cu pielea deschisa, pistrui, si cu ochii verzi sau albastri sunt cei mai expusi riscului de afectare a pielii, dar radiatiile ultraviolete sunt periculoase pentru toata lumea. Arsurile solare pot provoca dureri, febra si deshidratare si chiar si o singura arsura in timpul copilariei ridica riscul de melanom sau alte cancere ce piele. Arsurile pot fi de gradul intai si provoaca roseata, umflaturi usoare si durere, in timp ce arsurile de gradul doi sunt mai grave si se manifesta prin durere mai mare, inflamatie si basici.
Vezi si Tu cum alegi crema de protectie solara pentru copilul tau?
In ce masura protejeaza de razele soarelui hainele cu filtru de protectie UV?
Imbracamintea este prima linie de aparare impotriva razelor UV daunatoare ale soarelui si ne protejeaza prin absorbtia sau blocarea multor radiatii. Cu cat acoperim mai mult pielea, cu atat este mai bine. O camasa cu un UPF (factor de protectie la ultraviolete) de 50 permite ca doar 1/50 din radiatiile solare UV sa ajunga la piele. Acest lucru ofera o protectie excelenta la soare, spre deosebire de un tricou de bumbac alb subtire, care are un UPF de aproximativ 5, care permite 1/5 din UV-ul soarelui. Hainele cu tesaturi dense minimizeaza cantitatea de radiatii UV care poate patrunde iar materialele mai groase reduc, de asemenea, transmisia UV. Culorile mai intunecate absorb mai multe raze, iar cele mai deschise nu le capteaza atat de mult, iar ca si materiale, poliesterul si nailonul distrug razele UV, dar nu sunt foarte prietenoase cu pielea, in timp ce bumbacul, inul si canepa nu sunt foarte eficiente impotriva radiatiilor, daca nu sunt tratate cu diferiti agenti.
Cum procedam in cazul in care se irita pielea copilului de la expunerea la soare?
Atunci cand copiii au o arsura solara, de obicei au dureri si o senzatie de caldura, frisoane, simptome care tind sa se agraveze la cateva ore dupa expunerea la soare. Pielea arsa incepe sa se descuameze la aproximativ o saptamana dupa arsurile solare. Incurajati-va copilul sa nu se zgarie sau sa indeparteze pielea, deoarece pielea de sub arsurile solare este expusa riscului de infectare.
Ii puteti face copilului o baie nu foarte rece sau sa ii aplicati usor comprese umede pe piele pentru a ameliora durerea si caldura. Aplicati gel de aloe vera pur, pentru orice zona cu arsura si de asemenea, puteti administra un medicament antiinflamator ca ibuprofenul pentru a usura durerea si un antihistaminic pentru mancarimi. Evitati administrarea de aspirina copiilor sau adolescentilor. Aplicati crema hidratanta, cicatrizanta, pentru a rehidrata pielea si a ameliora mancarimea. Pentru zonele mai afectate de arsuri la copiii de peste 2 ani, puteti aplica un strat subtire de crema de hidrocortizon 1%. Daca arsurile solare sunt severe si daca apar vezicule, adresati-va medicului dumneavoastra. Evitati expunerea la soare pana cand arsurile sunt vindecate.
Vezi si Cu burtica la soare
Surse:
Skin Cancer Foundation. Sun Protection for Infants
Skin Cancer Foundation. Sun Safety Tips for Infants, Babies and Toddlers
American Academy of Pediatrics. New Insights about Infant and Toddler skin: Implications for sun protection