Cum protejam bebelusul de razele solare?

Cum protejam bebelusul de razele solare, stiut fiind ca soarele ataca mai usor pielea acestuia pentru ca este mai subtire decat in cazul adultului? Mai multe studii au aratat ca in primii 2 ani de viata, pielea copiilor nu este pregatita pentru a se apara de razele soarelui. Mai multe detalii ne ofera dr. Alina Dinu, medic rezident la Spitalul Clinic Colentina, Dermatologie II.

Dr. Alina Dinu, medic rezident dermatolog

In cazul adultilor, arsurile solare sunt dureroase si determina afectare tisulara care poate duce in timp la aparitia cancerului de piele. Insa in ceea ce ii priveste pe bebelusi, arsurile solare reprezinta o urgenta medicala, determinand deshidratare, cu febra inalta, aparitia de vezicule/bule, infectii, crescand astfel amenintator riscul de a dezvolta cancer de piele la varsta adulta.

  1. De la ce varsta (luna) putem expune bebelusul la soare si cat timp?

Studiile efectuate au aratat ca in primii 2 ani de viata, pielea copiilor nu este pregatita pentru a se apara de razele soarelui, acest fapt fiind datorat nivelului redus de melanina, pigmentul care protejeaza impotriva razelor UV. In plus, razele solare ataca mai usor pielea pentru ca este mai subtire decat in cazul adultilor, astfel ca ajung pana la melanocite, celulele responsabile de productia de melanina.

In consecinta, efectele radiatiilor solare sunt foarte puternice, incat medicii pediatri recomanda ca bebelusul sa fie expus la soare numai dupa varsta de 6 luni, cu evitarea intervalului orar 10-16.
  1. Cu ce creme de protectie solara putem da bebelusul? Uleiurile de plaja le sunt recomandate bebelusilor?

Nu exista crema de protectie solara ideala si cu atat mai mult gasirea unei creme potrivite pentru copii este o misiune grea. Dificultatea vine nu numai din gasirea unui produs cu factor de protectie adecvat, ci si din faptul ca este necesar ca acesta sa nu irite pielea si ochii, adaugandu-se si factorul estetic (aspect, parfum).

Este indicat sa alegem produse care se aplica usor, care au miros atractiv si rezista la apa si transpiratie. O optiune o reprezinta emulsiile pe baza de ulei, datorita proprietatilor antiiritante constatate clinic. Dezavantajul pe care il prezinta, este legat de aspectul gras, insa exista pe piata formule care se aplica uniform si lasa putine urme.

Factorul de protectie solara (SPF) trebuie sa fie de cel putin 30, asa cum recomanda Academia Americana de Dermatologie si sa asigure protectie atat impotriva razelor UVA, cat si a celor UVB.

Pentru a fi cu adevarat eficiente, cremele cu protectie solara trebuie sa fie aplicate cu minimum 15 minute inainte de expunerea la soare si sa fie reaplicate la fiecare 2 ore.

  1. Cum trebuie sa il imbracam, ca sa il protejam de soare, dar sa nu ii fie prea cald?

Este foarte important sa imbracam copiii cu haine care sa ii protejeze de razele soarelui, realizate din materiale naturale si opace, cu textura lejera, incercand sa acoperim cat mai mult pielea, nu doar extremitatile. Putem alege pentru fetite, rochite cu maneci lungi, de asemenea salopete, camasi cu maneci lungi si pantaloni lungi, de culoare alba sau in nuante pastelate. In plus, zonele expuse frecvent la soare, cum ar fi ochii, scalpul si gatul, sa fie acoperite prin purtarea palariilor cu bor larg, a bonetelor si a ochelarilor de soare care asigura o protectie adecvata impotriva razelor UV.

Vezi si Cu burtica la soare

  1. Ce facem daca bebelusului i se inroseste pielea din cauza expunerii la soare?

Oricat de precauti ar fi parintii, se poate intampla ca micutii sa sufere afectiuni minore, din cauza sensibilitatii lor ridicate. In acest caz, trebuie sa actionam prompt si cu responsabilitate. Arsurile si insolatiile pot fi recunoscute prin inrosirea pielii, temperatura ridicata sau dimpotriva aparitia de frisoane.

Daca regasim aceste simptome, putem apela la cateva gesturi de prima intentie cum ar fi aplicarea de comprese umede direct pe piele, administrarea de antiinflamatoare orale. Daca aceste masuri nu au rezultat sau simptomatologia se agraveaza, este necesar sa va adresati cat mai repede unui medic dermatolog.

Vezi si Atentie la deshidratarea in cazul bebelusului!

Surse:

Skin Cancer Foundation. Sun Protection for Infants

Skin Cancer Foundation. Sun Safety Tips for Infants, Babies and Toddlers

American Academy of Pediatrics. New Insights about Infant and Toddler skin: Implications for sun protection

www.romedic.ro Expunerea la soare a bebelusului si a copilului mic- riscuri si solutii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here