Cum inveti copilul sa manance sanatos?

Iti doresti un copil sanatos, care creste si se dezvolta frumos. Stiu ca una dintre cele mai mari griji ale unui parinte este legata de alimentatia copilului. Oare mananca suficient? Oare are o alimentatie echilibrata? Tu cum inveti copilul sa manance sanatos?

Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa a copilului:

Citeste si: Cum invatam toddlerii si prescolarii sa manance sanatos?

Niciodata nu este prea devreme pentru a incepe sa-l inveti ce inseamna sa manance sanatos, sa faca alegeri bune, sa combine produsele alimentare intr-un mod corect.

Gustari si “rontaieli” sanatoase la vedere (sau la indemana). M-am convins de faptul ca puiul nu va mai fi la fel de tentat sa ceara alte gustari mai putin sanatoase, daca am grija ca in frigider si in dulapurile din bucatarie sa am sau sa depozitez tot felul de alternative sanatoase.

Implica-l pe copil atunci cand mergeti la cumparaturi sau cand pregatiti mancarea. Pot fi oportunitati minunate de a-i oferi informatii utile despre mancare, despre care sunt produsele alimentare care il vor ajuta sa creasca armonios si sa fie sanatos.

Ai grija ce pui in propria farfurie! Tot mai multe studii au demonstrat ca exista o stransa legatura intre alegerile sau preferintele alimentare ale mamei si cele ale copilului. Copilul vede ca tu iti comanzi la local un burger si o portie generoasa de cartofi prajiti, crezi ca vei reusi astfel sa-ti incurajezi copilul sa opteze pentru o salata cu pui la gratar?

Valideaza-i alegerile alimentare bune

Ofera-i un zambet atunci cand alege sa manance un mar, spune-i ca ai observat ca si-a pus in farfurie mancare sanatoasa, cu multe vitamine si minerale, spune-i ca esti convinsa ca o sa fie un “fotbalist” puternic, pentru ca mananca miez de nuca si clar o sa fie ca un Super Erou, daca are grija sa se hidrateze cat trebuie.

Citeste si: O familie sanatoasa si voioasa consuma fructe si legume in cinci culori

Asigura-te ca mananca incet

Este important ca atunci cand este la masa copilul sa nu se grabeasca, sa stie cum si cat trebuie sa mestece mancarea si sa fie atent la ceea ce face (fara tableta, televizor sau telefon in fata).

Fara recompense alimentare!

Nu-i oferi un ousor magic de ciocolata pentru ca a facut o pagina intreaga de bastonase, un covrig pentru ca stat cuminte pe bancuta in parc si nici bomboana ca sa o pupe pe matusa Maria.

Cina in familie

Studiile confirma faptul ca acei copii care sunt obisnuiti sa ia cina in familie vor avea tendinta sa aiba un stil alimentar mai corect pe viitor, atat in perioada adolescentei, dar si in viata de adult, spre deosebire de micutii care nu mananca impreuna cu familia.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: 8 sfaturi pentru o cina in familie reusita

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here