O familie sanatoasa si voioasa consuma fructe si legume in cinci culori

O dieta bogata in fructe si legume inseamna sanatate curata. Ori de cate ori mergi la cumparaturi, incearca sa-ti faci un obicei din a cumpara fructe si legume cat mai divers colorate. Afla mai multe informatii aici de ce este important ca o familie sa consume fructe si legume in cinci culori.

O alimentatie cu multe fructe si legume asigura necesarul de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti esentiali pentru o buna functionare a organismului, intarirea sistemului imunitar, protectie impotriva efectelor imbatranirii, precum si reducerea riscului de aparitie a cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Specialistii nutritionisti sunt de parere ca este esential sa consumam zilnic minimum cinci portii de fructe si legume de diverse culori pentru a ne bucura din plin de efectele acestor alimente:

  • Fructele si legumele de culoare alba, cafenie si maro (mere, banane, pere galbene, nectarine, piersici, curmale, stafide, conopida, usturoi, ceapa, ciuperci, cartofi albi, gulii, pastarnac, patlagina, ghimbir) contin polifenoli – substante care pot reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Consumand fructe si legume de culoare alba, cafenie si maro iti mentii nivelul colesterolului in limite normale, reduci riscul aparitiei cancerului si previi aparitia bolilor sistemului cardiovascular.

Citeste si: Cum invatam toddlerii si prescolarii sa manance sanatos?

  • Fructele si legumele de culoare galbena si portocalie (portocale, grapefruit, mandarine, lamai, mango, papaya, anans, pirsici, caise, pepene galben, morcov, dovleac, porumb, cartofi dulci, fasole galbena, ardei galben) contin substante antioxidante precum vitamina C, caroteni si flavonoide. Consumand zilnic fructe si legume de culoare galbena si portocalie vei reduce riscul aparitiei cancerului, vei preveni aparitia bolilor cardiovasculare si a problemelor legate de vedere si vei dobandi un sistem imunitar puternic.
  • Fructele si legumele de culoare rosie (cirese, merisoare, mere rosii, struguri rosii, pepene rosu, portocale rosii, rodii, zmeura, capsune, tomate, cartofi rosii, ridichii, varza rosie, ceapa rosie, ardei rosii, gogosari, sfecla rosie) contin licopen – substanta care reduce riscul aparitiei unor forme de cancer – si antociani – substante care au proprietatea de a mentine vasele sangvine intr-o forma excelenta. Consumand fructe si legume de culoare rosie vei avea o inima sanatoasa si o memorie buna.
  • Fructele si legumele de culoare verde (mere, pere, struguri si lamai verzi, kiwi, avocado, varza, castraveti, salata verde, ceapa verde, ardei verzi, broccoli, spanac, bame, sparanghel, telina, fasole verde, mazare, dovlecei, anghinare, praz) contin indoli si luteina – substante antioxidante care ajuta la mentinerea sanatatii vederii. Consumand fructe si legume de culoare verde vei avea oase si dinti sanatosi precum si un risc scazut pentru aparitia cancerului.

Citeste si: Cum poti intari imunitatea copilului de 1-3 ani prin alimentatie

  • Fructele si legumele de culoare albastru/violet (mure, afine, coacaze, smochine, prune, struguri negrii, sfecla, vinete, andive) au o influenta benefica asupra tractului urinar, asigura o buna memorie si prezinta un risc scazut de aparitie a cancerului. Mai mult, contin fenoli si antociani – substante cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si cu efect anti-imbatranire.

Incearca diverse retete in care sa combini o paleta cat mai larga de culori din fructe si legume, pe care sa le savurezi impreuna cu intreaga familie.

Citeste si: Iata de ce este important sa gatesti impreuna cu copilul!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here