Cum arata cele mai neobisnuite sporturi pentru copii

Lasand la o parte sporturile tipice, cum ar fi baschetul sau fotbalul, copiii pot fi atrasi si de activitati fizice neobisnuite, cum ar fi hocheiul pe iarba sau inotul sincron. Toate aceste activitati noi ofera cel putin la fel de multe oportunitati de distractie si de miscare ca si cele traditionale. S-ar putea ca unul dintre aceste sporturi diferite sa fie, de fapt, viitoarea motivatie a copilului tau. Incearca!

  1. Futsal
Futsal, sursa foto: 123rf

Futsalul este versiunea fotbalului clasic care se joaca nu pe teren, ci in interiorul unei sali. Acest sport este jucat intre doua echipe a cate cinci jucatori fiecare, dintre care unul este portarul. Futsalul a inceput prima data in Uruguay in anul 1930, dar are radacini si in Brazilia, urmand sa fie preluat si de alte tari din lume. Liga I este prima treapta ierarhica din sistemul competitional de futsal din Romania fiind fondata in anul 2002 si organizata de Federatia Romana de Fotbal (FRF). Dimensiunile terenului si a portii ajuta la imbunatatirea tehnicii si a preciziei, scrie Decathlon.

Citeste si Sporturi pentru copii

Pe durata unui meci de futsal nu pot juca mai mult de 12 jucatori. Orice schimbare a jucatorilor se poate face fara ca meciul sa fie intrerupt, putand reveni ori de cate ori va decide antrenorul. Un meci de futsal dureaza 40 de minute si are doua reprize egale a cate 20 de minute fiecare. In momentele de out, corner sau gol, cronometrul este interupt.

Pauza dintre reprize este de 15 minute. In timpul unei reprize, jucatorii pot avea un time-out de 30 de secunde, timp in care antrenorii au voie sa le ofere indicatii despre tactica de joc. Odata ce portarul a repus mingea in joc, ceilalti nu mai au voie sa-i paseze mingea pana in momentul in care mingea fie nu a parasit cel putin o data terenul de joc, fie a fost atinsa de un adversar, scrie Fanatik.ro.

  1. Rugby
Rugby, sursa foto: 123rf

Este un sport popular in intreaga lume, revenind la Jocurile Olimpice de Vara in 2016. Scopul rugby-ului este ca un jucator sa ajunga in terenul de tinta advers pentru a culca balonul, inscriind o incercare sau un eseu. O echipa este formata din 15 jucatori, impartiti in doua compartimente: in prima linie raman opt jcatori, iar in liniile din spate raman sapte. Jocul de rugby se efectueaza prin pasarea balonului spre inapoi catre un coechipier. Singura modalitate de blocare a adversarului este de a-l prinde (placa). Potrivit FRR, balonul imparte terenul in doua parti, si anume terenul propriu-zis si terenul adversarului. Jucatorul care joaca balonul din terenul advers se afla afara din joc (ofsaid) si se penalizeaza cu o lovitura de pedeapsa.

Lovitura de pedeapsa reprezinta trecerea balonului (cazut sau asezat) printre bare cu o lovitura de picior pe locul indicat de catre arbitru.

Exista Federatia Romana de Rugby (FRR).

Citeste si 8 sporturi pentru copii care nu necesita efort fizic mare

  1. Hochei pe iarba
Hochei pe iarba, sursa foto: 123rf

Hocheiul pe iarba a fost recunoscut ca sport olimpic in anul 1908 cand au avut loc primele intreceri olimpice masculine de hochei pe iarba. In 1980, a fost introdusa si competitia feminina in programul Jocurilor Olimpice. Totodata Federatia Romana de Hochei pe Iarba (FRHI) s-a infiintat in anul 1990, neparticipand, pana in prezent, la Jocurile Olimpice. Hocheiul pe iarba a fost introdus in Romania de catre cativa studenti romani, intorsi de la studii din strainatate, in anul 1927. Acestia au adus crose si mingi, ceea ce a permis introducerea acestui sport in cadrul Institutului National de Educatie Fizica (INEF), scrie Agerpres. Acest sport se refera la marcarea golului in poarta adversa folosindu-se mingi si crose.

  1. Inotul sincron
Inot sincron, sursa foto: 123rf

Acest tip de activitate reprezinta o combinatie frumoasa intre inot, balet si gimnastica. Inotul sincron este o proba olimpica exclusiv feminina datorita gratiei si elegantei semnificative. Initial, acest sport s-a numit „balet in apa”, dar si-a schimbat denumirea in „inot sincron” abia in anul 1934, in SUA. De exemplu, Bucharest Sport Club ofera antrenamente de inot sincron fetelor intre sase si 12 ani. In acest sport se poate concura fie individual, fie in duet sau pe echipe.

  1. Polo pe apa
Polo pe apa, sursa foto: 123rf

Federatia Romana de Polo pe Apa (FRPA) are la dispozitie o harta interactiva a bazinelor de polo in Romania. Harta se poate vizualiza aici. La editiile Olimpiadelor Sportive de Vara inca din anul 1900 a fost introdus ca sport olimpic. Primele echipe de polo pe apa au aparut la Cluj, Timisoara si Targu-Mures. Acest sport se joaca intre doua echipe a cate sapte jucatori fiecare, dintre care si portarul. Polo pe apa se joaca la fel ca si handbalul, pe durata a patru reprize a cate opt minute fiecare. Portarul este singurul jucator care are permisiunea sa atinga mingea cu doua maini sau sa atinga fundul piscinei, fara sa depaseasca mijlocul bazinului cu apa.

  1. Surfing-ul

Cui nu-i plac valurile si activitatile dinamice? In Romania exista cateva scoli sau cursuri de surf pentru copii, printre care Scoala de Surf, Divertiland si Windsurfing Piccadilly Mamaia.

Alte sporturi neobisnuite, dar care nu se gasesc in tara, sunt si patinajul artistic sincron si Quidditch – sportul vrajitorilor. Alte activitati interesante pentru copii sunt si trasul cu arcul, scrima sau tenisul de masa, potrivit Very Well Family.

Citeste si Avantajele si dezavantajele implicarii copilului in activitati sportive

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here