Atunci cand se refera la inteligenta, cei mai multi oameni se gandesc ca aceasta descrie abilitatile cognitive ale cuiva si ca poate fi masurata. Cu toate acestea, conceptul de inteligenta este dificil de explicat si de definit. Atunci ce este IQ-ul, la ce ne serveste si mai ales, de ce scade in intreaga lume?
Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil
Nu este usor sa masori acest mixt de abilitati, precum gasirea rapida a solutiilor, rezolvarea problemei, creativitatea, memoria, gandirea abstracta, concentrarea, abilitatile interpersonale etc.
Conform Dictionarului Explicativ, inteligenta este “capacitatea de a intelege usor si bine fenomenele, lucrurile etc, pe baza experientei acumulate anterior”.
Citeste si: La 6 ani un baietel cu autism este cel mai tanar student la Universitatea Oxford
Inteligenta a fost si este un domeniu care i-a fascinat pe multi oameni de stiinta. Primii care au incercat sa masoare nivelul de inteligenta au fost Paul Broca si Sir Francis Galton, care considerau ca marimea craniului unei persoane poate sugera cat de inteligent este acesta.
La inceputul anilor 1900 psihologul francez Alfred Binet, impreuna cu colegul sau Theodore Simon au elaborat un set de intrebari care i-ar ajuta sa evalueze capacitatea unor copii de a rezolva probleme, de a-si aminti evenimente, de a avea abilitatea de concentrare etc si sa descopere care copii s-ar putea sa aiba pe viitor probleme la invatatura. Astfel au fost puse bazele acelor binecunoscute “teste de inteligenta” care masoara IQ-ul = coeficientul de inteligenta.
Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste
Curiozitati despre inteligenta si IQ:
- Se spune ca 70% din populatia lumii are un coeficient de inteligenta situat undeva intre 85 si 115, media IQ-ului fiind setata undeva pe la 100, inteligenta superioara fiind considerata incepand cu scorul de 120 in sus, iar la 145 deja putem vorbi despre un copil supradotat.
- Se considera ca la scorul de 180 deja putem discuta despre genialitate.
- Potrivit cercetatorilor, persoanele cu un IQ mare au tendinta sa traiasca mai mult, avand mai multa grija de propria sanatate si de bunastarea lor materiala.
- Studiila arata ca un IQ mare nu inseamna insa ca esti mai fericit, studiile aratand ca multi oameni supradotati se simt neintelesi si nefericiti.
- In proportie de 50% IQ-ul este influentat de genetica.
- Testele de masurare a IQ-ului gasite online sunt distractive, dar nu sunt nici concludente, nici oficiale.
- WISC IV (Wechsler Intelligence Scale for Children) este cel mai folosit test international pentru descoperirea abilitatilor cognitive ale copiilor (intre 6 si 16 ani), are validitate clinica si constituie o evaluare adecvata a rationamentului fluid, rationamentului verbal, memoriei de lucru si vitezei de procesare a informatiei.
- Torrance Tests of Creative Thinking este cel mai utilizat test pentru masurarea creativitatii (se masoara fluenta, flexibilitatea, elaborarea, originalitatea, abilitatea de a lua in calcul o gama larga de informatii.
- Potrivit cnn.com, punctajele IQ scad in ultimele decade, iar studiile (facute in Norvegia, Marea Britanie, Danemarca, FRanta, Olanda, Finlanda, Estonia etc) sugereaza ca factorii externi – mediul inconjurator, sistemele educationale nefunctionale, o alimentatie gresita, continut mediocru in mass media existente, preferinta pentru online in detrimentul lecturii clasice etc – sunt cei care ar trebui blamati in acest sens.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide