Cat timp tii copilul acasa, in functie de ce boala a copilariei are?

Copilul tau s-a imbolnavit si nu esti convins daca este indicat sau nu sa-l tii acasa sau sa-l duci la gradinita sau scoala? Iata un tabel cu cateva informatii despre cat timp tii copilul acasa, in functie de ce boala a copilariei are.

Citeste si Bolile copilariei- ce trebuie sa stii despre ele

Nu uita ca in cazul bolilor infectioase, gradinita si scoala trebuie anuntate imediat, iar in unele cazuri s-ar putea sa fie nevoie ca si fratii si surorile sau alte persoane din familie care au petrecut timp cu copilul bolnav, sa ramana acasa, pentru a exclude raspandirea bolii.

Denumirea bolii Simptome comune Exista vaccin? Trebuie tinut copilul acasa?
Varicela In termeni populari se mai numeste si “varsat de vant”, iar cauza acestei boli este virusul varicelo-zosterian. Se manifesta prin febra moderata, dureri de cap, stare de moleseala, o eruptie pe tot corpul, sub forma de basicute pline cu lichid. Dupa 7-10  zile (in cazurile usoare) crustele se desprind si pot lasa cicatrici permanente. Uneori stadiul de cruste poate dura si 20 de zile. Da Da. Pana cand crustele s-au uscat sau cel putin 6 zile de la aparitia eruptiei.
Rujeola Este cauzata de virusul rujeolic, este foarte contagioasa atat cu 4 zile inainte de aparitia eruptiei, cat si 4 zile dupa aceea. Se manifesta prin febra mare (39-40 grade C), gat uscat, tuse continua, nas curgator, oboseala, ochi rosii sau umezi si eruptia de pe piele, sub forma de puncte rosii cu central gri. Da Da, cel putin 4 zile dupa aparitia eruptiei sau pana cand se vindeca punctele rosii de pe piele.
Rubeola Este cauzata de virusul rubeolic, se mai numeste si “pojarul german”. Se manifesta prin febra moderata, dureri si inflamarea ganglionilor din spatele urechilor, dar si partea posterioara a capului, eritem (roseata) pe piele la inceput difuz, dupa care punctiform. Da Da, pana se vindeca eritemul sau cel putin 6-7 zile dupa aparitia acestuia.
Boala Gura-mana-picior Este cauzat de virusul Coxsackie. Se manifesta prin basicute apar la gura (in jur, dar si in interiorul obrajilor si pe gingii), maini si picioare, febra usoara si stare generala alterata. Nu Da, pana cand se vindeca basicile.
Scarlatina Boala debuteaza brusc cu febra mare, stare generala alterata, dureri mari in gat si de incheieturi, eruptia apare pe membre, gat si capata o culoare de “zmeura”, uscata, aspra la atingere. Nu Da, pana la finalul administrarii de antibiotice si pacientul nu mai are febra.
Oreionul Se mai numeste si parotidita epidemica. Se manifesta prin febra moderata spre mare, dureri de urechi, dureri de cap si la masticatie, greata, varsaturi. Pacientul este contagios de la o saptamana pana si la 8 zile dupa aparitia primelor simptome. Da Da, pana cand se vindeca de tot sau cel putin 8 zile de la primele simptome.

 

Atentie! Pentru o diagnosticare corecta si pentru urmarea unui tratament corespunzator, adreseaza-te medicului pediatru!

Citeste si Boala gura-mana-picior

Autor: Inga Stoian

Surse info: Healthdirect.gov.au, England.nhs.uk, sfatulmedicului.ro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here