Boala gura-mana-picior

Imagine de emrah özaras de la Pixabay

Boala gura-mana-picior reprezinta o boala virala extrem de contagioasa printre copiii cu varste cuprinse intre 1 si 6 ani, mai ales in sezonul cald, fiind determinata de familia Enterovirusurilor, respectiv de virusul Coxsackie A 16 si Enterovirus 71. Transmiterea se realizeaza prin secretii nazofaringiene din tuse sau stranut, prin contactul direct cu obiecte contaminate (jucarii, farfurie, cana, tacamuri, prosoape, batiste), iar incubatia de 3-7 zile determina contagiozitatea copilului aproximativ 1 saptamana inainte de aparitia primelor simptome. Mai multe detalii despre aceasta boala a copilariei aflati de la medicul specialist pediatru, dr. Anca Dorila de la policlinica Opera Regina Maria.

Dr Anca Dorila

Debutul bolii este cu febra inalta, disfagie (durere la inghitire) si scaderea apetitului (prin refuzul atat al lichidelor, cat si al alimentelor), din cauza leziunilor veziculoase, ulterior ulcerate, de la nivelul mucoasei bucale si mai ales faringiene. La aproximativ 2 zile de la debut apare eruptia caracteristica la nivelul palmelor si talpilor, de tip maculopapulos si vezicular. In evolutie, copilul asociaza stare generala alterata, slabiciune, cu accentuarea acestora prin deshidratarea cauzata de un aport hidric scazut (mai evident la copilul mic).

Diagnosticul bolii se realizeaza in baza anamnezei, a contextului epidemiologic si pe aspectul clinic al bolii, mai ales dupa cateva zile de evolutie a bolii, cand apare eruptia caracteristica.

Citeste si Bolile copilariei- ce trebuie sa stii despre ele

Nu exista un tratament specific al bolii, doar tratament simptomatic cu antitermice de tipul Paracetamol alternativ cu Ibuprofen, plus calmarea disfagiei prin solutii administrate bucal, precum solutia de glicerina boraxata cu stamicina si anestezina sau preparate comerciale de tip spray, cu rol analgezic local. Eruptia tegumentara nu necesita tratament topic, iar in cazul deshidratarii se impune internarea pentru reechilibrare hidroelectrolitica. De mentionat, in cazul acestei boli, nu este necesara administrarea de antibiotic.

Boala gura- mana- picior se autolimiteaza in 7-10 zile, dar poate determina complicatii rare, precum meningita sau encefalita. Dupa boala, copilul dezvolta imunitate, dar este posibila reinfectia cu alte tulpini de enterovirusuri. Pentru a scadea riscul de imbolnavire, parintii si personalul de ingrijire din colectivitatile de copii trebuie sa tina seama de masurile de igiena binecunoscute: spalarea frecventa a mainilor a copiilor cu apa si sapun, curatarea si dezinfectarea frecventa a suprafetelor, jucariilor, tacamurilor sau a veselei.

Autor: Dr Anca. Dorila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here