8 sporturi pentru copii care nu necesita efort fizic mare

Cum si ce fel de activitate sa faca un copil care nu este „prea sportiv” sau prea interesat de sporturi precum fotbalul, voleiul, baschetul sau tenisul? Cum sa-l incurajezi sa faca mai multa miscare, dar in acelasi timp sa-i placa mult? Iata cateva idei de activitati care nu necesita efort fizic prea mare.

Pentru inceput, iata ce poate invata un copil atunci cand practica un anumit sport, potrivit Breaking Muscle:

  • Coordonare;
  • Lucru in echipa;
  • Autodisciplina;
  • Mai bune succese academice;
  • Rata mica in ceea ce priveste dependenta de alcool sau de droguri (in cazul adolescentilor);
  • Reducerea stresului;
  • Prevenirea obezitatii;
  • Abilitati sociale mai bune. 

Gandeste,„outside the box” (engl „in afara cutiei”) si pe termen lung. Daca micutul tau nu prefera sporturile tipice, precum voleiul, fotbalul, tenisul sau baschetul, nu este nimic rau in asta.

Citeste si De ce este important sa lasi copilul sportiv sa fie dezamagit?

Iata cateva idei de „sporturi” care nu necesita un efort fizic major din partea copilului, si anume:

  1. Scrima

Cel mai probabil, copilul tau isi petrece cea mai mare parte din timp jucandu-se cu vecinii de la bloc prin „dueluri” sau „confruntari”. Desi pare o activitate destul de simpla in aparenta, de fapt presupune mai mult decat atat: concentrare, echilibru, strategie, coordonare. Este un sport competitional, prin urmare, copilul va invata ce inseamna toate aceste lucruri printr-o confruntare prietenoasa cu un alt copil de seama lui.

  1. Artele martiale

Ca niciun al sport, artele martiale contin o formula de „3 in1”: drama, actiune, rezolvarea conflictului. Puterea de concentrare il va ajuta pe copil chiar si dincolo de sala de sport, la scoala sau la teme. Potrivit Psychologies Romania, artele martiale creeaza nu un sef, ci un lider. Copilul-lider va invata cum sa incaseze o lovitura, fara sa i se raneasca orgoliul. De asemenea, un lider stie cum sa fie stapan pe sine, cum sa fie curajos, cum sa aiba o energie si o incredere de sine mult mai bune.

  1. Dansul scotian „Highland”

Acest tip de dans scotian este de competitie solo, aparut prima data in secolul al XIX-lea. Dansatorii poarta incaltaminte speciala, denumita si „ghillies” (engl.). Nu trebuie confundat cu dansul clasic scotian care este unul social (implica parteneri de dans). Copilul va invata multe combinatii de pasi in dansul „Highland”, ceea ce nu-l va plictisi nicicand! De altfel, nu uita ca Highland ii va exersa memoria si precizia copilului tau.

  1. Echitatia

Este un sport foarte frumos, una dintre cele mai frumoase activitati in aer liber de care te indragostesti de la prima incercare, mai ales in cazul copiilor! Copilul simte si traieste stari de libertate deplina, se conecteaza puternic cu animalul si vor crea, impreuna, o echipa de neegalat. Echitatia ajuta la relaxare, ridica moralul, lucreaza musculatura, precum cea a picioarelor, a bratelor, spatelui si abdomenului. A calari presupune echilibru, coordonare si flexibilitate. De altfel, echitatia este terapeutica, fiind recomandata copiilor care sufera de diverse afectiuni, precum ADHD sau autism.

Vezi si Ce sporturi sunt recomandate pentru copii in functie de personalitatea acestora

  1. Cercuri Hula Hoop

Copilul nu va face altceva decat sa-si puna un cerc mare care va trebui sa se invarteasca in jurul lui fara ca sa cada. Este amuzant si distractiv pentru toti copii, indiferent de varsta. Cercul Hula Hoop il ajuta pe copil sa se concentreze mai mult, sa se coordoneze mai bine si ii va lucra diferite parti ale corpului, cum ar fi abdomenul, bratele si picioarele.

  1. Catararea indoor

In Romania, exista numeroase sali de escaladari pentru copii. Este important ca cel mic sa fie supravegheat de un instructor atunci cand se va catara pe peretii special construiti. Acest tip de sport il va ajuta pe copil sa fie mai flexibil, mai relaxat si… mult mai sanatos!

  1. Trambulinele elastice

Trambulinele elastice se diferentiaza de cele traditionale prin simplul fapt ca au alte plase de sarit pe marginea acestora, astfel incat copiii sa poata sari oriunde doresc. Aceasta activitate ii ajuta sa aiba un tonus bun, sa arda calorii si sa dobandeasca echilibru.

  1. Simpla orientare in spatiu

Luati, impreuna, o harta, cateva sandvisuri, cate un rucsacel in spate si mergeti sa explorati impreuna (fie ca este vorba doar despre localitatea in care locuiti)! Copilul va invata cum sa foloseasca o harta si cum sa se orienteze mai bine in spatiu. Nu numai ca veti petrece un timp de calitate impreuna, dar va veti simti mult mai relaxati si veti crea amintiri de neuitat.

Vezi si Ce sporturi sunt recomandate pentru copii in functie de varsta acestora

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here