Maria Culescu, a infiintat Asociatia M.A.M.E. in urma cu aproape 10 ani pentru a veni in sprijinul copiilor diagnosticati cu cancer si alte boli grave pentru ca si ea, la randul ei, s-a confruntat cu aceasta boala cumplita. Centrul Stelutelor a fost infiintat de catre Asociatia M.A.M.E., in luna iunie 2014, cu scopul de a oferi servicii de suport, consiliere si recuperare copiilor cu boli cronice si copiilor care provin din medii sociale defavorizate. Presedintele Asociatiei M.A.M.E, Maria Culescu ne vorbeste despre serviciile complementare tratamentului medical pe care le ofera centrul copiilor cu boli cronice si despre experientele celor mici traite la Centrul Stelutelor.
Povestiti-ne despre Centrul Stelutelor. Cum a pornit totul?
Am trecut prin experienta unui bolnav de cancer, care la momentul respectiv, nu putea fi tratat in Romania si am decis sa plec la o clinica din strainatate unde am urmat un tratament de radioterapie cyberknife. Dupa ce m-am vindecat, mi-am dorit cu toata fiinta mea sa ofer si altora o sansa in plus la viata, asa cum am primit si eu. Astfel, de-a lungul timpului, am conceput si implementat alaturi de echipa mea proiecte si activitati menite sa imbunatateasca calitatea vietii pacientilor cu boli grave. Intrand in contact cu acesti copii si familiile lor, mi-am dat seama ca pentru a facilita vindecarea in cazul unor afectiuni grave, este foarte important ca pe langa asigurarea serviciilor medicale, sa ii fie tratate pacientului si problemele de natura emotionala, relationala si materiala pe care le creeaza specificul acestor boli. Pentru a suplini aceste nevoi, am infiintat Centrul Stelutelor, un centru de suport, consiliere si recuperare psiho-socio-medicala.
Vezi si Primul bebelus adus pe lume de o pacienta operata de cancer de col, la Spitalul Medicover
De ce este nevoie de acest centru si ce include el?
La noi in tara, pacientilor cu afectiuni grave le sunt asigurate serviciile medicale, insa nu exista niciun program national sau centru specializat care sa le acopere celelalte nevoi care apar, in lupta cu o boala grava, nevoi de natura emotionala, psihologica, sociala, juridica, nutritionala, materiala etc. In acest context, am infiintat Centrul Stelutelor, in cadrul caruia oferim gratuit servicii complementare tratamentului medical copiilor cu boli cronice pe perioada dintre spitalizari, precum si in perioada de recuperare dupa o boala grava. Copiii si parintii lor beneficiaza de servicii de informare si indrumare socio-medicala, asistenta sociala, consiliere psihologica individuala si de grup, consiliere medicala, consiliere nutritionala, consiliere juridica, ludoterapie, logopedie, ateliere de terapie emotionala, activitati educative si de socializare, kinetoterapie, fizioterapie, ergoterapie, terapie multisenzoriala si prin VR (Realitate Virtuala).
Cum pot beneficia cei aflati in nevoie de suportul oferit la Centrul Stelutelor?
Parintii copiilor bolnavi se pot adresa reprezentantilor Asociatiei M.A.M.E. prin e-mail, la adresa [email protected], telefon: 021.315.01.89 sau direct la sediul Centrului Stelutelor, situat in Bucuresti, zona Piata Domenii. Aici vor fi preluati de colegele mele de la departametul de Management de Caz, care dupa intocmirea dosarului beneficiarului, vor elabora alaturi de specialistii centrului un plan de interventie. Se va urmari apoi respectarea planului pana la imbunatatirea calitatii vietii copilului atat pe plan fizic, cat si pe plan psiho-socio-emotional.
Ne puteti spune care este cea mai frumoasa experienta traita la Centrul Stelutelor?
Zi de zi traiesc un sentiment de profunda implinire si multumire sufleteasca vazand copiii care vin la Centrul Stelutelor si care, datorita efortului depus de intreaga echipa, au o sansa in plus la viata. Nicoleta este insa o fetita care m-a impresionat foarte tare. A fost diagnosticata, inca de la varsta de 2 luni, cu cancer la rinichi. Ea a suportat, in mod miraculos, numeroase cure de chimioterapie si radioterapie, timp de aproape 3 ani. Acum, se afla in remisiune totala si vine la Centrul Stelutelor, unde beneficiaza de consiliere psihologica si nutritionala, precum si de gimnastica de recuperare medicala. In ciuda dificultatilor intampinate, Nicoleta are o personalitate puternica si este foarte optimista. Viseaza ca atunci cand va fi mare sa fie directoarea Centrului Stelutelor si sa ajute si ea, la randul ei, alti copiii bolnavi prin intermediul Asociatiei M.A.M.E.
Cine vine in sprijinul organizatiei si cum se pot implica cei care doresc?
Interventia noastra, a Asociatiei M.A.M.E., in viata copiilor bolnavi nu este una punctuala, ci se desfasoara pe perioade lungi de timp. De aceea, sprijinul pe termen lung este foarte important. Cei care doresc sa ne sprijine pot dona in contul asociatiei, disponibil pe site, in cadrul modulului “Doneaza” sau prin directionarea a 20% din impozitul pe profit. De asemenea, ii invitam sa fie alaturi de noi pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/AsocMAME, pentru a fi la curent cu toate proiectele desfasurate, in care se pot implica in mod voluntar, precum si cu evenimentele caritabile pe care le organizam si la care ii invitam sa ne fie alaturi.
Vezi si Romania, cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin in regiunea europeana a OMS