Reteta zilei: Pasta de ardei copti

Am invatat reteta asta de la un chef, care mi-a fost profesor. Este un fel de mancare pe cat de simplu, pe atat de ofertant si poate fi savurat de intreaga familie. Pasta de ardei copti pot manca si copiii, asa ca va propun azi: ardei copti cu smantana.

Vezi si: Budinca delicioasa din paste

Cum este inca perioada ardeilor, iar mie imi plac la nebunie ardeii copti, de orice soi, in orice fel, iata ce reteta va propun:

Ingrediente necesare:

  • 2 kg de ardei kapia crud
  • 300-400 ml smantana
  • sare
  • otet balsamic
  • ulei de masline

Mod de preparare:

Eu am avut 2 kg de ardei kapia rosu. De copt, ideal, desigur este pe gratar sau pe flacara. Eu am plita electrica asa ca i-am copt in doua tavi la cuptorul meu electric la 220 grade cu ventilatie. Ardeii copti se lasa la racit, se curata, si se lasa la scurs minim 15 minute.

Pentru ca e nevoie doar de pulpa ardeiului, in alte ocazii cand am mai facut aceasta pasta, am curatat de la inceput ardeii de seminte si i-am copt taiati jumatati. Se coc mult mai repede si se curata foarte usor. Intr-adevar, sucul acela fabulous pe care il lasa ardeii copti ramane aproape tot in tava. Insa eu folosesc intotdeauna hartie de copt – e mai usor la spalatul tavii- si mai pot recupera din el daca vreau. De obicei vreau, pentru ca, asezonat cu putin otet balsamic, chiar si fara sare, este un sos deosebit la orice salata. Daca nu il folositi pe moment, tine cam 10-12 zile la frigider sau si mai mult la congelator.

Raciti si scursi bine, ardeii copti se toaca cu mixerul pana se fac o pasta. Este grozava si asa, cu putina sare si un strop de ulei de masline, insa mie mi se pare ca ardeiul copt e scos in evidenta de ceva acrisor.

Se foloseste smantana fermentata, cu cat e mai grasa cu atat mai bine. La cele 2 kg de kapia crud cu care am inceput eu, am pus cam 300-400 ml smantana. Puteti pune mai multa sau mai putina, dupa gust, evident.

Aceasta pasta eu o folosesc de obicei ca garnitura la friptura de vita, insa la mine in familie se mananca si fara friptura. Merge bine cu cartofi prajiti sau la cuptor, noi sau vechi, dupa sezon.

Cand am mai multi adulti la masa, opresc o portie pentru copii si restul pun impreuna cu unul sau doi ardei iuti, copti, curatati si tocati impreuna cu ardeii kapia. Am succes de fiecare data. Fetelor mele le place tartina pe paine. La clatite nu am incercat, dar nu e timpul trecut. Va folositi voi imaginatia…

Autor: Consuela Binder

Vezi si: Lasagna cu spanac si ricotta- o reteta recomandata de Jamie Oliver

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here