Vizionarea televizorului la varsta de 2 ani s-ar putea traduce astfel “obiceiuri alimentare nesanatoase in perioada adolescentei, dar si performante mai slabe la scoala”, spun cercetatorii.
Cercetatorii Isabelle Simonato si profesorul Linda Pagani au efectuat un studiu pe aproape 2.000 de baieti si fete din Quebec, nascuti intre anii 1997 si 1998. Copiii au inceput sa fie urmariti inca de la varsta de 5 luni, iar atunci cand au ajuns la varsta de 2 ani, parintii acestora au raportat ce obiceiuri zilnice de urmarire a programelor de la televizor au copiii. Apoi la varsta de 13 ani, tinerii au relatat personal despre obiceiurile alimentare si comportamentul lor la scoala, scrie sciencedaily.com.
Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil
Desfasurarea acestui studiu in perioada in care copiii nu erau inca expusi la tablete si la telefoane inteligente face ca rezultatele sa fie relevante pentru a face legatura dintre statul exagerat in fata televizorului in copilaria timpurie si adoptarea unui anumit stil de viata in perioada adolescentei.
“Vizionarea programelor pe televizor inseamna adoptarea unui comportament sedentar, atat din punct de vedere mental, cat si fizic, deoarece nu necesita efort sustinut. Cand ii lasam pe copiii mici sa stea prea mult la televizor, ii incurajam sa fie sedentari, ii invatam sa prefere activitatile de relaxare care nu necesita efort”, spune Isabelle Simonato.
Citeste si: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”
Cercetatorii au observat urmatorul aspect: cu cat creste numarul orelor petrecute in fata televizorului cu atat creste si rata obiceiurilor nesanatoase in randul adolescentilor (consumarea mai multor cartofi prajiti, mancaruri semi-preparate, mezeluri, paine alba, bauturi acidulate sau energizante, gustari dulci si portii mai mari de desert). De asemenea, rezultatele au relevant ca adolescentii care au fost expusi timpuriu in fata micilor ecrane sunt predispusi sa sara peste micul dejun, dar si sa aiba probleme de socializare si rezultate academice mai slabe la scoala, nefiind interesati sa aiba performante.
“Parintii de toddleri folosesc timpul expunerii acestora in fata ecranelor ca un fel de recompensa pentru copii, dar si ca o distragere a atentiei. Cu ajutorul micului ecran parintii isi pot “cumpara” cateva momente de liniste sau le pot distrage atentia copiilor de la anumite situatii in care cei mici ar trebui sa invete auto-controlul. Si astfel copiii vor fi setati pe viitor sa caute modalitati de distragere a atentie, de distractie, in loc sa poata sa gestioneze, pe viitor, sarcini care presupun efort cognitiv”, noteaza cercetatorii.
Formarea unui stil de viata sanatos incepe inca din frageda copilarie, iar statul in fata televizorului nu este un obicei compatibil cu a avea un stil de viata echilibrat, deoarece sustine un comportament sedentar. O viata sedentara nu inseamna o viata sanatoasa, ci una predispusa la obezitate si la probleme cardiovasculare.
„Recompensa si efortul mental scazut prin divertisment vor influenta ulterior angajamentul tinerilor fata de scoala. Credem ca parintii ar trebui sa aiba grija ca sa nu-si expuna copiii mici, mai mult de o ora pe zi, in fata oricarui ecran, daca doresc sa le asigure o traiectorie de dezvoltare sanatoasa viitorilor adolescenti”, au concluzionat cercetatorii.
S-ar putea sa te intereseze si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?