Terorile nocturne sunt tulburari ale somnului cu care se confrunta doar 6% dintre copii si care aduc “teroare” printre parintii care sunt martori.
Stiai ca 80% dintre copiii care experimenteaza astfel de episoade au pe cineva in familie care s-a confruntat in copilarie cu terori nocturne? Afla mai multe despre cum le poti recunoaste si ce poti face ca sa-ti ajuti copilul?
Citeste si:Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate
Care sunt semnele unei terori nocturne?
- In timpul noptii, la aproximativ 2 ore dupa ce a adormit, se ridica brusc in picioare sau in sezut
- Isi manifesta frica, strigand foarte tare
- Are o respiratie rapida
- Transpira abundent
- Gesticuleaza sau ii tremura manutele si picioarele
- Nu este constient de locul in care se afla sau nu recunoaste vocile parintilor
Terorile nocturne pot fi foarte infricosatoare pentru parinti, cei din urma simtindu-se neputinciosi in fata acestor episoade si nu stiu cum sa-si ajute copilul.
Citeste si: Somnul de dupa-amiaza este benefic pentru odihna din timpul noptii
Cum iti poti ajuta copilul?
- Solutia este, pe cat de simpla in teorie, pe atat de complicata in practica: sa iti pastrezi calmul si sa astepti ca episodul respectiv sa se incheie, avand grija ca puiul sa nu se accidenteze in vreun fel.
- In majoritatea cazurilor, la finalul episodului de teroare nocturna, copilul se aseaza singur in pat si adoarme la loc. In timp ce parintele, inca ramane cu imaginea aceea neplacuta in fata ochilor.
- Nu-ti trezi copilul, aceasta este recomandarea tuturor specialistilor in tulburari de somn, pentru ca atunci cand micutul va fi trezit, copilul nu-si va aminti nimic, va fi confuz, dezorientat si s-ar putea ca readormirea lui sa fie mai dificila.
Nu exista tratament pentru aceste terori nocturne, dar unii doctori spun ca aceste episoade ar putea evitate sau rarite, respectand urmatoarele recomandari:
- Sa se respecte rutina de somn a copilului (aceeasi ora in fiecare seara)
- Sa se evite urmarirea televizorului, tabletei, telefonului cu cel putin 2 ore inainte de somn
- Sa se odihneasca suficient
- Sa se evite cu 2-3 ore inainte de somn activitatile mult prea dinamice
- Fara stres (copilul doarme pentru prima data la bunici sau intr-un loc strain, a trecut de curand printr-o situatie negativa sau traumatizanta)
Cauzele terorilor nocturne nu au fost identificate, dar exista sondaje care afirma faptul ca baietii sunt mai predispusi sa experimenteze astfel de episoade si ca acestea pot fi mostenite.
S-a descoperit ca in multe cazuri copiii care au parte de episoade de teroare nocturna, se pot confrunta si somnambulismul.
Citeste si: Urinat in pat: cum il poti ajuta pe cel mic sa nu mai ude lenjeria in timpul somnului