Urinat in pat: cum il poti ajuta pe cel mic sa nu mai ude lenjeria in timpul somnului

urinat in pat

Problema urinatului in pat este o parte normala a copilariei cu care se confrunta milioane de parinti si copii din intreaga lume. Cunoscuta si sub numele de enuriazis nocturn, aceasta este rareori asociata cu o afectiune medicala sau psihologica, insa poate deveni extrem de jenanta si frustranta pentru copii. De aceea, este important sa inveti cum il poti ajuta pe cel mic sa faca fata acestei probleme.

Potrivit studiilor de specialitate, genele joaca un rol important in aparitia enuriazisul nocturn, existand o probabilitate de 44% de aparitie daca unul dintre parinti a urinat in pat dupa varsta de sase ani si o probabilitate de 75% daca ambii parinti s-au lovit de aceeasi problema in copilarie, potrivit parenting.com. In cele mai multe cazuri, cauzele urinatului in pat sunt fizice, ceea ce inseamna ca cel mic nu are control asupra acestora:

  • este o problema de dezvoltare – unii copii invata sa mearga mai tarziu, altii invata sa vorbeasca mai tarziu, in timp ce unii copii dobandesc controlul vezicii urinare mai tarziu decat altii;
  • are o vezica de dimensiuni reduse, care se umple rapid;
  • doarme uneori foarte adanc si nu se poate trezi atunci cand are nevoie sa foloseasca toaleta

Vezica urinara a unui copil cu varste de 3-6 ani poate fi prea mica pentru cantitatea de urina care se aduna pe timp de noapte. In plus, senzatia de „vezica plina” poate fi recunoscuta mai tarziu in timp, mai ales daca copilul doarme adanc. Micutul va invata sa asculte semnalele trupului sau in mod natural.

Pentru ca enuriazisul nocturn este in principal o problema neurologica, pedepsele si critica nu vor ajuta copilul sa depaseasca aceste probleme. In schimb, o idee buna este sa ii explici copilului tau ce se intampla cu corpul sau, spunandu-i: „Cand dormi, creierul tau nu iti poate controla vezica. Nu e ceva ce faci intentionat sau pentru ca esti un copil rau. In curand, vei mai creste si nu vei mai avea aceasta problema”.

Recomandat este, insa, sa discuti cu medicul pediatru daca micutul tau isi uda lenjeria mai multe nopti la rand. Doctorul poate face o analiza de urina pentru a se asigura ca rinichii copilului sunt sanatosi, lucru ce ar putea duce la enuriazis nocturn, sau poate verifica daca cel mic sufera de apnee de somn, studiile demonstrand ca exista o legatura intre o respiratie neregulata in timpul somnului si problema urinatului in pat. Odata ce aceste afectiuni sunt excluse de medic, concluzia sigura este ca enuriazisul nocturn apare in urma unei imaturitati normale a comunicarii dintre creier si vezica urinara.

Urinat in pat: Cum il poti ajuta pe cel mic sa scape de enuriazisul nocturn

  • limitati cantitatea de lichide pe care micutul o consuma dupa cina si excludeti sau evitati pe cat posibil bauturile care contin cofeina (acestea irita vezica urinara si determina rinichii sa produca mai mult lichid);
  • obisnuieste-l sa foloseasca toaleta inainte de culcare;
  • explica-i ca este in regula sa se trezeasca in timpul noptii pentru a merge la baie;
  • lumineaza drumul spre baie cu ajutorul unei veioze;
  • cumpara o olita si las-o in camera copilului peste noapte, dar nu il trezi sa o foloseasca – trebuie sa invete sa se trezeasca singur;
  • nu il forta, nu il face sa se rusineze si nu il lasa sa doarma pe asternuturile ude – aceste comportamente ale parintelui pot avea efecte negative, distrugand stima de sine a copilului si ingreunand procesul de “vindecare”;
  • ofera-i un mic premiu sau lauda-l atunci cand trece cu bine peste o noapte;
    fii pregatita pentru accidente – poti aplica sub lenjerie, direct pe saltea, o folie din plastic sau un cearsaf impermeabil.

Cei mai multi dintre copii depasesc aceasta perioada fara tratament. Cel mai bun lucru pe care il poate face, in acest caz, un parinte, este sa fie rabdator si sa ii arate intelegere prichidelului, sa nu il umileasca si sa nu le permita fratilor mai mari sa il tachineze, dar si sa il asigure ca si alti copii se confrunta cu aceeasi problema.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here