Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate

Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate. Un studiu recent arata legatura dintre somnul necalitativ la copii si cresterea indicelui de masa corporala (IMC).

Unul din cinci copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 19 ani este obez. Respectivele cifre i-au ingrijorat pe cercetatorii de la Centrul pentru prevenirea si controlul cancerului din cadrul Universitatii Commonwealth din Virginia. La studiu au participat 120 de copii, varsta medie fiind de 8 ani.

Cercetatorii au examinat modul in care mediul la care copiii au fost expusi, dar si nutritia acestora, atat inainte de nastere cat si in timpul copilariei, le-a afectat felul in care functioneaza genele, scrie sciencedaily.com.

Citeste si: TV la varsta de 2 ani inseamna adolescenti mai putin sanatosi

“Obezitatea din copilarie duce adesea la obezitatea din viata de adult (…). Iar obezitatea la adult creste si riscul de cancer”, a spus Bernard Fuemmeler, autorul principal al studiului. Tiparele de somn au un impact major asupra comportamentului si obiceiurilor alimentare. Dar nu doar durata somnului este importanta, ci si calitatea acestuia, prin respectarea ciclurile de somn.

Pentru a urmari ciclurile de somn-trezire, copiii au purtat in timpul studiului accelerometre (24 de ore pe zi, timp de cinci zile). Iar pentru a urmari obiceiurile alimentare, copiii au raportat mereu in timpul meselor cand anume ajungeau la punctul de satietate. Apoi cercetatorii au examinat ce cantitate de mancare au continuat copiii sa consume, chiar daca senzatia de satietate era deja instalata.

Citeste si:“Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”

Concluziile studiului au fost urmatoarele: durata mai scurta a somnului, masurata in ore, a fost asociata cu un scor IMC mai mare (indicele de masa corporala a fost ajustat in functie de varsta si sex). Fiecare ora suplimentara de somn a fost asociata cu o scadere de 0,13 a scorului IMC si cu o scadere a circumferintei taliei de 1,29 de centimetri. O crestere a circumferintei taliei a fost observata si in cazul copiilor care aveau un somn intrerupt.

“In prezent multi copii nu dorm suficient. Exista diversi factori externi, de “distrageri” de la somn, cum ar fi televizorul din dormitorul copilului, tableta sau telefonul inainte de ora de culcare – toate acestea contribuie la un somn intrerupt. In timp, acest lucru poate fi un factor de risc de obezitate. Dupa opinia mea, prevenirea obezitatii in randul copiilor ar putea insemna, de fapt, prevenirea cancerului”, a concluzionat cercetatorul Bernard Fuemmeler.

S-ar putea sa te intereseze si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here