Avocatul Poporului s-a sesizat in cazul fetitei, somate sa achite spitalizarea

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in cazul fetitei de 6 ani care a fost somata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi sa achite o datorie din perioada cand era internata in spital, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentantii Avocatului Poporului au transmis un comunicat de presa, prin care anunta ca sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare Constitutiei Romaniei, mai exact a articolului 49, privind protectia copiilor si a tinerilor.

Vezi si Fetita, somata sa achite cheltuieli de spitalizare, in caz contrar suporta executarea

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in cazul fetitei de 6 ani, somata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa isi plateasca o datorie. Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 49 din Constitutia Romaniei privind protectia copiilor si a tinerilor”, se arata in comunicatul citat.

Fetita din judetul Iasi a fost somata de Casa de Asigurari de Sanatate, in luna aprilie, sa achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare pentru perioada 2014-2015, in care minora ar fi fost internata in spital, dupa o fractura de femur. In caz de neachitare a sumei respective in termen de 15 zile, micuta ar trebui sa suporte cheltuieli de judecata, precum si pe cele de executare silita.

Mama copilei a scris pe facebook ca nu stia nimic despre vreo datorie la CJAS Iasi si ca nu are nimic impotriva sa achite suma ceruta, dar ca nu intelege de ce nu a fost instiintata ea, in calitate de parinte, despre aceasta situatie, ci fiica ei in varsta de 6 ani, care abia invata sa citeasca si sa scrie.

Seful CJAS Iasi, Radu Tibichi, a declarat, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, ca femeia ar fi semnat o declaratie pe propria raspundere in care sustinea ca minora nu ar fi fost internata in acel moment in spital, lucru neadevarat.

„Noi nu avem cum sa decontam de doua ori aceleasi servicii. Doamna in cauza este in culpa si trebuie sa isi asume acest lucru. Ea ar fi trebuit sa vina la noi si sa ne intrebe in primul rand despre ce este vorba. Noi trimitem mii de somatii doar pe baza CNP. Nu avem informatii despre tutore sau reprezentantul legal al minorei. Asa ca trimitem direct pe informatiile asiguratului, fie el si minor. In unele cazuri, chiar daca am avea informatiile, nu avem cum sa trimitem parintilor somatiile de plata, deoarece numele nu coincid. Dupa cum spuneam, mama a semnat un document si si-a asumat ce scria acolo, chiar daca, probabil, nu a citit ce urma sa semneze si nu a stiut”, potrivit sefului CJAS Iasi.

Vezi si Un barbat a fost condamnat definitiv dupa ce a infectat cu HIV o fetita

Sursa: Mediafax.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here