Medicamentul pentru tuse, Eurespal, retras de pe piata

Medicamentul Eurespal, frecvent prescris la copii si adulti pentru tuse, este retras de pe piata, dupa cum anunta Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale. Decizia s-a luat la nivelul Uniunii Europene, dupa o ancheta a autoritatilor din Franta.

Vezi si Medic fals, in sectia de ginecologie a Spitalului de Urgenta Ilfov

„Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informeaza cu privire la retragerea de pe piata a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungita si EURESPAL 2 mg/ml sirop. Autoritatea de reglementare si control al medicamentului din Franta a declansat o procedura de urgenta la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului in materie de farmacovigilenta (PRAC) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in saptamana 11-14 februarie a.c”, se arata intr-un comunicat transmis de ANMDM.

Potrivit sursei citate, detinatorul autorizatiei de punere pe piata pentru EURESPAL a decis sa solicite retragerea acestor medicamente in toate tarile in care sunt comercializate, inclusiv in Romania.

„ANMDM a avizat initierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor si farmaciilor, cu obligatia titularului autorizatiei de a transmite ulterior ANMDM situatia cu seriile si cantitatile retrase. ANMDM va publica pe website-ul institutiei, imediat dupa emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declansarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranta al fenspiridei, substanta activa din EURESPAL”, se mai arata in comunicat.

Anterior transmiterii acestui comunicat, reprezentantii medicilor de familie au declarat pentru MEDIAFAX, ca au primit recomandari de la farmacisti inca de saptamana trecuta pentru a nu mai prescrie Eurespal, insa medicii nu primisera de la autoritati vreun document oficial cu privire la retragerea medicamentului pentru tuse.

Producatorul francez a descoperit ca medicamentul contine o substanta care ar putea provoca probleme cardiace, relateaza presa franceza.

Vezi si De ce tuseste copilul

Sursa:Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here