Acasă Sanatate Sanatatea mamei Medic fals, in sectia de ginecologie a Spitalului de Urgenta Ilfov

Medic fals, in sectia de ginecologie a Spitalului de Urgenta Ilfov

Inca un caz de medic fals care activa in sectia de ginecologie a Spitalului de Urgenta Ilfov a fost descoperit de presa. Persoana, in varsta de 30 de ani, si-ar fi falsificat diploma de studii si, pe baza unui contract de voluntar cu activitate medicala, ar fi lucrat 10 ani cu pacientii din spitalul de stat.

Citeste si Cancer de san, un Navigator care iti indruma pasii

Raluca Daniela Birsan a precizat jurnalistilor ca nu a efectuat operatii sau alte proceuduri medicale, ci doar servea instrumentarul si scria dupa dictare. Insa pacientii au marturisit ca ea le-a inchis operatiile.

Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a confirmat pentru MEDIAFAX, ca femeia nu figureaza in baza de date si ca, cel mai probabil, Directia de Sanatate Publica va demara o ancheta si in acest caz.

Seful sectiei despre cazul medicului fals

Reprezentantii Spitalului de Urgenta Ilfov spun ca exista o ancheta, insa pana la finalizarea acesteia, diploma femeii este reala.

,,Poate face consiliere post operatie, sigur ca poate sa le faca, este totusi medic. Noi am pus problema la un moment dat si a legitimitatii acelei diplome, punem problema in momentul de fata daca avea acele competente sau nu, daca era sau nu medic. Pana la proba contrarie, documentele pe care le avem noi si sunt inserate in acel contract de voluntariat, care atesta ca doamna este medic. E un simplu voluntar medic. (…) Eu am vazut in acel filmulet (in care apare femeia, intr-o sala de operatie, n.r.) o pensa ridicata”, a spus Dan Blendea, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Urgenta Ilfov.

De cealalta parte, Dorin Bejan, seful Sectiei Obstetrica-ginecologie sustine ca atata timp cat a fost seful sectiei, din octombrie 2018, femeia nu a facut nicio operatie. Bejan spune ca voluntara este in unitatea spitaliceasca din anul 2009-2010 si a venit in calitate de studenta, timp in care a mai fost plecata.

,,Ea are la actele atasate la dosarul de voluntariat o adeverinta prin care e admisa la rezidentiat ca medic de familie. (…) Daca e doar o activitate de supraveghere sau consiliere – desi m-am uitat si eu pe documente, lipseste acel aviz de libera practica, desi s-ar putea sa il aiba acum. La data incheierii contractului nu il avea. Are o adeverinta de malpraxis, care e obligatoriu pentru oricine face activitati de voluntariat in spital. Avizul Colegiului Medicilor nu l-am vazut avizat. (…) Ar fi trebuit sa fie o distinctie la acest voluntariat, intre a lucra intr-o tamplarie sau un spital”, a declarat Dorin Bejan.

Totodata, Dorin Bejan spune ca voluntara are un contract cu Spitalul Clinic de Urgenta Ilfov pana la data de 1 martie 2019.

Pe baza acestui caz, autoritatile si unitatea spitaliceasca au demarat cateva anchete.

,,Am solicitat cateva directii de ancheta, de cercetare mai bine zis, de la Consiliul Judetean Ilfov, care asigura partea administrativa a spitalului si e in plina desfasurare. Este si o ancheta de la Serviciul de de investigarea fraudelor a Sectorului 2 pentru care am rugat-o sa fie pentru stabilirea falsului. Mergem pe prezumtia ca acea diploma e corecta. E in desfasurare. Am desfasurat si o ancheta interna in Sectia de ginecologie pentru a stabili persoana care a vazut-o, unde, ce a vazut, ce a filmat. Poate ca mai sunt filmulete”, a explicat Bejan.

Ministrul Sanatatii : diploma voluntarei de la Spitalul Ilfov este falsa si va fi depusa o plangere

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a declarat ca Spitalul de Urgenta Ilfov a incheiat cu falsul medic un contract de voluntariat care nu se incadra in prevederile Legii 78, subliniind totodata ca femeia a depus o diploma de studii falsificata, urmand ca Ministerul Sanatatii sa depuna o plangere.

„Am in fata contractul de voluntariat incheiat de doamna Birsan cu Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov, in 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu stia ca in 2014, 24 iunie, a fost aprobata o lege, 78, care reglementeaza activitatea de voluntariat in Romania. (…) Am declarat public ca in sistemul public de sanatate nu pot fi angajati medici falsi. Imi sustin aceasta afirmatie, bazata pe ordinul 869/2015 care prevede ca la inscrierea pentru concurs, un medic trebuie sa faca o cerere, sa depuna o copie certificata dupa diploma de licenta, o copie a certificatului de membru a organizatiei profesioanle cu viza in curs, o dovada ca nu a fost sanctionat, in profesia efectuata, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate”, a spus Sorina Pintea, in cadrul unei conferinte de presa.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii vor depune plangere penala pe numele femeii, deoarece, potrivit Sorinei Pintea, diploma de studii pe care aceasta a depus-o la dosar este, de asemenea, falsa.

Totodata, ministrul Sanatatii a reiterat ideea potrivit careia un medic este angajat in spitalele publice conform regulamentului, in cazul de la Spitalul de Urgenta Ilfov fiind vorba, de fapt, de un contract de voluntariat.

„Cred ca este obligatoriu sa cunoastem adevarul si de aceea avand un membru in consiliul de administratie a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la sedinta, vom convoca sedinta de urgenta pentru a ni se preciza exact care au fost termenii intocmirii ilegal a unui contract de voluntariat”, a mai spus Pintea.

Citeste si 10 semne ca ai un copil foarte destept

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here