Cele mai multe operatii de amigdale inutile

Cele mai multe operatii de amigdale, numite in termeni medicali amigdalectomii, la copii nu sunt necesare, dar cu toate acestea sunt efectuate. Peste 32.500 de copii englezi au suferit interventiile acestea inutil. Aceste operatii se fac si in Romania, nu avem insa statistici cu privire la cate dintre ele ar fi fost facute degeaba.

Vezi si Ce inseamna atunci cand copilul sforaie?

Durerea in gat este cel mai frecvent motiv pentru care se efectueaza o amigdalectomie, dar dovezile arata ca interventia chirurgicala are ca efect reduceri modeste ale simptomelor, pe termen scurt, la pacientii cu varste cuprinse intre 3 si 15 de ani.

Ghidurile din Marea Britanie recomanda ca un copil sa fie supus unei amigdalectomii daca a suferit mai mult sapte episoade de dureri de gat intr-un an, de cinci sau mai multe episoade in fiecare din ultimii 2 ani sau trei sau mai multe episoade de durere in fiecare din ultimii 3 ani.

Sistemul National de Sanatate (NHS) englez a efectuat aproximativ 37.000 de amigdalectomii la copii in perioada  aprilie 2016 – martie 2017, operatiile ridicandu-se la un cost de 42 milioane de lire sterline (aproximativ 54.5 milioane dolari).

Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham au studiat mai mult de 1,6 milioane de inregistrari electronice medicale ale copiilor de pana la 15 ani din 739 de cabinete medicale din Marea Britanie.

Din 18281 de copii care au eliminat amigdalele intre 2005 si 2016, numai 2,144 (11,7%) au avut motive justificate pentru interventia chirurgicala. Dintre cei care au avut interventia chirurgicala fara un motiv bazat pe dovezi, 12,4% au avut doar cinci pana la sase dureri de gat intr-un an; 44,7% au raportat doua pana la patru dureri de gat intr-un an; iar 9,9% au avut o durere in gat intr-un an.

Alte motive pentru s-a efectuat interventia chirurgicala au fost problemele de respiratie in timpul somnului (12,3%) sau apneea de somn obstructiva (3,9%). Rezultatele studiului sugereaza ca 32.500 de copii au suferit amigdalectomii inutil, dupa cum arata WebMD.com.

De asemenea, datele sugereaza ca multi copii care ar putea beneficia de amigdalectomie nu au facut operatia. Cercetatorii au descoperit ca din 15.760 de copii care prezentau simptome evidente, numai 2.144 (13.6%) au fost supusi interventiei chirurgicale. Orelistii din Marea Britanie sustin ca medicii chirurgi folosesc dovezi precum scrisoarea de recomandare de la medicul copilului si un istoric atent obtinut de la parintii copilului atunci cand iau decizia interventiei chirurgicale.

Citeste si Intreaba specialistul: Cum prevenim si cum tratam otita la copii

Autor: Alexandra Manaila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here