Intreaba specialistul: Cum prevenim si cum tratam otita la copii

Care sunt principalii factori care determină apariția otitelor? Trebuie să știm că, oricât de mult ne vom feri copiii de răceli sau oricât de bine îi vom îngriji, unii dintre ei vor face otită. Acest lucru se datorează unor caracteristici anatomice care favorizează la copii otitele și anume rinofaringele mic și prezența amigdalei faringiene (așa numiții polipi) de care aderă secrețiile purulente; acestea blochează trompa lui Eustachio care face legatură dintre nazofaringe și urechea medie.

În plus, la sugar, o trompă mai largă și mai orizontalizată favorizează migrarea ușoară a germenilor și a secrețiilor spre ureche. La acestea se adaugă faptul că, din păcate, copiii noștri sunt foarte sensibili la viroze, mai ales cei mici care merg la creșă sau la grădinița, deoarece imunitatea organismului lor față de acest tip de infecții nu este formată încă.

Pe de altă parte, orice viroză care afectează nasul și gâtul determină aceleași modificări la nivelul mucoasei din casa timpanului și de la nivelul trompei lui Eustachio. Edemul de la nivelul trompei, la care se adaugă obstrucția generată de amigdala faringiană inflamată și plină de secreții, duce la o afectare a motilității acesteia. Astfel, apare otita medie acută congestivă, urechea este înfundată, timpanul este inflamat și durerea nu este accentuată; în această fază, de obicei predomină celelalte semne ale răcelii precum secrețiile nazale (rinoree), respirația îngreunată (obstrucția nazală), disfagia. – (dificultatea de a înghiți alimentele).

Dacă evoluează, otita medie acută congestivă devine otita seroasă, adică inflamația mucoasei din ureche determină apariția exudatului, un lichid inițial steril; otita seroasă se manifestă cu scăderea auzului, este de cele mai multe ori nedurerosă și poate trece neobservată. Dacă este diagnosticată și tratată la timp acest tip de otită se poate vindeca, altfel poate evolua spre cronicizare sau poate evolua zgomotos, prin suprainfecția exudatului, spre otita medie acută purulentă, cu dureri de urechi (otalgie), febră, alterarea stării generale, la copii mici cu tulburări gastro-intestinale, diaree, vărsături, dureri abdominale.

Timpanul se poate perfora sub presiunea secrețiilor, iar puroiul se evacuează la exterior. Uneori evoluția este rapidă, în prima zi de răceală poate apărea otita medie acută purulentă cu durere, febră și stare generală proastă; din păcate, de multe ori părinții nu merg cu copilul la medic și își dau seama că auzul acestuia i-a fost afectat de-abia după ce dispar simptomele de răceală.

Sugarul nu ne poate spune exact ce îl doare, doar ne indică o posibilă problemă printr-o stare generală alterată, plânge, se freacă la urechi, are febră. De aceea, în acest caz, o otită nediagnosticată la timp poate duce la complicații grave cum ar fi: otomastoidita acută supurată, prin fuzarea infecției la osul mastoidian cu sau fără paralizie de nerv facial, labirintită, prin fuzarea infecției la urechea internă, sau și mai grav, infecția poate sparge corticala osoasă și se poate extinde la substanța cerebrală, dând meningită sau abces cerebral, afecțiuni care necesită intervenție chirurgicală de urgență.

Ce putem face? Este bine să știm că unele otite pot fi prevenite, altele doar tratate. Dar în toate cazurile trebuie să toaletăm corect nasul copilului: lavaj cu ser fiziologic sau apă de mare, aspirație la copiii care nu își suflă singuri nasul (batista sugarului este un ajutor de nădejde pentru părinți), instilație de vasoconstrictoare. Apoi, după consultarea pediatrului și specialistului ORL, este importantă administrarea de antiinflamatoare, ibuprofen, paracetamol, de substanțe pentru fluidifierea secrețiilor, de antihistaminice și vitamine.

Nu este indicată folosirea picăturilor de ureche deoarece nu ajută – problema este în spatele timpanului unde picăturile oricum nu ajung, iar în cazul unui timpan perforat trebuie evitată pătrunderea apei în ureche. Toaletarea urechii se va face doar la exterior cu prosopul, după baie. Prezentarea la un consult la pediatru sau la specialistul în ORL este absolut necesară în cazul unor rinofaringite trenante sau a suspiciunii de durere la nivelul urechii, atunci când copilul sugar plânge, e agitat, își freacă urechile, are febră, tulburări digestive sau în cazul în care din ureche se scurge un lichid.

Dacă observați o cantitate crescută de cerumen sau secreții din urechile copilului dumneavoastră, adresați-vă medicului pediatru. Prima tendință a părintelui este să îi amelioreze copilului starea administrându-i medicamente înainte de a-l duce la control. Evitați automedicația deoarece poate ascunde simptome ale evoluției bolii.Tratați cu atenție și monitorizați otitele deoarece pot duce la afectarea definitivă a auzului.

Nu îi administrați copilului antibiotice, medicul vă va recomanda tratamentul, dacă, pentru cât timp și ce antibiotic va fi prescris, în ce doza, sub ce formă. O otită odată diagnosticată trebuie urmărită până la vindecare pentru că dispariția durerii nu coincide întotdeauna cu vindecarea.

Otita acută supurată, incorect sau insuficient tratată, se poate transforma în otită seroasă cronică, adică lichidul din urechea medie se transformă într-o substanță gelatinoasă, timpanul se îngroașă și copilul nu mai aude. Afecțiunea este nedureroasă, cu stare generală normală, dar poate duce la afectarea definitivă a auzului. Sau se poate transforma în otită medie cronică supurată, adică poate persista perforația timpanului, fără durere și cu o scădere minimă de auz, dar urechea e pasibilă de a se infecta și de a curge la orice răceală, iar auzul va fi afectat în timp.

De aceea, evitați automedicația și adresați-vă medicului specialist. Nu de puține ori părinții reacționează refractar la recomandarea medicului de a exciza chirurgical polipii pentru vindecarea completă sau pentru evitarea recurențelor, operație însoțită sau nu de excizarea amigdalelor (amigdalectomie), în scopul de a elibera rinofaringele blocat de o amigdală prea mare și de a ușura drenajul secrețiilor.

Făcută în prezent sub anestezie generală, cu spitalizare de o zi și disconfort minim pentru copil, operația de polipi nu trebuie evitată și nici amânată dacă circumstanțele o cer. Uneori este necesară montarea unui aerator transtimpanal pentru a facilita eliminarea secrețiilor din urechea medie și evitarea unor complicații nedorite pe termen lung. Această procedură se face sub anestezie generală, nu este laborioasă, aeratorul, care este de fapt un tubuleț de plastic, se elimină singur în trei – șase luni, iar timpanul rămâne intact.

[SFAT] Tratate corect, otitele, chiar recurente, se vindecă fără sechele Ca părinți trebuie să știm că: – un copil excesiv îmbrăcat va transpira și va răci mai ușor – un nas incorect curățat sau necurățat poate genera o otită – durerea cauzată de otită se ameliorează administrând ibuprofen, paracetamol și, în general, cedează definitiv după administrarea antibioticului recomandat de medic – nu este necesar sa folosim picături de urechi, nici vată sau alte pansamente în urechile copilului – urechile trebuie lăsate libere și sterse doar la exterior cu prosopul Și mai ales, trebuie să știm că există copii care vor face otită oricât de bine i-am îngriji și atunci este bine să îi ducem la medic doar pentru a ne asigura că totul este în regulă. [/SFAT]www.medsana.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here