Soc anafilactic: Ce faci cu copilul?

Socul anafilactic este cea mai grava forma a anafilaxiei (reactie alergica foarte severa), este o urgenta medicala si necesita reechilibrare in spital. Ca parinte este foarte important sa recunosti semnele acestui soc si sa stii ce trebuie sa faci cu copilul, fiindca timpul este extrem de important pentru a-i salva viata.

Vezi si Socul anafilactic, cea mai severa manifestare a unei alergii

Parintii care au copii cu alergii, in mod special trebuie sa cunoasca semnele socului anafilactic. Acestea sunt reprezentate de obicei de eruptie pe piele, edem de buze sau ochi, urechi, maini, picioare la care se poate adauga mancarime, tulburari de respiratie, varsaturi, diaree, ameteala si lesin.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului Alfred Rusescu din Bucuresti, a scris pe pagina de facebook Spitalul Virtual pentru Copii ca doreste sa-i sensibilizeze pe parinti asupra reactiilor de o astfel de intensitate la copii.

,,Mai ales daca apar brusc si daca sunt precedate de prurit violent (mancarime de piele). Un astfel de copil, daca nu este abordat imediat si daca nu se mentine patenta cailor aeriene, ar putea deceda. Daca un copil alergic prezinta brusc un astfel de edem masiv, daca respira dificil si daca devine confuz/incoerent sau direct comatos nu pierdeti vremea cu manevre inutile!!! Nu dam palme, nu stropim fata cu apa, nu zgaltaim pacientul si nu luam copilul in brate. Lasati copilul culcat, daca a cazut. Imediat apelati 112 sau strigati dupa ajutor. Singurul medicament ce poate salva viata in aceste cazuri este adrenalina, administrata cat mai repede. Intramuscular, in musculatura coapsei, in muschiul vast lateral”.

Potrivit medicilor, in Romania exista EpiPen pentru uz pediatric, astfel ca parintii copiilor cu alergii serioase ar trebui sa il aiba permanent. Copiii ce poarta un autoinjector de tip EpiPen ar trebui sa beneficieze de declansarea acestuia imediat de catre orice martor la incident, mai spun medicii.

,,Reactia anafilactica severa si socul anafilactic reprezinta urgente pediatrice. Tratamentul de urgenta este reprezentat de adrenalina. Mai sunt de ajutor cortizonul si medicatia antialergica. Copiii care au istoric de reactii anafilactice severe primesc prescriptie de adrenalina la domiciliu cu auto injectoare”, a declarat dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru in cadrul Centrului Medical Medsana

Terapia de urgenta

In ceea ce priveste terapia de urgenta in socul anafilactic, dr. Otilia Tiganas, medic de familie, a publicat ,,Biblia din aparatul de urgenta”, pe care o aplica in cabinet.

Iata conduita:

  • se asaza bolnavul in clinostatism (NR adica intins pe spate) cu membrele inferioare mai sus decat planul orizontal
  • se prinde urgent o vena. Daca se mai poate. Daca nu, se va injecta subcutanat (SC) sau intramuscular (IM).
  • primul medicament= Adrenalina 1/1000 fiola, 1ml=1mg
  • Doza= 0,5-1 ml subcutan indiferent de varsta, sau 1 fiola Adrenalina+9 ml ser fiziologic, se fac initial 2,5 ml intravenos.

Practic- se injecteaza ½ fiola de adrenalina nediluata subcutanat, iar in lipsa raspunsului favorabil aceasta doza se poate repeta de 3 ori la interval de 5 minute.

(Comentariu: cred ca acest dozaj de-a gata este mesajul cel mai important de retinut! Fiindca, aflat cu socatul pe pat, eventual cu familia lui plangand agitat, greu mai faci socoteli sofisticate matematice cu regula de trei simpla, ba inca sa mai scoti un calculator pe birou…)

  • al doilea medicament= CORTIZON
  • Hemisuccinat de hidrocortizon, 7mg/kgcorp, o fiola are 25 mg
  • 5 fiole intravenos la 7 ani, deci 125 mg
  • 10 fiole intravenos la 17 ani sau adult, deci 250 mg

(Comentariu: azi exista si Hidrocortizon flacon de 100 mg, care are diluantul in cutie si poate fi administrat IM cu aceeasi socoteala a dozei! Jumatate de flacon la 7 ani, doua flacoane si jumatate la 17 ani si peste, iar sub 7 ani dozam riguros, bazat pe greutate)

sau

  • Metilprednisolon (Dexametazona) 2mg/kgcorp, fiole de 50 mg
  • 1 fiola IV sau IM indiferent de varsta

Pentru bronhospasm

  • Miofilin-Teofilina 5mg/kgcorp IV (o fiola=10 ml cu 240 mg dilutie OBLIGATORIE: 5 ml din fiola de Miofilin + 25 ml ser fiziologic
  • sau Salbutamol (Ventolin) spray 2 pufuri la 2 minute

(Comentariu: incomparabil mai simplu spray-ul daca pacientul coopereaza cat de cat, iar miofilinul a cam fost scos din moda de felul lui!)

  • Antihistaminice – Romergan fiole de 2 ml, 1 ml IM ca prima doza

(Comentariu: eu n-am, si nici nu stiu daca se mai gaseste, deci am sarit peste)

Ideal!

  • Oxigen
  • Perfuzie venoasa cu ser fiziologic
  • Aspiratie + pipa Guedel

,,In concluzie, schema mai poate fi bibilita, modernizata, asezonata, dar e vital sa fie facuta, sa o ai la indemana spre lectura, in situatii extreme. A mea sta in dulapul cu medicamente, mai are adaugiri cu pixul, si oricat as sti-o din cap, in ambele situatii (de pana acuma) cu soc in cabinet, am am aruncat un ochi in timp ce scotoceam febril dupa adrenalina si seringi”, scrie dr. Otilia Tiganas pe pagina sa de facebook.

O remarca trebuie facuta insa in cazul copiilor cu angioedem ereditar, o boala rara, cu  complicatii asemanatoare socului anafilactic. In acest caz particular, medicii trebuie sa stie ca medicamente precum ,,corticosteroizii, faimosul hidrocortizon intravenos ori adrenalină sau antihistaminicele sunt complet inutile în această boală,” potrivit videomedicina.ro

Angioedemul este o boala similara urticariei si in cele mai multe cazuri apare asociat cu aceasta reactie alergica. In cazul angioedemului, eruptiile edematoase (umflaturile) afecteaza straturile mai profunde ale pielii si nu sunt pruriginoase sau dureroase cum sunt cele de la urticarie. Angioedemul mai este cunoscut si sub numele de edem al lui Quincke sau edem angioneurotic.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here