Socul anafilactic, cea mai severa manifestare a unei alergii

Intepaturile de insecte, unele medicamente sau alimente, pot provoca o manifestare alergica extrema: socul anafilactic. Este suficient ca organismul sa intre in contact cu o cantitate foarte mica de alergen pentru a declansa o problema cu adevarat mare.

Antibioticele (penicilina, cefalosporinele) si antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul) sunt medicamentele care provoaca cel mai frecvent reactii anafilactice. Dintre alimente, alunele, ouale, laptele de vaca, pestele, nucile sau ciocolata sunt sunt adesea responsabile pentru declansarea raspunsului anafilactic. Si intepatura unei insecte poate provoca aceeasi reactie. Socul anafilactic este practic raspunsul imun al organismului in fata alergenului, insa unul atat de puternic incat poate pune in pericol viata copilului.

Vezi si Copilul se confrunta cu alergii respiratorii dese? Remediile homeopate il pot ajuta!

Potrivit specialistilor, pana la varsta de trei ani, copiii sunt paziti, intr-o mare masura, de posibilitatea de a suferi soc anafilactic. Aceasta datorita numeroaselor vaccinuri care se administreaza, obligatoriu, in acest interval de varsta. Vaccinurile sunt produse din bacterii sau virusuri atenuate sau inactive, dar natura lor proteica stimuleaza imunitatea. Orice vaccin este un preparat biologic, dotat cu capacitati antigenice, care determina aparitia anticorpilor. Dar exista si cazuri rare in care copilul suferă o reactie alergica violenta.

Dr. Ulmeanu Alexandru, pediatru Medsana

”Anafilaxia reprezinta o reactie alergica foarte severa. Socul anafilactic reprezinta cea mai grava forma a anafilaxiei si necesita reechilibrare de urgenta in cadrul spitalului. Semnele sunt reprezentate de obicei de eruptie pe piele, edem de buze sau ochi, urechi, maini, picioare la care se poate adauga mancarime, tulburari de respiratie, varsaturi, diaree, ameteala si lesin. Reactia anafilactica severa si socul anafilactic reprezinta urgente pediatrice. Tratamentul de urgenta este reprezentat de adrenalina. Mai sunt de ajutor cortizonul si medicatia antialergica. Copiii care au istoric de reactii anafilactice severe primesc prescriptie de adrenalina la domiciliu cu auto injectoare”, ne-a declarat dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatru in cadrul Centrului Medical Medsana

Simptomul cel mai grav este constrictia cailor respiratorii, obstructia traheei provocand senzatie de sufocare, accelerare a batailor inimii (tahicardie), hipotensiune. Acestea sunt semnele unei reactii alergice severe, care necesita injectie intramusculara cu adrenalina cat mai repede posibil, motiv pentru care este vital sa fie apelat serviciul de urgenta, la 112. Pentru reactii alergice mai putin severe, care se manifesta numai prin eruptii edematoase (umflaturi), fara sa fie afectate caile respiratorii, se administreaza antihistaminice.

Pana vine salvarea sau pana se ajunge la camera de garda a celui mai apropiat spital, va trebui sa se incerce linistirea copilului. Senzatia de sufocare pe care o percepe poate declansa un atac de panica, manifestat prin accese bruste de frica. Acestea, la randul lor, au ca efect tahicardia, ceea ce nu face decat sa inrautateasca starea copilului. Daca micutul nu mai respira, i se vor scoate hainele care il pot strange si i se va face respiratie gura-la-gura.

Vezi si Alergiile alimentare – intre ereditate si obiceiuri nesanatoase

In ultimii ani, reactiile alergice in randul copiilor au crescut destul de mult, iar evitarea alergenilor este aproape ”misiune imposibila” din cauza ca majoritatea produselor alimentare si cosmetice contin aditivi sintetici. Unii copii sunt alergici chiar si la latex (materialul din care sunt confectionate manusile chirurgicale), asa ca un astfel de episod poate avea loc si dupa o banala vizita la pedodont.

Paza buna care trece primejdia rea

  • Nu ignora istoricul medical al familiei; daca alergiile sunt prezente in el, atunci atentia fata de alimentatia copilului trebuie sa fie maxima;
  • Nu li se vor oferi copiilor cu varsta mai mica de un an lapte de vaca, albus de ou sau preparate care contin aditivi alimentari;
  • Nu li se vor oferi copiilor cu varsta mai mica de trei ani alimente cu potential alergenic: nuci, alune, capsuni, fructe de padure, fructe de mare, preparate care contin soia;
  • Nu i se vor da copilului medicamente care nu au fost prescrise de pediatru. Unele dintre ele contin excipienti care pot fi alergeni (de exemplu lactoza)!
  • Nu lasa copilul neprotejat in fata amenintarii de a fi intepat de o insecta, atunci cand mergeti in natura, daca stii ca este alergic. Imbracamintea adecvata si substantele repelente il pot proteja.
  • Nu uita sa anunti persoana in grija careia se afla copilul in lipsa parintilor (bunici, bona, educatoare) cu privire la predispozitia copilului la alergii. Daca micutul a suferit un soc anafilactic, acesta se poate repeta, asa ca este important ca cei in grija carora se afla temporar sa stie cum sa intervina. Trusa cu adrenalina care se injecteaza rapid nu trebuie sa lipseasca!

Vezi si Totul despre cei mari si cei mici cu alergii si intolerante alimentare

 Autor: Laura Bogaciu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here