Deseneaza pe parchet? Pe pereti? Pe frigider? Face adevarate opere de arta sau a facut un cerculet si doi ochisori si te-a cucerit pe loc? Nici nu conteaza despre ce este vorba in acea pictura, atata timp cat este creatia puiului tau. Dar este foarte important ceea ce ii spui tu!
Si tu ai un mic pictor in casa? Atunci citeste ce ar fi bine sa faci atunci cand iti prezinta cu mandrie desenul.
Citeste si: Jocuri si jucarii
Nici nu conteaza la ce varsta a inceput puiul tau sa picteze. Ma rog, sa fie interesat de creioane, pensule, carioci si sa mazgaleasca ceva pe hartie. Sau pe parchet, frigider, perete, prin carti gasite intamplator prin casa, pe fata de perna si te mai miri pe unde l-a apucat creativitatea.
Astazi nu te voi intreba unde a inceput copilul sa-si exprime simtul artistic si nici ce a desenat, ci mai degraba ce i-ai spus tu atunci cand ti-a prezentat cu mandrie opera lui.
In majoritatea cazurilor, atunci cand un copil isi arata creatia, parintele va spune una dintre urmatoarele lucruri: “Este frumos!”, “Imi place mult!”, “Foarte bine!” (asta chiar daca nu ai nici cea mai vaga idee despre ce este vorba acolo in desen!).
Bineinteles ca nu gresesti atunci cand ii spui copilului cele enumerate mai sus, scrie jentaylorplaytherapy.com, doar ca exista cateva metode prin care ai putea sa-l incurajezi sa-si doreasca sa se exprime cat mai mult atunci cand deseneaza, sa continue sa incerce, sa experimenteze, sa fie creativ in sensul in care simte el acolo si sa nu deseneze un omulet cu doi ochisori mereu, doar pentru ca tu ai fost foarte impresionata prima data de acel desen.
“Este frumos!”
Si daca nu e frumos? Sau poate ca e frumos pentru tine, dar el nu considera asta sau vezi ca nu este multumit de desen? Si la urma urmei, cine a spus ca trebuie sa fie frumos? De ce ar trebui sa fie frumos? Poate dorinta a fost nu “sa deseneze ceva frumos”, ci “sa se distreze” sau “sa experimenteze ceva nou”?
“Imi place!”
Ca si in cazul de mai sus, poate nu ii place ceea ce a desenat, poate doar a dorit sa se elibereze de cateva emotii negative. Specialistii spun ca ar fi mai bine sa-l intrebi pe copil urmatorul lucru: “Spune-mi ce parere ai despre desenul tau?”. Retine: copilul nu trebuie sa deseneze pentru a le face celorlalti pe plac!
“Foarte bine!”
Esti critic de arta? Nu prea cred sau daca esti, aici nu este vorba despre abilitatile tale. De ce ii spui ca este “foarte bine” sau la gradinita doamna educatoare i-a spus ca a gresit atunci cand a desenat? De ce a „gresit”? Trebuia sa-l reproduca pe Picasso si a gresit un pic o nuanta?
Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste
Ce ai putea in schimb sa faci?
Sa apreciezi efortul, munca, procesul in sine, nu rezultatul. “Am vazut ca ai folosit si creioanele si cariocile”, „are foarte multe culori desenul tau.” Arata-te interesat de ce a dorit sa deseneze el acolo: “Iar aici in colt ce este?”
Iata cateva expresii prin care ai putea ajuta sa-i incurajezi creativitatea, fara a-i “masura” abilitatile artistice si fara a-i inhiba imaginatia:
“Am vazut ca ai folosit toata coala de hartie!”, “ai ales sa desenezi doar in mijloc”, “Sunt foarte curioasa ce crezi tu despre desenul tau?”, “care este parerea ta despre culorile alese?”, “pari multumit/nemultumit de ce ai desenat aici”, “am observat ca ai muncit mult pentru acest desen”, “da, am vazut cat de concentrat ai fost atunci cand pictai” etc.
Indiferent despre ce desene iti va arata, te rog, fii entuziasmat!
S-ar putea ca reactiile pe care le ai tu atunci cand vine puiul tau de 3 ani sa-ti prezinte desenul sa conteze mai mult decat iti imaginezi.
In rest? Parchetul se poate sterge, manutele se pot spala, peretii pot fi revopsiti si tot asa.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!