Prin joc copilul isi depaseste fricile!

Sa lasam copilul sa se joace, doar aceasta este activitatea lor preferata, nu-i asa?  Dar stiai ca prin joc copilul isi depaseste fricile? Cum anume, ne spune Aliona Dronic, psihoterapeut sistemic si narativ.

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!

Aliona Dronic, psihoterapeut

„Jocul este o activitate universala, prezenta in viata copilului in toate timpurile si toate locurile de pe pamant, dar difera in functie de varsta.

Unui copil de 3-4 ani ii va placea sa se joace De-a doctorul, De-a tata si mama, De-a educatoarea etc, aceasta implicand deghizare, punerea unei masti sau a unei peruci. Ii surade ideea de a se juca „de-a altcineva”.

Parintii nu au niciun motiv sa se alarmeze daca un baiat incearca pantofii sau rujul mamei. Este debutul unei perioade lungi de experimentare. De asemenea, se amuza cu primele jocuri de puzzle, lotto, trusa de medic, ferma de animale, cuburi, castele de printese etc. Este etapa in care jocul incepe sa se bazeze din ce in ce mai mult pe imaginatie si solicita si functiile atentiei, mai ales a celei involuntare, si treptat, a celei voluntare.

La 4-5 ani, copilul simte nevoia expresa a unui partener de joc. Prin activitati ca asteptarea randului, impartirea obiectelor cu ceilalti participanti se incurajeaza dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale ca rabdarea, toleranta la frustrare, gestionarea pierderilor si a victoriilor, negocierea conflictelor, lucrul in echipa etc. Daca partenerul ii lipseste copilului, atunci acesta va crea unul imaginar.

Psihologul Selma Fraiberg mentioneaza ca partenerii imaginari au „o reputatie proasta” printre parinti. Se considera ca acestia sunt o dovada de „insecuritate”, „inchidere in sine”, „boala” etc. Isi forteaza copilul sa abandoneze prietenii imaginari in favoarea unor prieteni reali cu prezenta fizica. Bineinteles, daca un copil se izoleaza in lumea sa imaginara, nefiind capabil sa stabileasca relatii semnificative cu persoane si nu are niciun prieten, atunci este un semnal serios de alarma. Important, insa, este diferentierea intre utilizarea sanatoasa a imaginatiei si cea nesanatoasa.

Un copil care apeleaza la imaginatie pentru a-si gestiona problemele, fricile, angoasele este un copil care a gasit o modalitate functionala de a-si pastra sanatatea mentala. Acesta poate avea multi prieteni, poate fi foarte activ social si in acelasi timp sa pastreze contactul cu lumea imaginara. Este mai usor sa facem fata lumii reale, dezamagirilor si frustrarilor, daca, uneori, ne putem retrage intr-o lume in care tot ce ne dorim se indeplineste, spune psihoterapeutul Aliona Dronic.

Citeste si Jocuri si jucarii

Jocul este un mijloc prin care copilul isi depaseste fricile! 

„La 5-6 ani este din ce in ce mai interesat de jocuri la care trebuie sa alerge si sa urmareasca cum ar fi Vanatoarea de Comori. Ii plac jocurile de constructie si cele care stimuleaza creativitatea, de exemplu: construirea unui castel de nisip, construirea unor modele, desenul etc. Inca ii este dificil sa inteleaga jocuri de echipa cu reguli dificile, dar pot juca varianta infantila a acestora cu reguli simple.

Lawrence Cohen, autorul cartii „Playful Parenting”, subliniaza importanta jocului fizic, care se pare ca pierde din ce in ce mai mult teren. Este o adevarata provocare pentru parinti sa echilibreze singuranta cu spiritul de aventura. Autorul mentioneaza ca loviturile, chiar fracturile se vindeca mai usor decat timiditatea si frica. Copilul invata multe din folosirea propriului corp. Iar beneficiile asupra sanatatii fizice si emotionale sunt multiple.

Jocul nu este o pierdere de timp!

Este o etapa esentiala si fireasca in dezvoltarea copilului. De exemplu, un simplu si banal joc cu cuburile stimuleaza:

  • gandirea – procesele gandirii: sorteaza, triaza, clasifica, potriveste, defineste functiile obiectelor,
  • rezolvarea creativa  a problemelor,
  • imaginatia,
  • coordonarea manuala,
  • limbajul – prin verbalizarea propriilor actiuni,
  • identitatea de gen – constructia va varia an functie de gen;
  • afectivitatea – stima de sine cand reuseste, multumirea de sine;
  • atentia si concentrarea.

De aceea, lasati copilul sa se joace!”, ii indeamna pe parinti Aliona Dronic, psihoterapeut sistemic si narativ.

Vezi si  Tu cum alegi jucariile pentru copilul tau?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here