Pa-pa suzeta! Sunt deja mare!

A sosit momentul ca puiul tau sa renunte la suzeta? Si nu stii cum sa procedezi? Iti oferim planul celor trei zile! Pa-pa suzeta! Sunt deja mare!

Parerile legate de cand trebuie sa renunte copilul tau la suzeta… sunt impartite. Pe de o parte, psihologul Marolyn Morford recomanda ca pana in varsta de un an sa fie de tot scoasa suzeta din viata bebelusului.

Pe de alta parte, Karen Breach, medic pediatru este ceva mai putin stricta, atunci cand se refera la renuntarea la suzeta, conform parents.com. “Este in regula, daca lasi ca suzeta sa fie ultimul lucru la care va renunta toddler-ul tau. Asta chiar dupa ce renunta la a fi alaptat sau chiar renunta la scutece si accepta olita.”

In timp ce Richard Dowell, neuro-psiholog pediatru ofera o parere mult mai relaxata, cu adevarat permisiva, atunci cand sugereaza ca un copil incepe sa invete sa-si gestioneze “acea nevoie de linistire (pe care pana atunci i-o oferea suzeta) abia incepand cu varsta de 2 ani” si ca abia la 3-4 ani copilul renunta cu adevarat la suzeta.

Citeste si: Mami, ii dai sau nu suzeta bebelusului?

Cum ii spui “pa-pa” suzetei?

Mark L. Brenner, autorul cartii “Pacifiers, Blankets, Bottles and Thumbs: What Every Parent Should Know About Stopping and Starting” (Suzete, Paturici, Sticlute si suptul Degetului Mare: Ce ar trebui sa stie fiecare parinte despre inceputuri si sfarsituri) ofera planul celor trei zile pentru a scoate definitiv suzeta din viata copilului tau.

Ziua 1: Spune-i copilului ca este mare si ca ai observat ca isi doreste sa faca si alte lucruri. Lucruri de oameni mari. Si ca este timpul sa renunte la suzeta. Adica in trei zile. Spune-i ca poate sa o faca si ca il vei ajuta. Atat. Cam 30 de secunde ar trebui sa dureze discursul tau. Si incearca sa ai o atitudine relaxata, increzatoare, o intonatie care sa nu sune ca si cum i-ai cere permisiunea. Daca protesteaza, asculta-i parerea si fa-l sa inteleaga faptul ca il intelegi: “Stiu ca nu vrei sa…”. Lasa discutia deschisa. Lasa-i timp sa se pregateasca psihic.

Ziua 2: Aceeasi discutie simpla, de aproximativ 30 de secunde, doar ca de data aceasta, vei inlocui perioada de trei zile cu “in doua zile”. Consecventa, atitudinea, intonatia- totul conteaza.

Ziua 3: Amintiti-i copilului ca astazi este cea de-a treia zi si ca este timpul sa adunati suzetele. Puteti inventa jocul “Sa gasim suzetele!”, intrebati-l daca nu doreste sa va ajute in acest joc. Este in regula sa refuze, sa protesteze. Puneti suzetele intr-o punga de plastic si puneti-le pe treptele din fata usii. Spuneti-i ca va veni domnul care colecteaza gunoiul sa le duca acolo, la fabrica unde vor fi reciclate. Din toate suzetele “copiilor mari” din lume se vor face jucarii. (nu, nu aruncati suzetele la gunoi. Despartirea va fi mai dureroasa). De obicei, copiii au o reactie mai buna atunci cand se gandesc ca pretioasele suzete se vor transforma miraculos in jucarii. Empatizeaza cu puiul tau, dar fii ferm. Si asteapta-te ca in urmatoarele 48 de ore sa fii intrebat de suzetele lui. Nu da inapoi.

Citeste si: Dezvoltarea neuro-motorie a copilului mic si prescolarului

Sfaturi pentru o trecere mai lina

Este chiar important ca sa-i faci trecerea cat mai blanda. De exemplu, sa incepi sa-l obisnuiesti cu ideea ca suzeta ramana acasa, atunci cand iesiti in oras. “Va sta in patutul tau, acolo te va astepta”. Doctorul Dowell este de parere, ca o greseala frecventa a parintilor este cea in care dau explicatii prea multe, pe alocuri diferite sau confuze. Parintii trebuie sa dea raspunsuri cat mai simple. Mereu aceleasi. Explicate cu calm si rabdare.

Uneori vedem si furtuna

Unii copii renunta la suzeta foarte usor, unii mai putin usor. Altii… prefera furtuna.  Poti sa te astepti si la cateva zile de tornado. Dar este important sa fii consecvent.

S-ar putea sa te intereseze si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here