Sa recunoastem, toti avem momente in care ne trezim cu copilul urcat in patul nostru, fie ca l-am pus in patutul lui fix cu cinci minute in urma, asta dupa ce am urmat toata rutina de somn – cu spus povestea, mangaiat si zeci de pupici -, fie in timpul noptii, fiindca a auzit cum a tunat, a visat un monstru dupa sifonier sau, pur si simplu, isi doreste o doza in plus de imbratisari. Si orice am spune sau am crede, aceste episoade sunt placute!
Dar ce facem cand acestea se transforma in momente zilnice sau se prelungesc mult prea mult? Cum ii spui co-sleeping-ului un bland ,,pa-pa” si cum il incurajezi sa faca nani, nani, singurel? Citeste aici cateva sfaturi in acest sens.
Citeste si: De la patut de bebelus la pat de copil “mare”
Consecventa – cheia reusitei
“Intr-o noapte mami imi spune sa merg sa dorm in patutul meu, in alta noapte ma primeste cu bratele deschise in patul ei, oare de ce e mereu diferit?”
Pentru copil nerespectarea unei rutine poate aduce confuzie. Este important sa se creeze o rutina, sa exista aceasta regula: esti mare, deja dormi in patul tau, dar daca uneori simti nevoia sa vii sa ma cuprinzi, o sa te primesc. Dupa ce ne imbratisam si ne oferim unul celuilalt pupici, te intorci in patul tau, ok?
Citeste si: Care sunt cele mai mari schimbari din viata micutului tau?
O atmosfera placuta in camera lui
Copilul va dori sa petreaca timp in camera lui daca aceasta va fi primitoare, prietenoasa, placuta. Daca aceasta este intunecata, rece, prea putin familiara, oare carui copil i-ar placea sa ramana sa doarma acolo? Este important ca din timpul zilei copilului sa-i placa sa stea acolo, sa petreaca acolo timpul, sa se obisnuiasca cu asternuturile sale etc.
Discuta, asculta, intelege
Este esential sa vorbesti cu copilul despre aceasta noua etapa, sa-l incurajezi atunci cand reuseste sa doarma singur, sa-i asculti gandurile si sa-i intelegi fricile (fie ca este vorba despre frica de schimbare, fie de intuneric, ideile de monstri etc).
Citeste si: Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate