Care sunt cele mai mari schimbari din viata micutului tau?

Renuntarea la biberon, la suzeta, la san, la scutec, trecerea de la patut la pat si schimbarea scaunului de masa pentru bebelusi pe un inaltator la scaunul obisnuit, si tot asa. Iata care sunt cele mai mari schimbari din viata micutului tau si cum poti tu sa-l ajuti.

Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca, atunci cand esti mic, trebuie sa fii flexibil si dispus sa te adaptezi schimbarilor, modificarilor constante ale lumii in care traiesti. Nimic mai adevarat!

La varsta de patru ani, un copil a experimentat suficient de multe schimbari majore petrecute in viata lui si a trecut deja prin chinurile renuntarii la san, la biberon, la „marea sa dragoste“, suzeta, la patut si cate si mai cate. Mai mult, la aceasta varsta, multi copii au luat deja „viata in piept” si au plecat de acasa, unii spre cresa, altii catre gradinita.

Copiii sunt maestrii adaptarii, spun specialistii.

Ca sa intelegi mai bine despre ce e vorba, incearca sa-ti imaginezi ca, dintr-o data ti-ai schimbat job-ul, masina si mobila, toate acestea in perioada in care faci tot posibilul sa renunti la un obicei care pe tine te linisteste foarte mult, precum rontaitul unor fursecuri, cafeaua de dimineata sau mestecatul gumei.

Acum realizezi, probabil, ca toate aceste tranzitii care apar in viata copilului tau pot parea covarsitoare atat pentru el, cat si pentru tine. Vestea buna este ca multi copii trec repede peste toate acestea si se adapteaza noilor schimbari sau „reguli” relativ usor. Bineinteles, cu ajutorul parintilor.

Pa pa, biberonule!

Multe mame sustin ca una dintre cele mai mari provocari este, de obicei, cea legata de trecerea de la biberon la canita. Specialistii in pediatrie recomanda ca parintii sa-i invete treptat pe cei mici sa renunte la biberon, abia dupa ce acestia implinesc varsta de un an. Dar cum il poti ajuta?

O buna modalitate de a-ti obisnui copilul sa foloseasca o canuta cu picurator este sa-l lasi sa se joace cu un asemenea „instrument“ plin cu apa chiar din momentul in care il poate apuca cu manuta, in jurul varstei de sase luni. Probabil va scapa canuta din mana, o va arunca pe podea sau o va folosi ca pe o jucarie, insa exista si probabilitatea ca puiul sa o duca la gura si sa inceapa sa bea din ea.

O reactie plina de entuziasm din partea ta, precum „Mmmm, ce bun e“, ii va fi de mare ajutor. Si de atunci inainte, canuta trebuie sa-l insoteasca peste tot acolo unde va lua masa. Dupa ce va mai creste putin, poti incerca sa-i inlocuiesti biberonul cu canuta la una dintre mesele principale. Multi experti recomanda canuta in locul biberonului la una dintre mesele mai putin preferate ale micutului, deoarece in felul acesta se va simti mai putin frustrat sau infometat, in cazul in care nu va accepta schimbul.

Unele mame au incercat contrariul: le-au dat bebelusilor lapticul in canuta chiar de la prima masa a zilei, cand erau foarte infometati si ar fi facut orice pentru a-si primi lapticul. Instinctul tau iti va spune care dintre metode este cea mai buna pentru copilul tau.

Citeste si: Mama chiar stie ce-si doreste copilul! Intuitiv, spun cercetatorii

Adio, draga suzeta!

A-i cere unui copil sa renunte la suzeta este cam acelasi lucru cu a obliga un adult sa renunte la fumat. Satisfactia orala este un comportament instinctiv de relaxare, care ii calmeaza pe toti, de la suptul degetului la mestecatul gumei. Fumatul, rosul creionului, mestecatul gumei sau rontaitul sunt toate repetitii ale tehnicilor de auto-linistire. Sunt comportamente greu de modificat, insa folosirea suzetei se poate transforma intr-un obicei costisitor, tradus prin notele de plata ale specialistului in ortodontie.

Conform medicilor dentisti, folosirea suzetei dupa varsta de trei ani poate duce la modificari serioase ale boltei palatine si la o mobilitate anormala a buzelor si obrajilor. Varsta recomandata pentru renuntarea la suzeta este cuprinsa intre 14 si 16 luni. O buna modalitate de a-ti determina micutul sa-si ia” adio” de la suzeta ar fi sa-i dai la schimb o jucarie noua, pe care si-o doreste. Apoi, ai putea organiza o adevarata petrecere cu stegulete, coifuri si prajiturele cu tema „La revedere, suzeta draga!“

Citeste si: Pa-pa suzeta! Sunt deja mare!

Tranzitia de la patut la pat

Daca renuntarea la suzeta poate parea o activitate traumatizanta pentru copil, trecerea de la patut la pat este si mai stresanta pentru parinti. Exista copii mai mari de patru ani, care inca mai dorm in patut, deoarece parintii lor sunt de parere ca sunt „prea mici pentru o asemenea schimbare“. Se pune atunci intrebarea: „Cine nu este inca pregatit pentru aceasta tranzitie?“. Si pentru ca nu exista niciodata „perioada potrivita“ pentru a schimba mobila, situatii precum sosirea pe lume a unui fratior sau faptul ca micutul a invatat sa escaladeze grilajul patutului te pot determina sa iei o decizie in acest sens.

Ca sa-ti fie si mai usor, cumpara-i fetitei tale un pat in forma de fluturas, cu multe personaje desenate si o lenjerie cu personaje din povesti, iar baietelului, un pat in forma de masina, de asemenea pictat cu ce-i place lui mai mult. Vei vedea ca va dormi din prima seara cu mult entuziasm.

Citeste si: 8 provocari la cresa/gradinita

Of, gradinita…

Cand vine vorba sa-ti inscrii copilul la cresa sau la gradinita, apare un gust dulce-amar legat de aceasta etapa din viata voastra. Pe de o parte, esti incantata de faptul ca vei avea cateva ore libere pe zi pentru a-ti trai cum iti doresti viata de adult (sau pentru a te intoarce la serviciu), dar, pe de alta parte, te incearca un sentiment de tristete atunci cand realizezi ca micutul e gata sa ia „viata in piept” si sa mearga la gradinita.

Specialistii spun ca in acest caz, cheia catre o tranzitie usoara este consecventa. Micutul va invata ca parintele care ii duce la gradinita se va intoarce dupa el cateva ore mai tarziu, indiferent daca se agata de gatul mamei si plange cateva minute sau se integreaza din prima clipa in jocul cu ceilalti copii. Asadar, secretul reusitei consta in atitudinea parintilor. In loc sa-ti mituiesti micutul cu o jucarie pentru a merge la gradinita, mai bine ii spui ca este foarte norocos ca are sansa sa invete foarte multe lucruri noi si interesante, sa-si faca prieteni si sa se joace cu o multime de jucarii.

Fiecare copil este diferit si unic. Urmeaza-ti instinctul matern pentru a stabili cand puiul tau este gata pentru a „absolvi” anumite etape din viata lui.

S-ar putea sa te intereseze si: Salut, olita! Vrei sa ne imprietenim?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here