Mami se reintoarce la serviciu! Ce faci cu anxietatea de separare a copilului?

Pentru ca anxietatea de separare este un subiect destul de delicat si multe mamici se intreaba care sunt cele mai bune metode care sa-l ajute pe copil (si nu numai!) sa treaca mai usor prin aceasta perioada, Superbebe iti spune ce solutii ofera Heidi Murkoff, autoarea celor mai indragite carti despre sarcina, dar si ingrijirea copilului in primii ani de viata.

Citeste si: Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea de separare?

Intrebare: Mami se reintoarce la serviciu! Ce faci cu anxietatea de separare a copilului?

Copiii stiu exact cand esti stresat. Ei stiu exact cand esti panicat. Ei stiu foarte bine ce butoane sa apese si stiu cand esti pe cale sa explodezi. Sunt mult mai isteti decat crezi tu ca sunt. Cu toate acestea, este normal, din punct de vedere al dezvoltarii copilului, sa treaca prin anxietate de separare. Fiecare copil este diferit si la fiecare aceasta anxietate dureaza diferit (…) Si Poate fi o adevarata provocare. De exemplu, in cazul unui toddler, care abia a invatat sa mearga si care este entuziasmat de tot ce este in jurul sau: o sa observi, si nu o data, cum toddler-ul tau fuge brusc de langa tine in mijlocul magazinului si nu are nicio grija si nicio teama, atata timp cat este <decizia> lui sa plece,  sa se <separe>. Dar daca este ideea ta, ca de exemplu, atunci cand vrei sa-l lasi la gradinita, atunci asta este o cu totul alta poveste (…) si atunci va incerca sa <controleze> aceasta separare de tine (prin plans, lipit de tine, apucat de picior numai sa nu pleci de langa el, tot felul de forme de protest).

Citeste si: Copilul plange? Iata 10 expresii pentru a-l linisti!

Ce poti sa faci astfel incat anxietatea de separare sa fie mai blanda? Sa ii lasi un obiect de <tranzitie>, care are mirosul tau, care sa-i aminteasca de tine, iar acest lucru poate fi o paturica, o poza, un tricou, o jucarie de plus, ceva ce poate sa tina in manute, atunci cand asta isi doreste.

Obiectul de “tranzitie” este foarte important pentru ca-l ajuta sa depaseasca anxietatea de separare, sa se faca acea trecere, intr-un mod cat mai bland. Este ca un prieten care il ajuta de-a lungul calatoriei sale. (…)

Cel mai important lucru pe care-l poti face tu este sa fii increzatoare. In interior s-ar putea sa simti o adevarata drama si sa gandesti <<of, Doamne, nu vreau sa-mi las copilul”, iar la exterior sa fii exact ca persoanele care fac reclama la pasta de dinti. Toata numai zambet si foarte increzatoare ca totul va fi bine.

Tu esti cea care proiecteaza calmul asupra copilului tau. Sau drama. Tu alegi. Iar la despartire sa folosesti aceleasi expresii cu care copilul este obisnuit <pa-pa, mami te pupa, ne vedem in curand> (…) Toate acestea pot dura ceva timp, copilul are nevoie sa se adapteze la noul mediu, sa vada ca intotdeauna te intorci, asa cum ai promis, ca este lasat pe maini bune, ca se poate juca linistit acolo, pana te intorci tu” a spus Heidi Murkoff, in cadrul evenimentului “La ce sa te astepi” organizat de Asociatia SAMAS, despre care poti citi mai multe aici.

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here