Intoleranta la gluten scoate din meniu unele cereale

Intoleranta la gluten – numita si boala celiaca – este o afectiune autoimuna, ereditara. Riscul de a dezvolta aceasta boala este prezent la persoanele care au o ruda de gradul intai afectata de aceasta patologie, dar poate aparea si in cazul altor afectiuni autoimune, ca de exemplu in diabetul zaharat de tip I. Foarte important de precizat este faptul ca daca unul dintre parinti sufera de celiachie, asa nu inseamna ca in mod obligatoriu si copilul o va mosteni. Ca si in cazul altor boli genetice, genele care codifica predispozitia la celiachie nu se transmit la toti copii. Apoi, chiar si avand respectivele gene, la unii copii boala este posibil sa nu se dezvolte.

Vezi si Alergie sau intoleranta alimentara?

Potrivit studiilor, celiachia este de doua-trei ori mai frecventa la sexul feminin decat la cel masculin, asa cum si bolile autoimune, de altfel, afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Dr. Mihaela Vlaiculescu

”Boala celiaca este o afectiune a sistemului imunitar. Ca urmare a ingestiei de gluten, la nivelul intestinului subtire apar leziuni care afecteaza absorbtia normala a nutrientilor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor”, ne-a declarat dr. Mihaela Vlaiculescu medic primar in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Multa vreme s-a crezut ca, fiind o boala ereditara, intoleranta la gluten se manifesta la copii din primii ani de viata si ca este prea putin probabil ca la adolescenta sau chiar maturitate sa sufere de celiachie daca simptomele nu s-au manifestat in copilarie. Cercetari recente au demonstrat, insa, ca celiachia poate fi depistata abia la maturitate, fara ca anterior sa fi existat vreun simptom.

„Reactia sistemului imunitar apare la ingestia unor cantitati chiar si neinsemnate de gluten, fiind suficiente si numai cateva firimituri”, a precizat Vlaiculescu. Glutenul fiind o proteina existenta in grau, secara, ovaz si orz, precum si in toate produsele preparate din aceste cereale, in cazul copiilor expunerea este foarte mare avand in vedere ca sunt consumatori de paine, biscuiti, cereale etc.

In ceea ce priveste simptomele intolerantei la gluten, acestea sunt diferite in functie de varsta. Intr-un fel se manifesta boala la copii si in altfel la adolescenti si adulti.

La copilul mic, primele simptome pot aparea odata cu inceperea diversificarii si introducerii in meniu a produselor care contin gluten. Simptomele includ diaree indelungata, uneori severa, asemanatoare celei care apare ca urmare a unei toxiinfectii, voma, burtica umflata, gaze, iritabilitate, somnolenta, refuzul de a manca si, in consecinta, o crestere ponderala diminuata sau chiar pierdere in greutate. La copiii de varsta prescolara, semnele bolii celiace pot fi episoadele inexplicabile de greata, durerile abdominale, oscilatiile intre episoade diareice si constipatie si o intarziere in dezvoltarea fizica. Pot exista si cazuri in care simptomele sa nu se manifeste, insa daca unul dintre parinti sufera de intoleranta la gluten, este de preferat ca cel mic sa fie testat pentru a se putea insttui regimul special, cu excluderea glutenului din alimentatie.

Vezi si Alergiile – cauze psiho-emotionale?

Simptomele intolerantei la gluten se mentin atata vreme cat organismul este in contact, prin alimentatie, cu acesta. Un contact prelungit al mucoasei intestinului cu glutenul conduce la inflamatie cronica si disfunctionalitati ale acestui organ. Avand in vedere ca intestinul asigura organismului toate substantele de care acesta are nevoie (proteine, vitamine, minerale, grasimi, carbohidrati), tulburarea functiei acestuia are consecinte grave asupra sanatatii. In consecinta, boala celiaca afecteaza nu doar tractul gastrointestinal ci si sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducator.

Stiai ca…

… daca dieta fara gluten este respectata cu strictete, densitatatea minerala a oaselor copiilor se normalizeaza dupa un an?

La copiii cu predispozitie la celiachie, probabilitatea de a dezvolta aceasta boala depinde in mare masura de alimentatia din primele luni de viata. Studiile au demonstrat faptul ca alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata si continuarea acesteia in paralel cu diversificarea – cand copilul incepe sa consume si cantitati mici de produse care contin gluten – , reduce considerabil riscul de a dezvolta boala.

Interzis si permis in celiachie

Interzis: grau, orz, secara, ovaz si fainuri derivate din acestea, folosite la prepararea a diverse produse (biscuiti, prajituri, covrigi, paste, produse de patiserie etc). Atentie! Multe produse din comert contin gluten, motiv pentru care citirea etichetei este deosebit de importanta.

Permis: porumb (malai), orez, fasole, mazare, hrisca, naut, in, mei, soia, faina fara gluten. In comert exista multe sortimente de produse fara gluten, dezavantajul fiind acela ca sunt mult mai scumpe decat cele cu gluten.

ATENTIE! Chiar si unele medicamente sau suplimente alimentare pot contine gluten!

Vezi si De ce creste numarul copiilor cu alergii?

Autor: Laura Bogaciu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here