Avocatul Poporului s-a sesizat in legatura cu tinerii aflati sub influenta drogului Zombie

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situatia a numerosi tineri surprinsi prabusiti pe strazile orasului Campia Turzii, judetul Cluj, sub influenta drogului “Zombie”.

Vezi si Avocatul Poporului s-a sesizat in cazul fetitei, somate sa achite spitalizarea

Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 49 din Constitutia Romaniei privind protectia copiilor si a tinerilor.

„Mass-media a prezentat, in 19 septembrie 2018, o situatie alarmanta existenta la nivelul orasului Campia Turzii, judetul Cluj, unde a patruns in randul tinerilor un drog de mare risc, denumit ”Zombie”. Imaginile surprinse arata mai multi tineri care par a fi sub influenta drogurilor si care zac prabusiti pe trotuare si prin parcurile localitatii, tineri despre care presa relateaza ca au ajuns, in cele din urma, in stare grava, la spital. Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate au declansat o ancheta cu privire la aceasta situatie. Din primele rezultate, se pare ca a rezultat ca tinerii ar fi consumat un drog nou introdus pe piata consumatorilor de droguri din Romania, extrem de periculos, denumit sugestiv ”Zombie””, se arata in comunicatul remis MEDIAFAX, de catre Avocatul Poporului.

Doua persoane au fost arestate la Campia Turzii, la finalul lunii septembrie, dupa un filaj de aproape un an, intr-un dosar instrumentat de DIICOT si BCCO Cluj. Unul dintre suspecti este „Baghera”, o persoana cu antecendente penale. Dosarul vine in contextul imaginilor cu elevi drogati, care par a fi consumat drogul K2/Zombie.

In ultimele luni, in municipiul Campia Turzii au aparut in spatiul public imagini filmate cu diversi tineri despre care se banuieste ca s-ar fi aflat sub influenta unor substante cu efecte psihoactive. Dupa reactiile tinerilor, s-a banuit ca ar fi vorba despre drogul Zombie, devenit popular in urma cu cativa ani, in Statele Unite.

Cand canabinoidele sintetice ataca receptorii din creier, care mai apoi interactioneaza cu dopaminele, pot cauza paralizia temporala a mainilor si picioarelor, dar atunci cand drogul interactioneaza cu serotonina ii poate face pe consumatori sa se simta precum niste ,,zombie”.

Vezi si Telefonul Copilului şi Avocatul Poporului vor colabora în cazurile grave de abuz asupra copilului

Referitor la aparitia, in Romania, a asa-numitului “drog Zombie”, Agentia Nationala Antidrog (ANA) a anuntat ca din evaluarile disponibile in Romania, nu rezulta existenta unei substante psihoactive noi.

„Pana in momentul de fata nu au fost sesizate aparitii de noi substante in aceasta regiune a Europei de natura sa produca efectele semnalate de curand in presa din Romania”, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Utilizarea canabinoidelor sintetice a avut efecte si asupra comportamentului, inducand stari de paranoia, anxietate, atacuri de panica si episoade psihotice. Impreuna, toate aceste efecte au fost denumite ,,efectul zombie” conform campaniei educationale K2/Zombie DC, din Washington DC.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here