Numeroase studii au confirmat urmatorul aspect: cititul ii face bine unui toddler. Iata care sunt principalele beneficii sociale si educationale pe care le poate avea un toddler atunci cand ii citesti:
- intelege mai usor lumea inconjuratoare si cum functioneaza lucrurile, il ajuti sa descopere ca obiectele au nume.
- isi dezvolta vocabularul (atunci cand ii citesti, copilul invata cuvinte noi si intelege cum si cand anume trebuie sa le foloseasca).
- intelege ca un cuvant este alcatuit din parti mai mici (silabe si litere). Si sa nu te mire cand vei descoperi ca invata astfel si literele. Fara prea mare efort.
- Observa cat de mult poate ajuta intonatia potrivita, atunci cand incerci sa exprimi ceva (poti exprima mult mai mult atunci cand rostesti un cuvant cu o intonatie diferita, nu-i asa?)
- il ajuti sa se simta in siguranta alaturi de tine, sa va simtiti conectati unul la celalalt.
Citeste si: Cand este recomandat sa incepi sa ii citesti copilului tau?
Cand si cum ii citim unui toddler?
- Nu ai nevoie de trucuri speciale, doar citeste-i copilului ori de cate ori ai posibilitatea sau te roaga sa-i citesti. Specialistii spun ca citindu-i in mod regulat, in fiecare zi (in special inainte de somnul de pranz si de seara), aceasta activitate il va ajuta sa invete lucruri noi intr-un mod relaxat si chiar sa asocieze cititul cu o activitate placuta sau care face parte din rutina de somn.
- Daca puiul tau te lasa sa-l tii in brate in timp ce-i citesti, este minunat! Pentru ca citindu-i si tinandu-l in brate il ajuti sa se simta in siguranta, fericit, iubit, ii oferi atentie „unu la unu”.
- Daca toddler-ul tau trece printr-o perioada de “independenta”, in care spune incontinuu “vreau sa fac eu” si „lasa-ma pe mine sa fac”, atunci incurajeaza-i dorinta. Propune-i 3-4 carti si lasa-l pe el sa aleaga ce carte isi doreste sa i-o citesti. Sau roaga-l sa te ajute: sa intoarca el pagina, atunci cand citesti. Sau sa te ajute sa termini versurile, atunci cand ai cantecele sau poezii rimate, pe care le cunoaste (citeste-i versul, iar la ultimul cuvant fa o pauza si lasa-l pe el sa-l spuna).
- Citeste-i cartea/cartile pe care le doreste el. Da, chiar daca este vorba despre aceeasi carte. Timp de saptamani bune. Iar si iar.
- Citeste-i rar, astfel incat sa inteleaga ceea e ii citesti.
- Fii expresiv si citeste-i cu intonatia potrivita. Foloseste diferite voci pentru a intelege ca e vorba despre personaje diferite.
- Alege carti cu coperti si pagini mai groase sau care sunt mai durabile, care nu se rup chiar atat de usor.
- Incurajeaza-l sa bata din palme sau sa cante, daca ai in fata o carte de cantecele. Sau sa imite vocea personajelor, daca citesti o poveste.
- Discutati impreuna despre desenele din carte, arata-i obiecte si spune-i cum se numesc, descrie-le. Intreaba-l si pe el despre ele.
- Pune-i intrebari: “De ce crezi ca merge leul in padure?”, “Ce crezi ca o sa faca?”, “Unde spuneai ca merge Scufita rosie?”, “Baba avea o gaina sau un cocos?” etc.
- Transforma cititul intr-o activitate cat mai distractiva si mai placuta.
S-ar putea sa-ti placa si: Cele 10 achizitii minunate ale toddler-ului tau