Sute de copii cu deficiente serbeaza Ziua Europeana pentru Viata Independenta

semne autism

Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Dizabilitati (ANPD), alaturi de organizatii nonguvernamentale, va organiza, sambata, in Capitala, o serie de activitati dedicate persoanele cu deficiente, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Reteaua Europeana pentru Viata Independenta (ENIL) a declarat data de 5 mai Ziua Europeana pentru Viata Independenta, ocazie cu care vor fi organizate mai multe activitati. Sute de copii cu deficiente serbeaza Ziua Europeana pentru Viata Independenta.

Sambata, intre orele 10.00 si 11.30 va fi organizata o cursa de biciclete tandem pe traseul Piata Victoriei-Calea Victoriei-Ministerul Muncii, in intervalul 11.00 – 11.30 va fi organizata o piesa de teatru iar intre orele 11.30 – 14.00 vor fi organizate in Piata Revolutiei alte activitati incluzive dedicate copiilor cu dizabilitati, printre care tir cu arcul sau amenajarea unui spatiu de joaca polisenzorial.

Vezi si Copiii cu deficiente de auz si vaz pot asista la fenomene stiintifice la Casa Experimentelor

La evenimentul de sambata vor participa mai multe organizatii nonguvernamentale, iar fiecare organizatie va conntribui la desfasurarea activitatilor dedicate copiilor.

Asociatia Club Sportiv Tandem Arena, care promoveaza practicarea sporturilor in randul persoanelor cu deficiente de vedere, va aduce la start 15 biciclete tandem, pentru a ilustra modul in care barierele pot fi depasite prin implicarea comuna in activitati sportive a celor, cu sau fara dizabilitati. Asociatia Nevazatorilor din Romania va prezenta publicului jocurile de sah si table adaptate pentru nevazatori, oferind doritorilor posibilitatea de a disputa o partida cu o persoana deficienta de vedere.

Totodata, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania (ANSR) se va implica prin traducerea in limbaj mimico-gestual a spectacolului de teatru „Peter Pan” de catre interpreti autorizati. La 8 ani de la infiintare, Asociatia Help Autism este organizatia neguvernamentala, din sfera autismului, cu cei mai multi beneficiari. Sustine 500 de copii diagnosticati cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) in programe de terapie, in cadrul a 5 centre de zi si desfasoara cursuri de formare pentru specialisti si sesiuni de consiliere si suport pentru parinti. Pe 5 mai, organizatia va organiza „cornerul” de joaca adresat copiilor cu dizabilitati prezenti la eveniment, iar mai multi copii cu autism din cadrul organizatiei vor lua parte la cursa pe biciclete in tandem.

Asociatia Totul pentru Tine va amenaja un atelier de tir cu arcul, Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala va pune la dispozitie participantilor un spatiu de joaca polisenzorial mobil care raspunde nevoii tuturor copiilor de a se juca — fie tipici, cu deficiente senzoriale, motorii sau cu afectiuni din spectrul autist — si care vrea sa ofere un exemplu de buna practica in accesibilizarea locurilor de joaca din oras.

La eveniment va lua parte si o companie de productie cinematografica, dar si cineasti cu experienta in domeniul productiei de film.

Vezi si Ce este autismul?

Sursa: Mediafax

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here