Cum vorbesti cu un adolescent despre relatii?

Daca ai un adolescent acasa, atunci sigur ti s-a tot plimbat prin minte ideea de a initia o discutie serioasa si sincera despre relatii. Afla aici cateva idei si sfaturi despre cum si ce sa vorbesti cu un adolescent, astfel incat sa nu-si roteasca ochii peste cap, sa nu plece direct in camera lui si nici sa nu devii “inamic public”.

Citeste si: Topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor

Sa fii adolescent inseamna sa-ti doresti sa explorezi, sa cunosti, sa afli. Aceasta nevoie ii aduce mult entuziasm adolescentului, dar ii sperie destul de mult pe parinti. Nimeni nu-si doreste sa-si vada copilul suferind, indiferent de ce varsta are acesta.

Parintii ar trebui sa inteleaga faptul ca indiferent de cat de mult vor amana sau cat de frica le va fi sa discute onest, copilul oricum va creste si va fi tentat sa experimenteze.

Cu informatiile oferite de ei sau fara acestea.

Cel mai indicat pentru parinti ar fi sa priveasca partea plina a paharului: relatiile, de orice fel, sunt importante in viata adolescentului. Acestea ii pot aduce suportul de care are nevoie si-l pot ajuta sa se cunoasca pe sine mai bine. Cu toate acestea, relatiile pot fi si dificile, pot aduce frustrare sau pot fi chiar nesanatoase pentru adolescent.

De aceea este important ca adolescentul sa invete care este diferenta dintre o relatie sanatoasa si una nesanatoasa, scrie www.talkwithyourkids.org.

Citeste si: Greseli grave pe care le faci fata de copilul tau adolescent

Discutati despre valori

Il poti ajuta sa inteleaga ce inseamna o relatie buna, sanatoasa si cand este cazul sa evite sau sa iasa dintr-o relatie nepotrivita.

Spune-i adolescentului ce-ti doresti pentru acesta:

  • Imi doresc sa ai un prieten/o prietena care te respecta”
  • “Imi doresc sa ai un prieten/o prietena in preajma caruia/careia te simti confortabil”
  • “Vreau sa te vad ca te bucuri de relatia cu prietenul/prietena ta, ca exista o persoana care tine cu adevarat la tine, care iti arata acest lucru, nu doar iti spune asta.”

Intreaba-l ce este important pentru adolescent, atunci cand este vorba despre relatie.

Iata cateva idei de intrebari pentru a deschide acest subiect:

  • Cum ar arata pentru tine o relatie ideala?  
  • Ce lucruri cauti, atunci cand este vorba despre partener/partenera?
  • Ce-ti vine in minte atunci cand te gandesti la ce inseamna dragostea adevarata?
  • Ce crezi ca inseamna o relatie abuziva, nesanatoasa?
  • Stii pe cineva care are o relatie buna, frumoasa, sanatoasa? Dar pe cineva care nu are o relatie potrivita/nesanatoasa?

Astfel adolescentul va reusi sa se inteleaga mai bine despre care sunt lucrurile pe care si le doreste, in acelasi timp vei sti ca detine informatiile cum arata si o relatie nepotrivita.

Citeste si: Cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here