Desi pare cliseic sau aproape imposibil de realizat, il poti ajuta pe copilul tau sa inceteze sa mai barfeasca. Prin jocuri pe roluri, copilul poate invata cum este sa te pui in pielea celuilalt, dar va afla si ce inseamna un subiect delicat si sensibil. In plus, cum ar putea sa inchida o astfel de discutie decat spunand ca nu este un subiect care il priveste? Barfa, secretele si comentariile rautacioase apar in randul copiilor, inca de la opt, noua ani.
„Copiii la varsta aceasta folosesc barfa ca experiment pentru a putea vedea cata putere si influenta pot avea asupra celorlalti. Totodata acestia cred ca, prin acest fel, vor deveni mai populari”, explica dr. Karin S. Frey, profesor in psihologia educationala la Universitatea Washington, Seattle, SUA, pentru Parents.
Citeste si Cum ii invatam pe copii sa se apare in fata comportamentelor toxice
Cercetatorii de la Universitatea Duke, din Durham, SUA, le-au cerut, intr-un studiu, celor 60 de perechi de fetite din scoala primara sa se joace sau sa vorbeasca, in mod liber, timp de 15 minute. In tot acest timp, fetele au inceput sa barfeasca persoane, la modul general. Multe dintre discutii au fost catalogate drept rautacioase, chiar daca, in alte discutii, au existat si complimente. Trei din patru comentarii au fost negative si rautacioase, potrivit studiului.
Cu toate acestea, il poti invata pe copil ca „aceste cuvinte jignitoare si negative pot rani sentimentele unei persoane, fiind mai mult decat o simpla tachinare”, explica dr. Kristina McDonald, unul dintre autorii cercetarii. Sfatul ei ar fi ca parintii si copiii sa joace astfel de roluri. Intreaba-ti copilul cum s-ar simti daca ar fi el, cel barfit, in acea situatie.
Invata-l ce inseamna viata privata
„Exista momente in care te gandesti daca ceea ce spune micutul tau poate fi adevarat, nemaifiind catalogat drept o barfa”, este de parere dr. Eileen Kennedy-Moore, psiholog clinician si autoarea cartii „Regulile Nescrise ale prieteniei” (The Unwritten Rules of Friendship). Ii poti spune copilului ce inseamna un subiect delicat si sensibil, cum ar fi divortul parintilor unui copil ori starea materiala a unuia dintre colegi etc. Prin urmare, copilul va invata despre ce lucruri nu ar trebui sa vorbeasca pentru a nu-l stanjeni pe celalalt sau pentru a nu se interpreta gresit un mesaj transmis.
Incepe prin a-i spune micutului tau ca, daca isi va barfi colegii, nu va deveni mai popular la scoala, desi rezultatul unei cercetari arata exact acest aspect: cu cat copiii barfesc, cu atat mai mult vor fi acceptati/placuti de catre colegii lor, scrie Parents.
Insa, ii poti spune copilului tau care va fi cea mai urata consecinta a barfei:
„Daca vei spune lucruri urate despre ceilalti, exista sanse mari ca si despre tine sa se spuna lucruri urate”, precizeaza profesorul in psihologia educationala, dr. Frey.
Citeste si Ce alegi sa faci intr-o situatie de bullying?
De altfel, asigura-l pe micut ca exista si alte modalitati prin care isi poate face prieteni apropiati, cum ar fi sa faca, impreuna, activitati frumoase si distractive, in loc sa-i barfeasca pe ceilalti din jurul lor. Exista numeroase hobby-uri prin care copiii se pot distra impreuna, cum ar fi activitatile sportive, cursurile de dans, jocurile in parc etc.
„Le poti distrage atentia si cu alte lucruri de divertisment, evitandu-se astfel ocaziile pentru a barfi”, a precizat unul dintre autorii studiului.
„Chiar daca sunt si copii care barfesc foarte rar, si acestia cred ca este greu sa rezisti fara sa le asculti sau, macar, fara sa le repeti”, explica psihologul clinician, dr. Kennedy-Moore.
Ii poti explica copilului ca poate fi ultima persoana care sa sfarseasca lantul zvonurilor purtate de la o persoana la alta. Cateva expresii care pot incheia o astfel de conversatie ar fi „Sa stii ca acea persoana despre care vorbesti a spus numai lucruri bune despre tine”, „Nu este treaba mea” sau „Nu ma priveste”.
De asemenea, daca zvonurile devin serioase sau amenintatoare, existand posibilitatea de a se pune in pericol viata fizica sau psihica a unei persoane, atunci poti sfatui copilul ca in astfel de cazuri sa ceara ajutor profesorului sau altor adulti pentru a le preveni.
Citeste si Obiceiuri proaste “luate de la gradinita”
Autor: Andreea Borcila