Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea de separare?

Cat de mult dureaza anxietatea de separare? Ce simte parintele atunci cand copilul trece printr-o astfel de perioada? Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea de separare? Citeste aici ce sustin specialistii.

Citeste si: Copilul plange? Iata 10 expresii pentru a-l linisti!

Perioada de anxietate de separare variaza de la copil la copil, dar in majoritatea cazurilor dureaza mai mult sau mai putin in functie si de reactia parintilor, de felul in care raspund acestia la nevoile copilului, de temperamentul micutului, scrie healthychildren.org.

Daca anxietatea de separare afecteaza activitatile de zi cu zi in care este implicat copilul, atunci acest lucru ar putea fi un semn ca s-ar putea confrunta cu o tulburare de anxietate de separare. Specialistii sustin ca anxietatea de separare in cazul unui copil mai mare ar putea indica o problema, precum bullying-ul, abuzul etc.

Ce simte parintele atunci cand copilul trece prin perioada de anxietate de separare?

Este firesc sa te confrunti cu un adevarat cumul de emotii, iar aceste stari te pot coplesi: pe de o parte te bucuri ca s-a creat acel atasament dintre tine si copil, dar in acelasi timp simti o anumita vina ca il lasi atunci cand pleci la serviciu, ca ramane cu bona, bunica sau ca merge la gradinita.

Citeste si: 8 provocari la cresa/gradinita

Cateva sfaturi despre cum ai putea sa-ti ajuti copilul sa depaseasca mai usor perioada de anxietate de separare:

  • Timpul. Nu se recomanda inceperea gradinitei (sau schimbarea bonei) in perioada dintre 8-12 luni, mai ales daca trecerea se face mult prea rapid sau copilul nu s-a familiarizat suficient de mult cu noul adult. De asemenea, incearca sa nu lasi copilul in grija altui adult atunci cand micutul este obosit, suparat, flamand, agitat etc.
  • Calm si consecventa. Este important ca puiul tau sa vada ca esti linistit, esti convins ca totul va fi bine si ca ai incredere in persoana cu care il lasi in grija. Este important sa inviti acasa cat mai des noua persoana care va ingriji copilul, astfel incat micutul sa se obisnuiasca, iar adultul sa invete rutina copilului. Daca este vorba despre cresa, acorda-i cateva zile de acomodare, la inceput sa-l duci doar cateva ore pe zi, pana se obisnuieste cu noul mediu si cu ritmul in care functioneaza lucrurile acolo.
  • “Ritualul” de despartire. Ai grija ca modul in care iti iei la revedere sa fie mereu acelasi: o atitudine calma, calda, relaxata, iubitoare si cu ajutorul careia sa-l reasiguri ca el este foarte important pentru tine si ca te vei intoarce intotdeauna la el.
  • Promisiunile. Ai grija sa le respecti! Daca ai promis ca te intorci la o anumita ora, ca va jucati cu o jucarie, ca faceti o anumita activitate impreuna atunci cand te intorci, asigura-te ca o respecti – astfel copilul va avea incredere ca lucrurile sunt exact cum i le prezinti, ca nu-l minti, ca te intorci si ca se poate simti in siguranta.
  • Intuitia. Daca dupa o luna copilul va continua sa planga atunci cand il lasi la gradinita, sau are o reactie ciudata atunci cand isi vede bona ca apare, daca refuza sa manance sau sa doarma, atunci este cazul sa iei atitudine si sa cauti care este cauza acestor schimbari.

Citeste si: Mama chiar stie ce-si doreste copilul! Intuitiv, spun cercetatorii

Specialistii sustin ca daca anxietatea de separare se prelungeste pana cand incepe copilul scoala, atunci acest lucru ar trebui sa te puna pe ganduri si s-ar putea sa fie cazul sa ceri ajutorul unui specialist atunci cand observi simptome ca: panica, voma, greata, respiratie accelerata sau chiar atacuri de panica, atunci cand parintele pleaca, cosmaruri dese in care copilul viseaza ca se pierde, se rataceste si nu-si gaseste parintele, iar la trezire copilul este terifiat, frica de a dormi singur, neliniste excesiva ca s-ar pierde de parinti atunci cand se afla in multime.

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here