Copiii cresc repede. Si nu este doar o vorba. Cat ai clipi, micutul tau va sta in sezut, apoi va merge si va incepe sa vorbeasca. Iar tu te bucuri de achizitiile lui, il observi cum se dezvolta si incerci sa te asiguri ca se alimenteaza corect. Tu stii cat trebuie sa manance un toddler?
Nici nu reusesti sa-ti dai seama cand bebelusul tau creste si trece repede intr-o noua etapa, de toddler. Si tot ce iti doresti este sa-i asiguri toate necesare unei cresteri si dezvoltari armonioase. Incerci sa te asiguri ca mananca bine, ca are energia necesara si substantele nutritionale de care are nevoie. Incerci sa pui baza unei alimentatii sanatoase inca de acum, deoarece specialistii au demonstrat, in repetate randuri ca, dieta adoptata in copilarie joaca un rol extrem de important in viata de adult.
Citeste si: Copilul tau refuza sa manance? Nu insista. Ai incredere in el!
Cat ar trebui sa manance un toddler?
O alimentatie sanatoasa in cazul unui toddler inseamna 3 mese pe zi si 2 gustari, bazate pe cele patru grupe de alimente: fainoasele, fructele si legumele, produsele lactate, proteinele, conform nutrition.co.uk.
-Grupa fainoaselor: 5 portii pe zi
-Grupa fructelor si legumelor: 5 portii pe zi
-Grupa lactatelor: 3 portii pe zi
-Grupa proteinelor: 2 portii pe zi (3 portii in cazul copiilor vegetarieni).
Mai jos poti afla cateva informatii despre ce contin cele 4 grupe de alimente si cat ar insemna o portie in cazul unul copil intre 1 si 3 ani. Este important sa tinem cont de faptul ca apetitul unui copil poate sa fluctueze – poate manca mai mult intr-o zi si ceva mai putin in alta zi – si ca aceste informatii sunt prezentate doar ca un ghid orientativ.
- Pastele fainoase
Acestea sunt surse excelente pentru copil, ii furnizeaza energie, vitamina B, calciu, fibre etc. Unele cereale pentru copii pot fi fortificate cu fier sau vitamina D. In cazul pastelor, sunt recomandate cele integrale, iar in cazul orezului, ar fi bine sa optezi pentru orezul brun. Aceste produse alimentare trebuie introduse treptat in alimentatia toddler-ului, deoarece au tendinta de a umple destul de repede stomacelul micutului tau, instaland foarte repede senzatia de satietate.
Ce inseamna o portie?
Exemple:
- ½-1 felie de paine
- 3-5 lingurite de cereale pentru micul dejun
- 1-3 linguri de piure de cartofi
- 2-4 linguri de paste intergale
- 2-4 linguri de orez cu legume
Retine: Un toddler are nevoie de aproximativ 5 portii din aceasta grupa de alimente.
- Fructele si legumele
Fructele si legume trebuie sa reprezinte o parte esentiala in dieta toddler-ului tau. Gratie fructelor si legumelor, copilul va avea un aport important de vitamine, minerale si fibre. Incurajeaza-ti puiul sa consume o varietate cat mai larga de fructe si de legume. Ai putea considera un truc util impartirea fructelor si legumelor pe culori, oferindu-i astfel un „curcubeu” nutritional.
Multi copii la primele „intalniri” cu fructele si mai ales cu legumele le refuza. Nu te descuraja! Specialistii in nutritie sustin ca, uneori este nevoie sa le oferi de la 5 pana 15 ori acelasi produs alimentar pana cand il vor accepta. Consecventa chiar conteaza! Si nu uita, gusturile se educa in copilarie.
Ce inseamna o portie?
Exemple:
- ½-2 linguri de stafide
- ¼-1 banana
- 3-8 boabe de struguri
- ½-2 lingurite de mazare
- ½-2 linguri de broccoli
- ¼-½ mar
- 1-3 rosii cherry
- 2-6 bastonase de legume
Retine: Un toddler are nevoie de aproximativ 5 portii din aceasta grupa de alimente.
Citeste si: Convinge-l sa manance rational
Produsele lactate
Iaurtul, laptele, branza, cascavalul etc – sunt surse minunate de calciu, proteine, grasimi, vitaminele B2 si B12. Cel mai indicat este ca in cazul toddler-ului sa se prefere produsele lactate integrale, sau cat mai putin degresate.
Cat inseamna o portie?
Exemple:
- 100 ml de lapte
- 125 ml iaurt
- O felie mica de cascaval
- 2-4 linguri de budinca de orez
Retine: Un toddler are nevoie aproximativ de 3 portii din acest grup de alimente.
Proteinele
Carnea, pestele, oul, nucile, branza tofu, leguminoasele (lintea, fasolea, nautul etc) – surse excelente de proteine si de fier, esentiale pentru sanatatea si dezvoltarea micutului tau. La fel cum este si uleiul de peste, pentru aportul de grasimi bune, precum omega 3.
Cat inseamna o portie?
Exemple:
- 2-3 linguri de fasole
- 2-3 linguri de linte sau naut
- 2-4 cubulete de carne
- 1/2 -1 ou fiert tare
Retine: Un toddler are nevoie de aproximativ 2 portii ((3 portii in cazul copiilor vegetarieni) din aceasta grupa de alimente.
Este important sa tinem cont de faptul ca apetitul unui copil poate sa fluctueze – poate manca mai mult intr-o zi si ceva mai putin, in alta zi – si ca informatiile prezentate mai sus reprezinta doar ca un ghid orientativ.
S-ar putea sa te intereseze si: Calculator Greutate Copil
Dar si: Calculator Necesar Grasimi