Convinge-l sa manance rational

    Foto: Superbebe

    Majoritatea parintilor se confrunta cu copii mofturosi, care refuza sa manance sanatos, preferand, în locul fructelor si legumelor, dulciurile, produsele de tip fast food si bauturile carbogazoase. Cu putin efort, putina imaginatie si rabdare, aceasta atitudine poate fi corectata.

    Medicii pediatri recomanda ca micutii sa consume zilnic cinci portii de fructe si legume, pentru ca organismul lor sa primeasca necesarul de nutrienti si fibre de care are nevoie. O dieta bogata în aceste alimente miraculose nu numai ca energizeaza (datorita glucidelor pe care le contin, în special glucoza si fructoza), dar ajuta la întarirea sistemului imunitar, prin buna functionare a tranzitului intestinal (70% din capacitatea imunitara se afla la nivelul intestinului).

    Se stie foarte bine ca fructele si legumele sunt adevarate surse de fibre alimentare, care stimuleaza functionarea optima a aparatului digestiv. Pe langa fibre, în compozitia fructelor si a legumelor se gasesc adevarate depozite de vitamine (foarte bogate în vitamina C, în vitamine din grupa B-urilor, provitamina A, vitaminele E si K), minerale (calciu, magneziu, sodiu, fosfor, sulf etc.) si oligoelemente (fier, cupru, iod, zinc, mangan etc.), atat de necesare în dezvoltarea sanatoasa a oricarui copil. Dar cum vei reusi sa-l faci pe copil sa se obisnuiasca cu gustul acestor alimente miraculoase, cand el prefera doar dulciuri si sandvisuri de la Fast Food. În primul rand, nu trebuie sa faci din mancare un mijloc de santaj.

     Fructele si legumele nu trebuie oferite niciodata ca recompensa, nici nu trebuie suprimate atunci cand copilul face o greseala. O metoda care va da rezultate este aceea prin care îi poti stimula curiozitatea infantila, inventand diverse jocuri în jurul mesei si chiar cerandu-i sa te ajute la pregatirea meniului si la arajarea mesei. Copiii raman surprinsi în fata unei farfurii cu mancare, frumos aranjata si ornata. Se spune ca un copil mananca de multe ori din privire. Asadar, nu trebuie decat sa aranjezi masa cat mai placut vederii, cu un meniu cat mai colorat, care sa emane un miros îmbietor. Legumele si fructele îti pot fi de mare ajutor în decorarea amuzanta a farfuriilor. Nu-i pune în fata portii mari, pe care nu le poate manca. Portiile trebuie sa fie mici, lasandu-i astfel posibilitatea de a alege cat mananca.

    Nu-l forta niciodata sa manance fructe si legume, caci va ajunge sa urasca aceasta activitate. Ofera-i un bun exemplu! Pentru ca micutul sa-si însuseasca cu usurinta bazele unei conduite alimentare corespunzatoare, trebuie sa i se ofere exemple adecvate. si ce exemple pot fi mai bune decat acelea ale propriilor parinti? De aceea este bine ca macar o masa pe zi (cina) sa fie servita de catre întreaga familie, într-o atmosfera calma si linistita. Ofera-i alternative sanatoase si hranitoare, bazate pe consumul de fructe si legume. Gandeste-te ca preferintele culinare se dobandesc înca din copilarie. Asadar, pregateste meniuri sanatoase, pentru întreaga familie.

    Sucuri de fructe si legume

    Pe langa faptul ca sunt gustoase, fructele si legumele reprezinta o sursa importanta de sanatate si energie. Date fiind aceste beneficii, medicii recomanda sa-ti obisnuiesti micutul cu un consum bogat de fructe si legume, înca de la varste foarte mici. Se stie ca prin procesare, fructele si legumele isi pierd o parte din calitatile nutritive. De aceea, ideal ar fi sa-i oferi micutului tau, pe cat este posibil, fructe si legume crude. Printre fructele preferate de copii, se numara banana, marul, piersicile si caisele si chiar avocado. Copiii adora sa guste din aceste delicii. Cand vine vorba de legume, în general cei mici sunt mai mofturosi. Daca te confrunti cu o astfel de situatie, poti apela la un mic truc: sucul proaspat stors din legume, sau din fructe combinate cu legume.

    Info complementara! Specialistii sunt de parere ca în jurul varstei de 3 ani, capriciile alimentare ale copiilor se intensifica, atingand un prag critic. Este varsta cand copiii fie au diferite preferinte alimentare, fie refuza categoric tot ceea ce li se pune pe masa.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here