Atunci cand apare copilul in viata ta, ai dori sa vina cu un manual de instructiuni de crestere. Doar ca nu vine si esti pus in fata realitatii: trebuie sa-l cunosti, ca sa stii cum sa te “descurci” cu el. In momentul in care ai un adolescent in casa, s-ar putea sa crezi ca, niciun manual nu te-ar mai ajuta, ci mai curand, un ghid de supravietuire pentru parinti.
Citeste si: Topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor
Iti iubesti copilul adolescent si iti doresti mai mult ca orice sa-l intelegi si sa-l ajuti sa treaca prin aceasta perioada, fara a ajunge sa fii ultima persoana din lista lui de favoriti.
Iata cateva sfaturi utile pentru parintii de adolescenti:
Incearca sa intelegi ce inseamna adolescenta, schimbarile prin care trece si provocarile cu care s-ar putea sa se intalneasca. Citeste carti, articole, vorbeste cu alti parinti de adolescenti.
Fii flexibil!
Asteapta-te ca luminosul tau copil sa aiba brusc o dispozitie neasteptata, cam la 180 grade de cea cu care esti obisnuit tu. Asteapta-te la “nu”-uri si conflicte, la pareri diferite de ale tale si la cerinte tot mai mari de independenta.
Comunica!
Vorbeste-i si explica-i despre lucrurile cu care se va confrunta in curand, despre transformarile fizice si despre schimbarile emotionale, despre trairi, relatii, iubiri si probleme. Mai bine mai devreme decat prea tarziu. Raspunde-i sincer la intrebari, ofera-i informatiile pe care le cauta. Ofera-i carti sau posibilitatea de a discuta cu un alt adult in care are incredere si cu care nu s-ar simti stanjenit sa vorbeasca, scrie kidshealth.org.
Citeste si: Cum vorbesti cu un adolescent despre relatii?
Pune-te in locul lui!
Empatizeaza si incearca sa intelegi de ce procedeaza intr-un fel sau altul. Spune-i ca este firesc sa-si doreasca sa experimenteze, dar sa stie riscurile la care se expune, atunci cand experimenteaza si ce efecte pot avea acestea pe termen lung.
Alege cu intelepciune bataliile
Daca adolescentul doreste sa-si picteze unghiile in negru, sa-si decoloroze parul si sa imbrace haine mai „funky”, gandeste-te de doua ori inainte sa obiectezi. S-ar putea sa fie mult mai bine daca il lasi acum sa faca anumite alegeri care pot fi temporare si cu efecte mai putin devastatoare si sa trasezi limitele sau sa folosesti acel “nu”, atunci cand este vorba despre fumat, droguri, alcool sau schimbari ale fizicului care ar fi permanente.
Incearca sa intelegi de ce
De ce vrei sa te imbraci asa? De ce vrei sa arati diferit? Spune-i si despre efectele pe care s-ar putea sa le aduca aceasta schimbare, despre felul in care va fi perceput de catre ceilalti.
Seteaza asteptari realiste
Regulile “familiei” si rutina sunt importante, doar ca este important ca acestea sa fie adecvate, rezonabile (de exemplu, note bune, fara a insista pe performante academice care pot aduce un stres mult prea mare, de asemenea, comportament potrivit, respectarea unor principii de viata sau reguli in casa in care locuieste etc.
Acorda-i spatiu si respecta-i dreptul la intimitate
Parintele il poate ajuta pe adolescent sa creasca un adult responsabil si independent, daca il va lasa sa faca alegeri, sa ia anumite decizii, daca ii va respecta intimitatea (camera lui, mesajele, apelurile telefonice, caietele, jurnalul lui – toate reprezinta dreptul lui la acel spatiu privat). Nu te astepta sa-ti povesteasca prea mult despre ce ganduri, idei si la ce activitati va participa, atata timp cat respecta cerintele tale legate de siguranta de a te informa unde merge, cu cine va fi, cand se va intoarce si, in mare, ce va face.
Incurajeaza-l sa aiba un stil de viata sanatos
Sa doarma suficient, sa faca miscare, sa se intalneasca cu prietenii, sa aiba pasiuni si hobby-uri, sa-si seteze obiective interesante si pe termen lung si sa viseze!
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Greseli grave pe care le faci fata de copilul tau adolescent