10 activitati matematice distractive pentru a intelege mai bine numerele, spatiul si geometria

Pregateste-ti copilul sa aiba reusite la scoala prin aceste zece activitati matematice distractive. Exercitiile si problemele de matematica pun in practica memoria, atentia si cresc abilitatile cognitive. Cine a spus ca matematica e plictisitoare sau grea?

Abilitatile cognitive necesita prelucrarea mentala a informatiilor, precizeaza cognitrom.ro.

Inainte de numarare, copilul trebuie mai intai sa inteleaga numerele, cum ar fi pe cele cardinale (1, 2, 3, etc.) sau pe cele ordinale (primul, al doilea, al treilea, etc.) s.a. Iata cateva idei de jocuri, potrivit Parents:

Numara obiectele/lucrurile, in functie de context. De exemplu, copilul tau are un tricou, in momentul acela, cu butoane. Le puteti numara impreuna! Un alt exemplu ar fi cel in care mergeti la cumparaturi. Poate aveti pofta de portocale, iar cu ocazia asta cel mic poate numara cate portocale vreti sa intre intr-o punga. Important este sa incepeti cu numere mici, cel mult cinci obiecte/lucruri pentru ca, ulterior, sa se adauge inca cateva in plus, pana cand copilul se va obisnui.

Numarati monede. Fiecare dintre noi tinem intr-o pusculita restul pe care il primim in urma cumparaturilor. Lasa-l pe cel mic sa numere cate monede sunt in pusculita. Ca sa fie mai interesant, poate numara asezand monedele fie intr-un cerc, fie pe randuri.

Citeste si De ce si cat sa il implici in activitatile extracurriculare

Gasiti perechile! Daca cel mic are dificultati privind numaratul, puteti gasi obiecte care au frati si surori, cum ar fi: cestile de ceai, lingurile, furculitele, figurinele in forma de animalute etc. Ca sa-l poti ajuta, ai putea repeta inca o data perechile de obiecte pentru ca micutul sa retina mai mult numerele.

Intelegerea spatiului si a geometriei

Copiii pot recepta mai bine notiuni despre spatiu si geometrie daca vor avea la indemana jocuri care presupun construire de piese.

Identificati formele care apar prin casa. Este un joc simplu care il ajuta pe cel mic sa identifice formele obiectelor din locuinta voastra: cercuri, triunghiuri, dreptunghiuri s.a. Da-i voie copilului sa explice cum a diferentiat fiecare forma de cealalta.

Povestiti despre locul ilustratiilor dintr-o carte. Daca cititi o carte de povesti, folositi-va de limbajul spatiului pentru a gasi diferitele ilustratii din carte. De exemplu, poti intreba unde este luna sau unde sunt copacii sau locul animalutelor in poze.

Citeste si Cele mai interesante jocuri si jucarii pentru un scolar

Puteti realiza o harta a propriei voastre locuinte. Cel mic poate practica limbajul spatiului prin realizarea unei harti a camerei lui sau a gradinii. Intreaba-l unde se afla ferestrele, unde este pozitionata usa sau toaleta.

Unitatea de masura

Exista multe forme de masurare pe care copilul le va afla prin jocuri, cum ar fi greutatea, inaltimea, marimea, cantitatile etc.

Lasa-l sa masoare atunci cand gatiti sau faceti prajituri. Poate masura cu ce are la indemana, indiferent ca foloseste o ceasca pentru cafea, lingura sau lingurita. De asemenea, ii poti spune sa iti pregateasca o jumatate de ceasca de faina sau jumatate de lingura de pudra pentru a-l familiariza cu fractiile.

Ghiceste greutatea intr-un supermarket. Cand mergeti la cumparaturi impreuna, poti lua in maini doua alimente/fructe/legume diferite si intreaba-l care este mai greu/mai usor.

Comparati-va marimea pantofului. Pune-ti piciorul alaturi de piciorul copilului si intreaba-l care e mai mare sau mai lung. Puteti avea langa voi inclusiv un obiect de masurat pentru a gasi deosebirile dintre voi, mai scrie Parents.

Citeste si Jocurile copilariei noastre… Ti le mai amintesti?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here