De ce si cat sa il implici in activitatile extracurriculare

Gradinita ocupa o mare parte din timpul unui copil, dar nu intotdeauna ii permite acestuia sa practice anumite activitati pe care el si le doreste sau care sa ii consume energia si dorinta de a descoperi lumea din jurul sau sau de a-si exersa anumite abilitati care sa-i ofere in egala masura relaxare si distractie.

Asa se poate ajunge in situatia in care multi copiii, dupa ce ies de la gradinita, desi au o armata de bunici la dispozitia lor, sunt dusi la plimbare in parc, la locuri de joaca sau au camere pline ochi cu cele mai moderne jucarii sa spuna ca se plictisesc teribil. Solutia cea mai la indemana este de a-ti inscrie copilul la diferite activitati extracurriculare sau altfel spus, cluburi, explica specialistii din cadrul Gradinitei Little London. De preferat ar fi ca aceste activitati sa se desfasoare chiar in cadrul gradinitei, pentru a folosi timpul in mod cat mai util si a nu pierde vremea pe drumuri.

Daca din punct de vedere financiar esti in masura sa faci acest pas, adica sa platesti taxele pentru toate domeniile cu care si-ar dori copilul tau sa intre in contact, nu trebuie sa te temi ca cel mic nu ar face fata si ar fi prea obosit. In timp, va alege el ce ii place mai mult sau pedagogii te pot indruma in functie de abilitatile copilului. Astfel ca aceste activitati nu trebuie privite ca o corvoada, ci ca o sansa ca prichindelul tau sa-si consolideze si sa-si completeze cunostintele primite la gradninta. Avantajul este ca activitatile desfasurate cu copiii in cadrul unor cluburi au un continut flexibil si variat, cuprinzand cunostinte din domeniul artistic (dans, balet, pictura, teatru, instrument muzical, poezie, etc), stiintific (matematica distractiva, notiuni primare de astronomie, sah etc.) sau sportiv (inot, fotbal, tenis, karate).

Activitatile extrascolare iti permit in egala masura sa-l tii pe copilul tau departe de viciile varstei sale, adica statul prea mult in fata televizorului, la calculator sau jocuri video. In plus sunt o adevarata “acoperire” pentru niste parinti ocupati care au un program prea solicitant la serviciu sau care oricum, daca ajung mai devreme acasa sunt prea obositi sau mult prea stresati si preocupati de treburile casnice pentru a fi intrutotul la dispozitia copiilor lor in fiecare zi, mai multe ore la rand. Un alt mare avantaj al activitatilor extracurriculare este acela ca creaza relatii de colaborare, de competitie, il invata pe copil cu munca in echipa si viata in comunitate.

Nu trebuie insa sa-ti fortezi copilul sa participe la activitati extracurriculare. I le poti prezenta cat mai atractiv si actiunile copilului trebuie studiate cu atentie, pentru a se descoperi eventualele inclinatii si curiozitati. Cel mic trebuie sa stie cu lux de amanunte tot ceea ce implica participarea la o activitate extrascolara si sa accepte regulile jocului. Pentru aceasta, ar fi bine ca, inainte de a-l inscrie la un anumit „club”, sa-l duci in vizita, pentru a se convinge singur despre ce este vorba, pentru a-si da seama care sunt beneficiile, dar si dificultatile pe care le-ar putea avea. El poate discuta cu ceilalti copii si verifica daca lucrurile sunt asa cum isi doreste fara ca cineva sa faca presiuni asupra sa. Totusi, nu uita ca micutul tau are nevoie si de un anumit timp, in care, pur si simplu sa nu faca nimic.

Cu siguranta ca vor exista si situatii in care copilul nu va vrea sa mearga la activitatile stabilite, invocand anumite motive: durerea de burtica, oboseala, etc. Nu este nicio tragedie. Nu-l forta sa mearga, suspectandu-l ca minte. In caz ca aceasta situatie se repeta frecvent, trebuie sa afli cauzele si daca ajungi, impreuna cu pedagogul la concluzia ca acel club este mai mult o presiune asupra sa, este mai bine sa renunti. Specialistii sunt de parere ca pana la varsta de patru ani, un copil trebuie sa frecventeze doua activitati extracurriculare saptamanal, dar dupa aceasta varsta numarul lor se poate inmulti cu conditia de a intocmi un orar strict care sa includa si odihna.

Info: Se spune ca perioada de 3-7 ani din viata copilului este cea mai importanta pentru achizitiile fundamentale ale acestuia deoarece este perioada receptivitatii, a sensibilitatii si a mobilitatii si flexibilitatii psihice. Activitatile extrascolare pot influenta benefic dezvoltarea copilului pentru ca ele reprezinta nu doar o alternativa a petrecerii timpului liber, ci il si ajuta sa-si descopere aptitudinile si talentele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here